Όχι, άδεια μητρότητας δεν σημαίνει διακοπές | Όλα όσα ήθελα να γνωρίζω από πριν

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 27/02/2024 - 16:33

Ακούγεται λίγο βλάσφημο για την αδιαπραγμάτευτη μητρική αγάπη, αλλά η προσωπική εμπειρία μου από την άδεια μητρότητας, ή τουλάχιστον από τις πρώτες εβδομάδες της, ήταν κάπως σαν να βουτάω σε μια άδεια πισίνα. Ενώ είχα φανταστεί ότι θα βυθιζόμουν σε δροσερά, καταγάλανα νερά, ειδικά τις πιο δύσκολες στιγμές μου ως νέα μαμά ένιωθα σαν να προσγειώνομαι με το κεφάλι σε μια σκληρή πραγματικότητα. Δεν είναι ότι δεν απόλαυσα τους πρώτους μήνες με το νεογέννητο μωρό μου, δεν πέρασα, για παράδειγμα επιλόχειο κατάθλιψη ή κάποια άλλη μεγάλη δοκιμασία, αλλά αν με ρωτούσε κάποιος σήμερα, θα ήθελα να είχα προετοιμαστεί καλύτερα για τις προκλήσεις εκείνης της περιόδου, που τείνουμε να εξιδανικεύουμε όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Photo: RODNAE Productions @ Pexels 

Ιδού λοιπόν όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω από πριν για την άδεια μητρότητας:

1. Την πρώτη σου ημέρα δεν κάθεσαι χαλαρή στη βεράντα του σπιτιού σου για να ονειρευτείς την καινούρια σου ζωή με το μωρό. Για την ακρίβεια, μόλις απαλλάχθηκα από τις υποχρεώσεις της δουλειάς, ήρθε το στρες του επικείμενου τοκετού και της ευθύνης ενός μικρού, ανυπεράσπιστου πλάσματος και με σκέπασε σαν κύμα τσουνάμι.

2. Καλό είναι να μην αναβάλεις για την άδεια μητρότητας όλες τις προετοιμασίες για τον ερχομό του μπεμπέ. Ακόμα και αν είσαι αρκετά τυχερή ώστε να γεννήσεις στην πιθανή ημερομηνία τοκετού και όχι (πολύ) νωρίτερα, μέχρι να σταματήσεις τη δουλειά θα νιώθεις ήδη τόσο «βαριά» και κουρασμένη από την προχωρημένη εγκυμοσύνη που θα έχεις ενέργεια μόνο για τα απολύτως απαραίτητα – και σίγουρα δεν θα είναι καθόλου ασφαλές να μεταφέρεις έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο.

3. Όταν επιτέλους έρχεται το μωρό, δεν κάνεις «διακοπές»: Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, που η φροντίδα του μικρού σου είναι non-stop μέσα στο 24ωρο, το πιθανότερο είναι να νιώθεις τόσο άυπνη, στρεσαρισμένη και εξαντλημένη, που ξαφνικά να σου φαίνεται «χαλαρή» η καθημερινότητα του γραφείο.

Photo: Paul Hanaoka @ Unsplash 

4. Υπάρχουν στιγμές που σού λείπει η δουλειά: Ακόμα και αν δεν κάνεις το επάγγελμα των ονείρων σου, σού λείπουν κάποια πράγματα από τη δουλειά. Όπως η πρωινή κουβέντα με τους συναδέλφους σου με ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ στο χέρι ή η τελετουργία της προετοιμασίας για τη δουλειά, όπου έχεις τη δημιουργική ελευθερία να συνδυάσεις μπροστά στον καθρέφτη κάτι διαφορετικό από πιτζάμες και παντόφλες.

5. Όταν τελικά επιστρέψεις στη δουλειά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν: Ίσως αναθεωρήσεις πολλά πράγματα στη διάρκεια της άδειας μητρότητας και αποφασίσεις να στραφείς σε ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας. Ωστόσο ακόμα και αν γυρίσεις στην προηγούμενη δουλειά σου, θα είσαι πλέον ένας διαφορετικός άνθρωπος με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για παράδειγμα, δεν θα περιστρέφεται πλέον η ζωή γύρω από τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σου. Αλλά και οι συνάδελφοί σου θα σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Κάποιοι θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα με την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους, για παράδειγμα προτείνοντας να σε καλύψουν στη διάρκεια μιας μέρας που το μωρό σου θα είναι άρρωστο. Άλλοι, όμως, μπορεί να σου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο επειδή «τόλμησες» να ζητήσεις να επιστρέψεις σπίτι με τη λήξη του ωραρίου, για να βρεθείς ξανά κοντά στο παιδί σου.

Inspiration: Motherly