Αρκετά είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην ελληνική περιφέρεια τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς γονείς να ανησυχούν για τα παιδιά τους και να αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν ώστε να τα προστατεύσουν. Η ομάδα του BOOM επικοινώνησε με την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη, η οποία δίνει χρήσιμες συμβουλές και εξηγεί αναλυτικά τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλαχθείτε από τη νόσο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γρίπη στα παιδιά | Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τι είναι η μηνιγγίτιδα;
Πρόκειται για μια μόλυνση των μηνίγγων του εγκεφάλου και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, που, ανάλογα με το αίτιο, διαχωρίζεται σε ιογενής ή μικροβιακή. Η ιογενής μηνιγγίτιδα έχει συνήθως καλύτερη πρόγνωση από τη μικροβιακή, η οποία αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση, ακόμη και απειλητική για τη ζωή του παιδιού.
Ιογενής μηνιγγίτιδα
- Είναι συχνότερη από τη μικροβιακή, αλλά έχει καλύτερη πρόγνωση.
- Συχνότερα αίτια: εντεροϊοί (ιοί Echo και Coxsackie), ερπητοϊοί (ιός της ανεμευλογιάς), αδενοϊοί, ιός της παρωτίτιδας, ιλαράς και ερυθράς.
- Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, παρατηρείται συχνότερα στα βρέφη και τα παιδιά 5-10 ετών.
- Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές με τη μεγαλύτερη επίπτωση.
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
- Συχνότερα αίτια: Μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β.
- Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά κάτω των 2 ετών και τους έφηβους.
- Ο χειμώνας και η άνοιξη είναι οι εποχές με τη μεγαλύτερη επίπτωση (στην Ευρώπη και την Αμερική).
Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;
- Πυρετός, υπνηλία και επηρεασμένη γενική κατάσταση με ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, έμετος, φωτοφοβία.
- Τα βρέφη μπορεί να έχουν έντονο, ανεξήγητο κλάμα και ανησυχία, και κατά την εξέτασή τους να προεξέχει η πρόσθια πηγή.
- Αιμορραγικό εξάνθημα (το οποίο πιέζοντάς το δεν υποχωρεί παροδικά).
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άτυπα και μη ειδικά αρχικά και ιδιαίτερα στα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο κάθε παιδί με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να εξετάζεται από τον παιδίατρο και να επανεξετάζεται εφόσον συνεχίσει να προβληματίζει η κλινική του κατάσταση. Η υποψία της διάγνωσης τίθεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της οσφυονωτιαίας παρακέντησης.
Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα;
Η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος σε κοντινή απόσταση και μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, της επαφής των χεριών με μολυσμένα κόπρανα (εντεροϊοί, αδενοϊοί, ιός παρωτίτιδας).
Πρόληψη και προφύλαξη του παιδιού από τη μηνιγγίτιδα
Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί το καλύτερο μέτρο προφύλαξης. Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά εμβολιάζονται από την ηλικία των 2 μηνών με εμβόλια έναντι του: αιμόφιλου, πνευμονιοκόκκου, μηνιγγιτιδοκόκκου.
Επίσης, εμβολιάζονται για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ανεμευλογιά και άλλους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν ιογενή μηνιγγίτιδα.
Επομένως, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και να θυμόμαστε ότι εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίσουν έναν ιό ή μικρόβιο πιο ήπια και κυρίως για να μπορέσει να αντιδράσει καλύτερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε πιθανές επιπλοκές, όπως αυτές που επιφέρει η μηνιγγίτιδα.
Στην περίπτωση κοντινής επαφής με άτομο που παρουσιάζει μικροβιακή μηνιγγίτιδα, χορηγείται άμεσα προφυλακτική δόση αντιβίωσης, κατόπιν σύστασης ιατρού.
Γενικά μέτρα προφύλαξης που συστήνονται
1. Kαλό πλύσιμο των χεριών.
2. Καλός αερισμός του περιβάλλοντος του σπιτιού.
3. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Στην περίπτωση μικροβιακής μηνιγγίτιδας, χορηγείται άμεσα αντιβιοτική αγωγή.
Να γνωρίζουμε ότι:
- Βασική αρχή στην παιδιατρική, αλλά και σε κάθε ειδικότητα, είναι η κλινική εξέταση του παιδιού στην προκειμένη περίπτωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, πρέπει να εξετάζεται και, ανάλογα με την περίσταση, να προγραμματίζεται ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος, όποτε και όταν χρειάζεται.
- Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πυρετός δεν είναι «μια απλή ίωση που θα κάνει τον κύκλο της και θα υποχωρήσει σε 2-3 ημέρες», αλλά μια σοβαρότερη κατάσταση.
