Μήπως ο σύντροφός μας μάς προκαλεί περισσότερο στρες από τα παιδιά;

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 25/01/2021 - 10:36

Ενώ παίζουμε με τα παιδιά στο σπίτι, επιστρέφει ο σύντροφός μας από τη δουλειά και, μόλις βλέπει τα πιάτα στο νεροχύτη, νευριάζει που «δεν μπήκαμε στον κόπο να τα βάλουμε στο πλυντήριο». Ο θυμός μας φουντώνει. Σκεφτόμαστε ότι το γεγονός πως επιστρέφουμε από το γραφείο μία ώρα νωρίτερα από εκείνον δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτωνόμαστε όλες τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού – άλλωστε, πότε ήταν η τελευταία φορά που αυτός έπαιξε με τα παιδιά; Να του πούμε ό,τι σκεφτόμαστε ή θα καταλήξουμε πάλι τσακωμένοι;

Αν τέτοια σενάρια μάς είναι γνώριμα, ίσως ανήκουμε στο 46% των γυναικών που, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στο Today.com, υποστηρίζει ότι ο σύντροφός του αποτελεί μεγαλύτερη πηγή στρες από τα παιδιά. Ζητήσαμε από την Αγγελική Καβαλλιεράτου, ψυχολόγο-συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, να σχολιάσει αυτό το εύρημα.

Φωτογραφία από @shurkin_son (Freepik)

Από την εμπειρία σου, ευσταθεί το συμπέρασμα της αμερικανικής δημοσκόπησης;

«Ο ερχομός ενός παιδιού επηρεάζει τις ισορροπίες του ζευγαριού. Έρχονται στην επιφάνεια σκέψεις και συμπεριφορές που ενδεχομένως να μην είχαν φανεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς όταν κάποιος γίνεται γονέας αυτομάτως αναπαράγει τα μοτίβα των σχέσεων με τους δικούς του γονείς. Έτσι, εάν σε αυτή την περίοδο το ζευγάρι έχει σημαντικές διαφωνίες, δημιουργείται μια συνθήκη με πολλά δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό είναι δυστυχώς κάτι εξαιρετικά σύνηθες».

Για ποιους λόγους ο σύντροφος μπορεί να προκαλεί στρες σε μια γυναίκα και μητέρα;

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι σύντροφοι δεν συμφωνούν σε βασικά ζητήματα που αφορούν είτε το παιδί και την ανατροφή του είτε την ίδια τη σύσταση της οικογένειας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι οι απόψεις που μπορεί να εκφράζει ο σύντροφος για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια. Κάτω από τα στερεότυπα, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, οι γυναίκες βιώνουν την κριτική, ακόμη και την απόρριψη. Για εμένα αυτή είναι η πιο σημαντική πηγή στρες, εντάσεων και δυσφορικών συναισθημάτων. Άλλος ένας βασικός λόγος είναι το πώς αντιμετωπίζουν οι σύντροφοι τη σχέση τους μετά το παιδί. Άλλοτε έρχεται μια στάση πιο απόμακρη και άλλοτε λειτουργούν σαν να μην άλλαξε τίποτα, μη μπορώντας να εκφράσουν μεγαλύτερη συντροφικότητα προς τη γυναίκα τους. Δηλαδή περιμένουν να λειτουργούν όπως και στην αρχή της σχέσης, με περισσότερη ελευθερία και χαλαρότητα.

»Τέλος, αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν απουσιάζουν θεμελιώδη μέρη μιας σχέσης, όπως ο κοινός χρόνος, η ουσιαστική επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων, επειδή ο σύντροφος είτε εστιάζει στις προσωπικές του ανάγκες είτε δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της σχέσης και της συντρόφου του».

Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε το στρες που μας προκαλεί ο σύντροφός μας;

«Το στρες μάς επηρεάζει σημαντικά. Αρχικά μπορεί να νιώθουμε ανησυχία, εξάντληση, δυσφορία, μελαγχολία, ακόμη και επιθετικότητα. Σωματικά οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ζαλάδα, δύσπνοια, νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο, ταχυκαρδία, πόνοι. Όλες αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε απομόνωση, αποξένωση, αβεβαιότητα, απώλεια ενδιαφέροντος, ένταση...

Φωτογραφία από @gpointstudio (Freepik)

Προσωπική διαχείριση στρες

  • Εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά. Αφιερώνοντας την προσοχή σας σε κάτι συγκεκριμένο, οποιαδήποτε πίεση γίνεται πιο διαχειρίσιμη.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αφήσει και κάτι στην άκρη, βάλτε προτεραιότητες. Προγραμματίστε τις υποχρεώσεις ώστε να μειώσετε την ένταση και τις εναλλαγές στη διάρκεια της ημέρας.
  • Ακόμα και αν δεν είστε σε όλα τόσο καλή ή δεν έχετε πάντα καλή διάθεση, είναι ok. Το ίδιο κι αν δεν θέλετε, μια μέρα, να ασχοληθείτε με τίποτα, αν έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε.
  • Μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί είτε σε κάποιο πρόσωπο στο περιβάλλον σας είτε σε ειδικό. Η έκφραση και η επικοινωνία βοηθούν στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της απομόνωσης.
  • Προσθέστε στην ημέρα σας δραστηριότητες που σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα, για παράδειγμα, ένα μασάζ, ένα περπάτημα, λίγο χρόνο με μια φίλη κ.λπ.. Δεν είναι δίκαιο να περιμένετε από το σύντροφό σας να σας φροντίσει όταν δεν το κάνετε εσείς για τον εαυτό σας.
Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (Pexels)

Διαχείριση στρες στη σχέση

  • Το άγχος μπορεί να σας οδηγήσει στο να αποφεύγετε συζητήσεις στη σκέψη πως θα φέρουν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις. Εμπιστευτείτε ότι μέσα από αυτές ο σύντροφός σας μπορεί να σας καταλάβει λίγο περισσότερο. Δώστε και στον εαυτό σας την ευκαιρία να μιλήσει για ό,τι σας προβληματίζει.
  • Εξασκηθείτε στο να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες με χιούμορ και πιο ευχάριστη διάθεση. Αυτή η στάση θα βοηθήσει σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη συζήτηση.
  • Το άγχος βγάζει εγωισμό και όταν επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στις δικές μας ανάγκες, δυσκολευόμαστε να ακούσουμε την πλευρά του άλλου. Προσπαθήστε να ακούσετε τον σύντροφό σας με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
  • Αφήστε τον σύντροφό σας να σας φροντίσει. Όποιος και αν είναι ο τρόπος, δώστε του τον χώρο και απολαύστε τη φροντίδα του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό από την αγκαλιά του ανθρώπου που μας ενδιαφέρει.
  • Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάθε αλλαγή χρειάζεται υπομονή και χρόνο, μέχρι να δείτε οι δύο πιο καθαρά τι συμβαίνει».

 

Φωτογραφία από Ksenia Chernaya (Pexels)

Πόσο απέχουμε, πιστεύεις, από την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων στο ζευγάρι;

«Παρόλο που σε πολλές σύγχρονες οικογένειες εργάζονται και οι δυο γονείς με πλήρη απασχόληση, η μητέρα παραμένει επιφορτισμένη με μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων, ιδιαίτερα των γονεϊκών. Η εξισορρόπηση των υποχρεώσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, από τη σχέση του ζευγαριού και τα προσωπικά βιώματα του καθένα από τη δική του οικογένεια σύμφωνα με τα οποία έχει διαμορφώσει σημαντικές απόψεις για τους ρόλους γυναίκας και άντρα. Είναι πολύ σημαντικό όμως οι γονείς να λειτουργούν από κοινού με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής υγείας τους, τόσο της δική τους όσο και των παιδιών τους».

Φωτογραφία από @gpointstudio (Freepik)

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος

Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Tηλ: 6983433267 | 2106777512

Website: www.aggelikikavallieratou.gr