«Πώς να ντύσω το παιδί μου όταν το κρύο είναι τσουχτερό;», «να βγούμε βόλτα με το μωρό αυτές τις ημέρες ή όχι;», «τι θερμοκρασία πρέπει να έχουμε στο σπίτι;». Μαμάδες… το ξέρουμε! Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα κάνετε στον εαυτό σας από τη στιγμή που ακούσατε ότι ο χειμώνας επιστρέφει για τα καλά. Γι’ αυτό κι εμείς απευθυνθήκαμε στην παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη, η οποία μας έδωσε χρήσιμα tips και οδηγίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον χιονιά με ψυχραιμία και καλή διάθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Baby, it’s cold outside | 10 παιδικά ζεστά μπουφάν & τα πιο cozy αξεσουάρ για τις κρύες ημέρες του χειμώνα
Πώς ντύνουμε τα βρέφη και τα παιδιά στο κρύο;
«Στα βρεφάκια πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτουμε τα άκρα, γιατί αποβάλλουν τη θερμότητα από τα χέρια και τα πόδια. Να τους φοράμε, δηλαδή, είτε καλτσάκια, είτε φορμάκια που καλύπτουν τα ποδαράκια. Επιπλέον, πρέπει να τους φοράμε πάντα 1 κορμάκι εσωτερικά (εσώρουχο) και 1 κορμάκι εξωτερικά. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το εξωτερικό κορμάκι δεν θα πρέπει να είναι πολύ χοντρό, για παράδειγμα φλις ή βελουτέ, γιατί την ώρα του ύπνου που σκεπάζουμε το μωρό με κουβερτούλα, θα ζεσταθεί και θα το βρούμε ιδρωμένο», λέει στο BOOM η Κατερίνα Κατσιμπάρδη.
Και προσθέτει: «Το ίδιο ισχύει και για τη βόλτα με το βρέφος. Δηλαδή, όταν του φοράμε τον σάκο, φροντίζουμε το εξωτερικό κορμάκι να μην είναι πολύ χοντρό. Επίσης, οπωσδήποτε προσέχουμε τα αυτάκια του. Του φοράμε σκουφάκι επιπλέον από αυτό που έχει ο σάκος».
Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά, η παιδίατρος αναφέρει ότι τα ντύνουμε λίγο περισσότερο από εμάς τους ενήλικες, και… όσο για τα καλτσάκια μέσα στο σπίτι; «Αν δεν θέλουν να φορέσουν, δεν πειράζει». «Γενικά, τηρούμε ένα μέτρο, δεν ντύνουμε τα παιδιά υπερβολικά πολύ ή λίγο», τονίζει η γιατρός.
Κι αν το παιδί έχει μόλις αναρρώσει από μία ίωση, μπορεί να πάει σχολείο;
«Σε περίπτωση που αυτές τις ημέρες το παιδί ήταν άρρωστο και έχει μόλις αναρρώσει από μία ίωση, ειδικά γρίπη ή RSV, καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να γίνει τελείως καλά και να μη βρεθεί σε κλειστό χώρο με αρκετά παιδιά, που ίσως δεν αερίζεται συχνά. Έτσι προφυλάσσεται εκείνο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά», επισημαίνει η Κατερίνα Κατσιμπάρδη.
Χρήσιμες συμβουλές από την παιδίατρο για της ημέρες με πολικό ψύχος
- Να μην τρομάζουμε με το κρύο.
- Όταν έχει κρύο δεν σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούμε! Αν ντύσουμε καλά τα παιδιά, ακόμη και τα βρέφη, μπορούμε άνετα να βγούμε βόλτα.
- Τα μικρότερα βρέφη (<5-6 μηνών) όμως δεν πειράζει να μείνουν για λίγες ημέρες μέσα στο σπίτι, εάν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.
- Να μην ξεχνάμε να αερίζουμε τους χώρους. Ακόμα και αν έχει μονοψήφιες θερμοκρασίες, οι χώροι του σπιτιού πρέπει να αερίζονται. Όταν αερίζουμε ένα δωμάτιο, φροντίζουμε να καθόμαστε με το μωρό ή το παιδί σε ένα άλλο, ώστε να μην κρυώνουμε.
- Η θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να είναι στους 21-23 βαθμούς. Δεν χρειαζόμαστε πολλή ζέστη και προτιμάμε να μην έχουμε ξηρή ατμόσφαιρα. Αν, ωστόσο, έχουμε βρέφος, μεριμνούμε ώστε ο χώρος να είναι ελαφρώς πιο ζεστός, χωρίς υπερβολές.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ