Οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές: Μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις τι τύπος γονέα είσαι

Boom Team
Tue, 10/08/2021 - 16:44

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να απολαύσουν οι γονείς τα παιδιά τους, να τους δείξουν πόσο τα αγαπούν αλλά και να προβάλλουν κάποια πρότυπα θετικής συμπεριφοράς. Αυτές τις λίγες μέρες που όλοι έχουν διάλειμμα από δουλειές, σχολεία και υποχρεώσεις, οι γονείς θα ξεκουραστούν, θα απολαύσουν κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά τους και θα επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά μεταξύ τους. Και σύμφωνα με τον Ευστράτιο Πάλλη, Παιδοψυχίατρο και Ψυχοθεραπευτή στην Ευρωκλινική Παίδων, η περίοδος αυτή θα τους βοηθήσει να είναι πιο χαλαροί με τα παιδιά τους, να τα γνωρίσουν καλύτερα, αλλά και να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ο καθένας από αυτούς τι τύπος γονέα είναι...

Καταρχάς, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η βάση και η απαρχή της σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών είναι ο καλός χειρισμός της σχέσης μεταξύ των συζύγων - γονέων. Και αυτό, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά όταν παρατηρούν και παραδειγματίζονται μέσα από τις συμπεριφορές των γονιών τους, παρά όταν οι γονείς απαιτούν από αυτά. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε, πως η αξία του διαλόγου που αναπτύσσεται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά (ανάλογα πάντα και με την ηλικία τους) είναι καθοριστικής σημασίας. Μέσα από αυτόν, το παιδί μαθαίνει να εκφράζει το συναίσθημά του, να καλλιεργεί σεβασμό απέναντι στη γνώμη του άλλου αλλά και να μάθει να την αξιοποιεί, γιατί μόνο τότε αποκαλύπτεται το ενδεχόμενο λάθους και γεφυρώνεται η τυχόν διάσταση απόψεων.

 

Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι γονείς στη χώρα μας μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν μέσα σε αυταρχικά παραδοσιακά πλαίσια με νοοτροπία "υπακοής", απαγορεύσεις και τιμωρίες. Φυσικά, μπορεί να έχουν απορρίψει αυτόν τον τρόπο αγωγής για τα παιδιά τους, συχνά, όμως, μαζί με αυτόν απορρίπτουν και τη σημασία κάθε μέτρου και κανόνα στην οικογενειακή και κατ' επέκταση στην κοινωνική ζωή. Κι έτσι αρκετές φορές μεταπίπτουν - χωρίς να το καταλαβαίνουν-  από το ένα άκρο στο άλλο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κάθε γονιός, τι τύπος γονέα είναι. Μερικά παραδείγματα: 

  • Ο Υπερπροστατευτικός γονέας: Είναι αυτός που άθελά του, παρεμποδίζει το παιδί να ωριμάσει και να μάθει μέσα από τα λάθη του, ώστε να αυτονομηθεί.
  • Ο Υποχωρητικός γονέας: Αποτυγχάνει στο να χαράζει σαφή όρια στην συμπεριφορά του παιδιού, ίσως γιατί και στον ίδιο δεν είναι ακόμα συνειδητά τα όρια αυτά.
  • Ο Υπερβολικά Ευερέθιστος γονέας: Χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των παιδιών να διαποτίζεται από εκνευρισμό, γενικευμένο άγχος και υπερθυμία.
  • Ο Υπερβολικά Ευσυνείδητος γονέας: Θυσιάζεται αλόγιστα για το παιδί, επιδεικνύει συνήθως υπέρμετρη αυτοθυσία και την εκδηλώνει ακόμα και εκεί που δεν χρειάζεται! Οι συνήθεις συνέπειες είναι ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μικρούς "τυραννίσκους" για τον γονιό και να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην κοινωνία και την πραγματικότητα της ζωής. 

Αν, λοιπόν, νιώθετε πως η συμπεριφορά σας πολλές φορές εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες, η περίοδος των διακοπών είναι μια καλή ευκαιρία για συνειδητοποίηση και βελτίωση των σχέσεων, πάντα μέσω του διαλόγου. Το σίγουρο είναι, πως πολλοί γονείς που έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, παραδέχονται πως κατά την περίοδο των θερινών διακοπών έμαθαν να κατανοούν και πολλές φορές να υπομένουν τις απαιτήσεις και τις “άτσαλες” συχνά σκέψεις των παιδιών τους. Μην ξεχνάτε, πως το χτίσιμο της σωστής επικοινωνίας με τα παιδιά μας, με παράλληλη σύμπνοια στις απόψεις μας ως σύζυγοι, θα επιφέρει σταθερές σχέσεις σ’ όλη την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. 

Η αγάπη για τα παιδιά μας είναι μια μαγική φλόγα που αναδύεται από τον πυρήνα της ψυχής μας και λάμπει χωρίς να ζητά τα εαυτής. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Ευστράτιο Πάλλη, Παιδοψυχίατρο - Ψυχοθεραπευτή της Ευρωκλινικής Παίδων 

Όμιλος Ευρωκλινικής

Website: www.euroclinic.gr

Instagram: @euroclinic_group

Facebook: @euroclinicgroup