«Μαμά πότε φτάνουμε;» | 8 αυτοσχέδια παιχνίδια για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στα ταξίδια

Boom Team
Wed, 02/08/2023 - 08:08

Όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξετε για τις οικογενειακές διακοπές, όσο και αν διαρκεί το ταξίδι, μία είναι η φράση που θα ακούτε συνεχώς από τα παιδιά σας : «Μαμά πότε φτάνουμε;». Η Δώρα Χαρατσάρη και Σοφία Παπαφάνη από το κέντρο ειδικής αγωγής Λόγοcare, μάς προτείνουν 8 on the road παιχνίδια για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά και να αποφύγετε τις γκρίνιες. 

1. Το δικό μου ανθολόγιο

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο μπορείτε να κάνετε συχνές στάσεις για να μαζεύετε φύλλα και λουλούδια. Τα παιδιά αγαπούν τις συλλογές και μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανθολόγιο από τα μέρη που έχουν επισκεφτεί.

 2. Όνομα - Ζώο - Πράγμα

Διαλέγετε ένα γράμμα της αλφαβήτου και πρέπει να βρείτε ένα όνομα, ένα ζωάκι και ένα αντικείμενο που να αρχίζει το όνομά του από αυτό. Για παράδειγμα, από το γράμμα «Α» έχουμε  «Άννα, αλεπού, αεροπλάνο».

3. Πες μια λέξη που αρχίζει από …

Διαλέγετε ένα γράμμα της αλφαβήτου και λέτε όσες λέξεις μπορείτε να σκεφτείτε με αυτό το γράμμα . Αν επιλέξετε το γράμμα "β", πιθανές λέξεις είναι «βάτραχος, βουνό, βίλα, βάζο, βέλος, βίδα, βράχος, βλέπω,…» Ένα παιχνίδι που εξασκεί τις γνώσεις μας αλλά και τη μνήμη μας!

4. Δες την πινακίδα

Παρατηρείστε τις πινακίδες των αυτοκινήτων και σχηματίστε προτάσεις ή λέξεις με τα γράμματά τους: "ΖΜΝ" - ζυμώνω, ζει μόνος ή "ΔΟΚ" - δοκιμάζω, δοκάρι. Πολλά παιδιά απολαμβάνουν να σημειώνουν τις πινακίδες και τις λέξεις σε τετράδιο, για να εξασκούνται και να νικούν σε επόμενα ταξίδια! 

5. Πες μια λέξη

Κάποιος ξεκινάει το παιχνίδι λέγοντας μια λέξη, π.χ. φανάρι. Ο επόμενος λέει γρήγορα τη λέξη που του ήρθε αμέσως στο μυαλό π.χ. φανάρι, κόκκινο. Ένα παιχνίδι πολύ εύκολο, που το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία! 

Photo: Tim Mossholder @ Pexels 

6. Πάω ταξίδι και παίρνω μαζί μου…

Ένα παιχνίδι μνήμης, όπου οι παίκτες καλούνται να συνεχίσουν την πρόταση αλλά και να θυμηθούν τι είπαν οι προηγούμενοι. Για παράδειγμα, «πάω ταξίδι και παίρνω μαζί μου βαλίτσα», «πάω ταξίδι και παίρνω μαζί μου βαλίτσα και νερό», «πάω ταξίδι και παίρνω μαζί μου βαλίτσα, νερό και μπισκότα». Το συνεχίζετε όσο αντέχετε! 

7. Ποιος είναι μέσα;

Μαντεύετε ποιος είναι μέσα στο επόμενο αυτοκίνητο: Στο επόμενο αυτοκίνητο είναι μέσα ένας μπαμπάς, μια μαμά και ένα παιδί ή μήπως μια μαμά, ένα μωρό και ένα σκυλάκι; Τα παιδιά διασκεδάζουν πραγματικά κάνοντας υποθέσεις και δημιουργώντας φανταστικά σενάρια.

8. Περιγράφω τι βλέπω στο κουκλάκι μου
Το παιδί κρατά το αγαπημένο του κουκλάκι και του περιγράφει αυτά που βλέπει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για παράδειγμα τους ανθρώπους, τη φύση, τη διαδρομή. Ταυτόχρονα μπορείτε να δώσετε στα παιδιά πληροφορίες για τα μέρη που διασχίζουμε. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι παραμύθια και μύθοι, ονομασίες λιμνών/ ποταμιών/ πεδιάδων, κλπ.

BOOM note: Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι ετοιμάστε παρέα με τα παιδιά το τσαντάκι του. Το κάθε παιδί τοποθετεί μέσα ένα αγαπημένο του παιχνίδι, ένα παραμύθι, ένα cd με αγαπημένα τραγούδια, ένα μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους και μια πλαστελίνη. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν για αρκετή ώρα με τα δικά τους παιχνίδια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού! 

Site: www.logocare.gr

Facebook: www.facebook.com/logocarekifisia/

Instagram: www.instagram.com/logocare_/