Η πρόωρη γέννηση του Οδυσσέα μου, περνώντας ο χρόνος, αισθάνομαι ότι μου άφησε και πολλά καλά. Τώρα που ο πόνος έχει περάσει και οι μνήμες έχουν μαλακώσει σκέφτομαι πιο καθαρά την περίοδο εκείνη και μπορώ να νιώσω τις ανάγκες των μαμάδων που βρίσκονται σήμερα στη θέση που βρέθηκα κάποτε και εγώ. Έξω από μια "γυάλα" να κοιτάνε το μωράκι τους κάνοντας χιλιάδες προσευχές για να μεγαλώσει, να πάρει έστω και 10 γραμμάρια και να βγει κάποια στιγμή υγιές και να πάει στο σπίτι του στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά του.
Όταν είχα τον Οδυσσέα στη θερμοκοιτίδα λοιπόν, γνώρισα την Κέλλυ Σώκου, προωρομανούλα και εκείνη και δημιουργό του φανταστικού blog "31 Εβδομάδες" που με στήριξε και μου συμπαραστάθηκε σαν αληθινή φίλη.
Σήμερα η Κέλλυ, έκανε κάτι μαγικό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας! Έφερε τα χταποδάκια στα προωράκια! Τι εννοώ;
Τα χταποδάκια:
Είναι μικρά, είναι απαλά, μα πάνω από όλα, είναι μια παρηγοριά για τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα. Τα πλεκτά χταποδάκια που τρυπώνουν στις θερμοκοιτίδες αρκετών μονάδων της Ευρώπης είναι μια ιδέα που έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή. Με τα πλοκάμια τους σχεδιασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν στα μωρά τον ομφάλιο λώρο γίνονται οι καλύτεροι φίλοι των μωρών μας!
Η ιστορία τους:
Τον Ιανουάριο του 2013, μια Δανή έπλεξε ένα μικρό χταπόδι για ένα προωράκι. Το χταποδάκι τοποθετήθηκε μέσα στη θερμοκοιτίδα μαζί με το μωρό και είχε θετικό αποτέλεσμα: το μωρό ήταν πιο ήρεμο, αλλά κυρίως τραβούσε λιγότερο τα καλώδια που το περιέβαλαν. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόωρα που είχαν δίπλα τους ένα τέτοιο χταπόδι, έδειξαν βελτίωση στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.Η ιδέα, απλή και «μικρή», διαδόθηκε γρήγορα και κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη Δανία, το πρότζεκτ εφαρμόστηκε στη Σουηδία. Πολλές γυναίκες άρχισαν να πλέκουν μικρά χταπόδια. Και έτσι γεννήθηκε η δράση «Μικρό Χταπόδι». Έκτοτε πολλά νοσοκομεία στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία υποδέχτηκαν τα χταποδάκια αυτά.Όπως περιγράφουν εθελόντριες πλέκτριες χρειάζονται 4 – 5 ώρες πλεξίματος για κάθε χταπόδι. Τα πάντα γίνονται με αυστηρές προδιαγραφές: τα χταποδάκια έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, σφιχτή πλέξη και πλέκονται με ασφαλές για τα πρόωρα βαμβάκι, που πλένεται στους 60°C. Όπως οι ίδιες δηλώνουν, στόχος είναι να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση των πρόωρων και όχι να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
Τα χταποδάκια στην Ελλάδα:
Αυτή λοιπόν η «μικρή», απλή ιδέα ενέπνευσε και την ομάδα του blog "31εβδομάδες" για να φτιάξει και να χαρίσει και στα δικά μας προωράκια πλεκτά χταπόδια. Δίπλα τους στάθηκε από την αρχή του project η Μαρία Ατραΐδου, μητέρα δύο παιδιών, δημιουργός του blog "Μεγαλώνω Μεγαλώνεις Μεγαλώνει" και δεινή πλέκτρια. Η Μαρία απευθύνθηκε στις ομάδες πλεκτριών που γνώριζε και τους είπε την ιδέα. Ενθουσιάστηκαν! Πλέκτριες αλλά και άντρες πλέκτες, περίπου 25 στον αριθμό, από τις ομάδες "Plexi Plexi βελονάκι crochetholic" και "ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ" προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να πλέξουν για τα δικά μας πρόωρα τα αντίστοιχα χταπόδια. Η Κέλλυ τούς έστειλε τις αυστηρές προδιαγραφές από το εξωτερικό και εκείνοι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά από τον περασμένο Απρίλιο. Ζήτησαν λίγα. Έφτιαξαν πολλά!
Το βιβλίο:
Τα Χταποδάκια της Δανίας κυκλοφορούν όμως και σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη και έτσι αν θα θέλατε να υποστηρίξετε την οργάνωση «Τα Χταποδάκια της Δανίας» στο υπέροχο έργο της, σ’ αυτό το βιβλίο θα βρείτε πολλά χαριτωμένα σχέδια για βελονάκι και πλέξιμο καθώς και πολλές ιδέες για να διακοσμήσετε τα χταποδάκια σας και να τους δώσετε ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ακόμα, θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό πλεξίματος για αρχάριους για να ξεκινήσετε εύκολα! Μα δεν είναι φανταστικό;