Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία και αυτό πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά... Η ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος Virginia Satir μάλιστα, βρήκε και την ιδανική δοσολογία: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε» λέει χαρακτηριστικά. Τι είναι αυτό όμως που καθιστά την αγκαλιά τόσο σημαντική;
Μειώνει το στρες και αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας. Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί κατασταλτικά στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας ουσίας που εκκρίνεται σε καταστάσεις στρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American, τα παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από τα παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους και απολάμβαναν καθημερινά χάδια και αγκαλιές. Και αυτό οι ερευνητές το απέδωσαν στην έλλειψη σωματικής επαφής.
Είναι πηγή χαράς και ευτυχίας. Ο Σουηδός ψυχοθεραπευτής-ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και διαπιστώνοντας πως «η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, μέσα από τις οποίες μειώνονται οι ορμόνες του στρες και αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας…». Μερικές από αυτές είναι η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν σαν «φυσικό αντικαταθλιπτικό» και κάνουν τους ανθρώπους -και κυρίως τα παιδιά- να αισθάνονται πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα.
Ισχυροποιεί τη σχέση. Φέρτε απλώς στο μυαλό σας την εικόνα ενός μωρού που σταματάει να κλαίει αμέσως, όταν το πάρει αγκαλιά η μαμά του. Και είναι λογικό, γιατί νιώθει αμέσως οικειότητα, εμπιστοσύνη και τον δεσμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η επαφή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, ακόμα και με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, λειτουργεί σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας -και σε ορισμένες περιπτώσεις και ως μέτρο πρόληψης ενάντια στις ιώσεις! Αυτό συμβαίνει επειδή η αγκαλιά μειώνει τον φόβο και αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας και της θαλπωρής.
Λειτουργεί ως παυσίπονο! Γιατί συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες, που βοηθάνε να μειωθεί ο πόνος. Επομένως η παρηγοριά που βρίσκουμε στην αγκαλιά της μαμάς, όταν χτυπάμε, είναι και επιστημονικά απαραίτητη!
Μεγαλώνει ψυχικά υγιή και πιο «ανοιχτά» παιδιά. Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας ή όταν βλέπουν εμάς να αγκαλιαζόμαστε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τους παρέχουμε ασφάλεια, ψυχική ισορροπία και τους ενθαρρύνουμε να εκφράζουν και τα δικά τους συναισθήματα. Αυτό που είμαστε σήμερα και το πώς αντιμετωπίζουμε το άγγιγμα και την αγκαλιά, το οφείλουμε στις αγκαλιές που πήραμε ως παιδιά από τους γονείς μας.
Μεγαλώνει «έξυπνα» παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, τα παιδιά που εισπράττουν πολλή αγάπη, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, ένα όργανο του εγκεφάλου ιδιαίτερα σημαντικό για την μάθηση και την μνήμη, σε σχέση με εκείνα που δεν εισέπρατταν πολλές αγκαλιές, άρα και αγάπη.
Βελτιώνει την υγεία των νεογνών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο, πως η συχνή σωματική επαφή με τα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οδηγεί στην πιο γρήγορη ανάπτυξη των ζωτικών τους σημείων. Γι’ αυτό και οι γονείς ενθαρρύνονται, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του μωρού, να το παίρνουν αγκαλιά όσο συχνότερα γίνεται. Έτσι, όχι μόνο σημειώνεται βελτίωση στην υγεία του μωρού, αλλά μειώνεται και το άγχος των γονιών!
Γι’ αυτούς και για άλλους 1.000 λόγους, όταν επιστρέφει το παιδί σας από το σχολείο, το πρωί που ξυπνάει, την ώρα που τρώτε, όσες φορές το βλέπετε μέσα στη μέρα, μη χάνετε την ευκαιρία να το αγκαλιάσετε! Κάνει καλό και στους δυο σας…
Από την Σύρμα Κιουπελόγλου