«Η Ευρώπη είμαστε Εμείς»: Ένα graphic novel για παιδιά που εξηγεί με τον πιο ευφάνταστο τρόπο τι σημαίνει να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εύα Ανυφαντή
Thu, 13/05/2021 - 16:18
0 Comments

Φέτος τον Μάιο, η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπορεί εμείς οι μεγάλοι να ξέρουμε πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητά μας, πώς θα μπορούσαμε όμως να το εξηγήσουμε και στα παιδιά; Η απάντηση έρχεται μέσα από ένα graphic novel με τίτλο «Η Ευρώπη είμαστε Εμείς» που απευθύνεται σε παιδιά 7 έως 12 ετών και εξηγεί με απλό, κατανοητό, ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τι σημαίνει στην πράξη να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο graphic novel της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου σε εικονογράφηση της Μαρίας Κεκέ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η ιστορία έχει ως εξής: Μια ομάδα μαθητών, ο Άγγελος, η Μάγκυ, η Αναστασία και ο Νικόλας, γνωστοί και ως ΑΜΑΝ, καλείται με αφορμή μια σχολική εργασία να ανακαλύψει τα πολλά και σημαντικά που συνέβησαν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Οι ΑΜΑΝ σχεδόν πάντα βγαίνουν νικητές!

Οι μικροί, ανήσυχοι μαθητές ανατρέχουν αρχικά στην εγκυκλοπαίδεια και συνεχίζουν την έρευνα ο καθένας στο σπίτι του, ρωτώντας τους γονείς του. Με χιούμορ και μέσα από απλά, καθημερινά παραδείγματα, οι ΑΜΑΝ με πρωταγωνίστρια τη Μάγκυ ανακαλύπτουν, οδηγούνται σε συμπεράσματα κι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η συμβολή της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας κι αντανακλάται σε όλη τη σύγχρονη καθημερινότητα, από τα έργα υποδομής, τα ταξίδια, τις σπουδές και το Erasmus μέχρι τις μετακινήσεις, το ευρώ, την κοινή αγορά, τον πολιτισμό, τη διασφάλιση της ειρήνης και τόσα άλλα ευρωπαϊκά επιτεύγματα. Ώσπου στο τέλος της εργασίας τα παιδιά έχουν δει να ανοίγονται μπροστά τους νέοι ορίζοντες και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως Η Ευρώπη είμαστε Εμείς!

Οι κοινοί στόχοι των χωρών που ανήκουν στην ΕΕ όπως περιγράφονται στο βιβλίο...

Διαβάστε το βιβλίο με ένα κλικ!

Η παιδική ιστορία έχει εκδοθεί ψηφιακά ως graphic novel για μικρά παιδιά, προκειμένου οι νέοι Ευρωπαίοι να μάθουν πτυχές της ιστορικής πορείας της χώρας. Άλλωστε σήμερα όλο και περισσότερα παιδιά ανατρέχουν στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και ανακαλύπτουν τους «ήρωές» τους. Έτσι, το βιβλίο «Η Ευρώπη είμαστε Εμείς» είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη ως εφαρμογή για συσκευές iOS πατώντας εδώ και Android πατώντας εδώ, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το απολαυστικό τρέιλερ του βιβλίου εδώ 

Η συγγραφέας, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, «προκαλεί» τους μικρούς της αναγνώστες να βιώσουν όση περισσότερη Ευρώπη μπορούν και να μην αρκεστούν στα δεδομένα και τα αυτονόητα.

BOOM info: Ο εορτασμός της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το κείμενο το οποίο έχει στόχο να ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες σε ένα πολύτιμο, νοητό ταξίδι, προκειμένου να τους γνωρίσει τα σημαίνοντα μηνύματα της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος.

 

"...η Ευρωπαïκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι μια μεγάλη ομάδα χωρών. Μεγάλη ομάδα σημαίνει και μεγάλη δύναμη, που προέρχεται από την ένωσή τους."