Κρίσεις θυμού: Please stay calm!

Εύα Ανυφαντή
Thu, 18/07/2019 - 08:30

Έχετε πάει με των 3 ετών γιο σας για ψώνια στο σουπερμάρκετ. Μόλις φτάνετε στο ταμείο, αρχίζει να χτυπιέται και να ουρλιάζει γιατί θέλει παγωτό, και δεν μπορείτε να τον συνεφέρετε. Μόλις βιώσατε μια κρίση θυμού…

boom_angry_child

Τι είναι οι κρίσεις θυμού;

Οι κρίσεις θυμού ή temper tantrums  γίνονται για να τραβήξουν την προσοχή. Επομένως, το να τις αγνοείτε είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Όταν δουν τα παιδιά ότι δεν εντυπωσιάζει η κρίση θυμού και δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα, σταματούν να έχουν κρίσεις.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μόλις σιγουρευτείτε ότι δεν κινδυνεύει να χτυπήσει, συνεχίστε απτόητοι να ξεφορτώνετε τα ψώνια σας στον πάγκο του ταμείου. Αν δεν αντέχετε την δημόσια έκθεση του οικογενειακού σας προβλήματος (τα σχόλια, την ενόχληση, τον οίκτο του φιλοθεάμονος κοινού του σουπερμάρκετ) αφήστε τα ψώνια μέσα στο καρότσι, πάρτε το Νικόλα έξω, ή στο αυτοκίνητο και άστε τον χωρίς σχόλια και παραινέσεις, να ουρλιάζει εκεί μέχρι να ξεθυμάνει. Μόλις ηρεμήσει, πάρτε τον αγκαλίτσα, δώστε του ένα φιλάκι και πείτε: «Χαίρομαι που σταμάτησες να κλαις! Πάμε τώρα να πάρουμε τα ψώνια μας». Αναρωτηθείτε τι μπορεί να προκάλεσε την κρίση. Μήπως κουράστηκε το παιδί; Μήπως είχατε τάξει άλλη δραστηριότητα κι όχι το σουπερμάρκετ; Μήπως δε φέρατε μαζί κάποιο παιχνιδάκι ή κάποια μπισκότα που έχει συνηθίσει; Όπως και να έχει σιγουρευτείτε ότι θα αποφύγετε τις παρακάτω κινήσεις.

- Μην βάλετε τις φωνές «Δε θα σε ξαναπάρω βόλτα». Πιθανόν αυτό είναι εκείνο που ζητά, διάλογο ουρλιαχτών! Και οπωσδήποτε θα χάσετε: ουρλιάζει πιο εκνευριστικά και πολύ πιο δυνατά από εσάς!

- Αντισταθείτε στον πειρασμό να «του τις βρέξετε για τα καλά». Πρώτον, γιατί το ξύλο είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματική μέθοδος. Δεύτερον, γιατί είναι, όπως γνωρίζετε, αντιδημοκρατική μέθοδος. Η όποια βία γεννά βία κι εσείς δεν θέλετε να μάθει το παιδί σας να δέρνει. Τρίτον, γιατί, αν το σκεφτείτε έντιμα, ο λόγος που θέλετε να δείρετε το παιδί δεν είναι εκπαιδευτικός, για να μάθει να μην το ξανακάνει δηλαδή. Θέλετε να το δείρετε γιατί σας έκανε ρεζίλι στο σουπερμάρκετ και θέλετε να αποδείξετε στον εαυτό σας και στο Πανελλήνιο ότι προσπαθείτε να πειθαρχείτε το παιδί σας!

- Προσπαθήστε να μην υποχωρήσετε. Αν σας ζήτησε κάτι και έχετε ήδη αρνηθεί, μην υποκύψετε τώρα, γιατί έτσι το παιδί θα πάρει το μήνυμα ότι με μια κρίση θυμού μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει και θα επαναλάβει την τεχνική!

Πηγή: Ελένη Βαλάσση-Αδάμ (Παιδίατρος),  «Γονιός δεν γεννιέσαι , γίνεσαι.», εκδόσεις Ελίζα, 2019