Η 15χρονη Gitanjali Rao & άλλα τέσσερα παιδιά που ξεχώρισε το περιοδικό TIME τη χρονιά που πέρασε

Εύα Ανυφαντή
Wed, 30/12/2020 - 13:04

Στις αρχές Δεκεμβρίου το περιοδικό Time ανακοίνωσε ότι η δεκαπεντάχρονη επιστήμονας Gitanjali Rao είναι το “Παιδί της χρονιάς” για το 2020. Την ξεχώρισε, μάλιστα, μέσα από 5.000 νεαρές ηγετικές προσωπικότητες, τόσο για το επιστημονικό της έργο, όσο και γιατί εμπνέει την αλλαγή στον κόσμο.

@gitanjaliarao

Το περιοδικό έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια την στήλη “Person of the Year”, η οποία είναι αφιερωμένη σ’ αυτές τις προσωπικότητες που κάνουν πραγματικά την διαφορά στη διάρκεια κάθε έτους. Πέρυσι, τον τίτλο είχε κερδίσει η υπέρμαχος της προστασίας του κλίματος Greta Thunberg, η οποία μέχρι τότε ήταν η μικρότερη σε ηλικία νικήτρια του “Times Person of the Year”.

Φέτος, λοιπόν, το περιοδικό αποφάσισε να εστιάσει στην επιλογή νεαρών προσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έτσι, σε συνεργασία με το παιδικό κανάλι Nickelodeon, έψαξε ποιο παιδί ηλικίας 8 μέχρι 16 αξίζει τον τίτλο.

Η αρχισυντάκτρια της παιδικής έκδοσης του περιοδικού, Andrea Delbanco, τόνισε:

“Τα μικρά βήματα, οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές. Και εδώ μιλάμε για καθημερινά παιδιά που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις κοινότητες που ζουν”.

Στα 11 της χρόνια η Gitanjali εφηύρε ένα σύστημα, το οποίο μπορούσε να ελέγχει το πόσιμο νερό για πιθανή εύρεση μόλυβδου. Ο μόλυβδος είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο που εντοπίζεται στο πόσιμο νερό, ειδικά σε περιοχές με παλαιότερους σωλήνες. Η εφεύρεσή της, της χάρισε τότε τον τίτλο “America’s Top Young Scientist” στο πλαίσιο του διαγωνισμού Young Scientist Challenge.

Η πιο πρόσφατη καινοτομία της Gitanjali, είναι η δημιουργία της εφαρμογής Kindly, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να δώσει τέλος στο online bullying. Το πρόγραμμα φιλτράρει τα μηνύματα για εντοπισμό περιεχομένου συνυφασμένου με το bullying, πριν εκείνα σταλούν. Το Kindly διατίθεται επίσης ως επέκταση του προγράμματος περιήγησης Chrome.

Αυτό που οδήγησε την κριτική επιτροπή στην επιλογή της μικρής εφευρέτριας, ήταν οι επίμονες προσπάθειές της να ασκήσει θετική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από το έργο της. Έχει συνεργαστεί με σχολεία, μουσεία και συλλόγους ανά τον κόσμο, διδάσκοντας σε πάνω από 30.000 νέους, τεχνικές ώστε να βρίσκουν μόνοι τους λύση στα προβλήματα τους.

Η ίδια δηλώνει πως δεν είναι "η τυπική επιστήμονας". Και αυτός είναι ο λόγος που δουλεύει τόσο σκληρά, για να ενθαρρύνει και τους υπόλοιπους να κάνουν την δική τους αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο. Και συνεχίζει: “Δεν είναι εύκολο να παρατηρείς ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος σαν εσένα. Οπότε σκοπός μου είναι να φέρω στην επιφάνεια το μήνυμα: Αν μπορώ να το κάνω εγώ. Τότε μπορείς και εσύ και ο καθένας”.

Στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του τίτλου έφτασαν άλλα τέσσερα παιδιά, κάθε ένα από τα οποία προσέφερε στον κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, o Tyler Gordon, μετέτρεψε το bullying που δεχόταν στο σχολείο σε έμπνευση, και σαν "απάντηση" ξεκίνησε να ζωγραφίζει πορτρέτα έγχρωμων (και όχι μόνο) ηγετών που εμπνέουν, στα οποία προστέθηκε πρόσφατα και αυτό της νέας  Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris.

@tygordonsworld

Ακολουθεί στην κατάταξη η Bellen Woodard, η πρώτη Crayon Activist™ του κόσμου που δημιούργησε μια σειρά από κηρομπογιές με τίτλο “More than Peach” που καλύπτει μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, ως μέρος ενός project που σκοπό έχει να θυμίζει στον κόσμο πως υπάρχουν πάνω από μία "αποχρώσεις του δέρματος".

@bizzybeez.id

Τέταρτη στη σειρά είναι η προσπάθεια του Ian McKenna, που εδώ και επτά χρόνια καλλιεργεί τρόφιμα για την καταπολέμηση της πείνας και μέσα από το project του έχει προσφέρει μέχρι στιγμής 25.000 γεύματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

@garden_for_hunger

Τέλος η Jordan Reeves, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού έχοντας γεννηθεί με ένα πολύ μικρό αριστερό χέρι, συνεργάζεσαι με εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, όπως τη Mattel, με σκοπό να τιμούν και να λαμβάνουν υπόψη στα παιχνίδια που δημιουργούν, τα άτομα με σωματικές δυσπλασίες. Εργάζεται μάλιστα, για να εμπνεύσει αυτούς τους ανθρώπους, να δίνουν μόνοι τους την λύση στα προβλήματα τους!

Getty Images Entertainment/ Riccardo Savi

Να που, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου της Greta Thunberg

You Are Never Too Small To Make A Difference

Πηγή: newsforkids.net

Από την Τζένη Μιχαηλίδη