«Ας φάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια!»: Τα απροσδόκητα οφέλη μιας συνήθειας προς εξαφάνιση

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 20/05/2024 - 10:08

Αν κλείσουμε τα μάτια και σκεφτούμε ποιες εικόνες μάς φέρνει στο μυαλό η λέξη «οικογένεια», τότε σε μία από αυτές σίγουρα θα τη φανταστούμε συγκεντρωμένη γύρω από ένα τραπέζι. Πόσο συχνά, όμως, ζούμε αυτή την εικόνα στην καθημερινή ζωή μας; Για πολλούς από εμάς τείνει να γίνει ένα έθιμο συνδεδεμένο με γιορτές, στην καλύτερη περίπτωση με τα Σαββατοκύριακά μας. Πρόκειται όμως για μια συνήθεια με πολλαπλά και συχνά αναπάντεχα οφέλη για μικρούς και μεγάλους. Ας δούμε λοιπόν μερικούς λόγους που έχουμε να την ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην εβδομάδα.

Photo: Askar Abayev @ Pexels 

#1 Τα παιδιά αναπτύσσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μια μελέτη (JAMA Network Open) έδειξε ότι ιδιαίτερα οι έφηβοι, είναι πιθανότερο να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά παρά φαστφούντ στο οικογενειακό τραπέζι, ανεξάρτητα μάλιστα από το πόσο λειτουργική ή δυσλειτουργική είναι η οικογένειά τους.

#2 Τα παιδιά προστατεύονται από προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικές διαταραχές. Τα συχνότερα οικογενειακά δείπνα συνδέονται, σύμφωνα με καναδική έρευνα του 2015, με χαμηλότερο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών, κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, βίαιων συμπεριφορών, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων σε εφήβους.

Food tastes better when you eat it with your family

#3 Τα παιδιά διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα παχυσαρκίας. Αυτό έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Pediatrics. Μάλιστα μόλις ένα με δύο οικογενειακά γεύματα την εβδομάδα αρκούν για να προστατεύσουν τα παιδιά από προβλήματα με το βάρος τους στο μέλλον.

Photo: Vlada Karpovich @ Pexels 

#4 Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών. Ένα οικογενειακό γεύμα δίνει την ευκαιρία ακόμα και στα μικρότερα παιδιά να μοιραστούν την καθημερινότητά τους, αλλά και να συμμετέχουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στις δουλειές του σπιτιού, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, το σερβίρισμα του φαγητού και το καθάρισμα της τραπεζαρίας.

#5 Βελτιώνονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών. Τα παιδιά που στα έξι χρόνια τους είχαν θετικές εμπειρίες από οικογενειακά γεύματα στα δέκα έτη απολαμβάνουν πλήθος από οφέλη, για παράδειγμα, είναι καλύτερα στην επικοινωνία με άλλους, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (2018).

#6 Οι έφηβοι διαχειρίζονται καλύτερα τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Μια μεγάλη μελέτη σε σχεδόν 19.000 μαθητές έδειξε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ένα κοινό πρόβλημα που εκτιμάται ότι βιώνει ένας στους πέντε νέους, συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος και την κατάχρηση ουσιών. Καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στις συνέπειές του εμφανίζονται, ωστόσο, οι έφηβοι που συγκεντρώνονται με την οικογένειά τους γύρω από ένα τραπέζι, ιδανικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι ειδικοί το αποδίδουν στην καλύτερη επικοινωνία με γονείς και αδέρφια στην οποία συμβάλλουν τα οικογενειακά γεύματα.

Photo: Pablo Merchán Montes @ Unsplash 

#7 Συνεισφέρει στην οικογενειακή θεραπεία. Όταν μια οικογένεια ακολουθεί οικογενειακή θεραπεία, έχει έναν ακόμα λόγο να επιδιώξει να συγκεντρώνεται συχνότερα γύρω από ένα τραπέζι. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η συγκεκριμένη συνήθεια βοηθάει τα μέλη της όχι μόνο να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές της οικογένειας αλλά και να πειραματιστούν με νέους ρόλους και μοτίβα επικοινωνίας στη διάρκεια του γεύματος.

Inspiration: Parents.com