Από τη βρεφική στη νηπιακή διατροφή ή αλλιώς από το αλεσμένο στο κανονικό φαγητό!

Μυρτώ Κάζη
Fri, 18/12/2020 - 13:41

Η μετάβαση από την αλεσμένη στη στερεά τροφή είναι μια απαραίτητη διαδικασία, που όμως φέρνει δυσκολία στους περισσότερους γονείς. Άραγε πότε είναι έτοιμο το μωρό για αυτή τη μετάβαση; Τι θα συμβεί αν το καθυστερήσουμε λίγο; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε; Η Παιδίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κατσιμπάρδη μάς δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για να κάνουμε την αλλαγή πιο εύκολη.

boom-baby-food

Η διατροφή του νηπίου είναι πολύ σημαντική και αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα ζωή του και την «καλή» του υγεία. Πολύ σημαντικό σταθμό αποτελούν τα πρώτα του γενέθλια, όπου εκεί καλούμαστε, Παιδίατροι και γονείς, να τροποποιήσουμε τη βρεφική διατροφή και να βάλουμε το παιδί μας στο πρόγραμμα διατροφής της οικογένειας. Πολύ «απλά» να σταματήσουμε τα αλεσμένα, αλλά και να δώσουμε στο νήπιο να φάει ό,τι τρώμε στο σπίτι μας. Η μετάβαση αυτή δεν είναι όμως πάντοτε απλή!! Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του, γιατί μπορεί να έχει συνηθίσει στην αλεσμένη τροφή και να μην δεχθεί πολύ εύκολα ένα νέο πιάτο που βρίσκεται μπροστά του με καινούργιες γεύσεις.

Δύο είναι οι σημαντικοί κανόνες:

1. Nα μην ξεχάσουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας μη αλεσμένη τροφή, ξεκινώντας περίπου στην ηλικία του ενός έτους. Βέβαια, ήδη από 10 μηνών μπορούμε να δίνουμε ψωμί, κατά προτίμηση κόρα, ή μαλακές τροφές (όπως πατάτα, μπανάνα).

2. Να δίνουμε όλα τα γεύματα καθημερινά, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ενδιάμεσα δύο snacks. Πρωί και βράδυ (προ ύπνου) το γάλα του.

boom-baby-food

Ενδεικτικό πρόγραμμα και ιδέες για το τι θα φάει το παιδί μας από 12 μηνών και μετά:

ΠΡΩΙΝΟ

Γάλα 250-300ml

Eκτός όμως από το γάλα, το παιδί θα πρέπει να πάρει πλήρες πρωινό, όπως:

* Δημητριακά στα οποία μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο γάλα (από την ηλικία των 12 μηνών, ακόμη και το δικό σας). Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια από σταφίδες, δαμάσκηνα κτλ.

* Αυγό βραστό 3-4 φορές την εβδομάδα (βράσιμο 5-7 λεπτά), εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε ομελέτα.


* Κέικ (καλύτερα χειροποίητο, της γιαγιάς ή της μαμάς για να είμαστε σίγουροι ότι έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα συντηρητικά). 

* Ψωμί/κριτσίνια με τυρί και μπαστουνάκια από αγγούρι.

* Τοστ με τυρί (προτιμούμε τα κίτρινα τυριά, διότι περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και έχουν λιγότερο αλάτι). 

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ (10:00-11:00)

Σνακ (1ο)

* Ένα φρούτο (καλύτερα εποχής) 

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 

Ξεκινήστε σιγά σιγά να δίνετε στο παιδί σας το φαγητό του σπιτιού, επιλέγοντας βέβαια τις πιο μαλακές τροφές. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε φακές (ιδανικά με ρύζι-φακόρυζο), κάποιο λαδερό φαγητό, μακαρόνι (αστράκι) ή κριθαράκι με κυμά και τυρί (όπως θα έτρωγε μακαρόνια με κυμά).

Στην αρχή, μπορείτε να τα «πατάτε» με το πηρούνι (χωρίς να τα αλέσετε) και στη συνέχεια να δίνετε τα κομματάκια κανονικά.

 

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα:

1 φορά την εβδομάδα λαδερά 

1 φορά την εβδομάδα όσπρια

1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
Μπακαλιάρο ή σαρδέλα ή λαυράκι ή σολομό (κατά προτίμηση φρέσκα) 

Συνεχίζουμε να έχουμε μια προτίμηση στο κόκκινο κρέας-μοσχάρι- μαγειρεμένο σε οποιαδήποτε μορφή, 3 φορές την εβδομάδα, το οποίο ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε με πράσινα λαχανικά ή με το λαδερό φαγητό.

boom-baby-food

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (16:00 - 17:00)

Σνακ (2ο)

* Ένα φρούτο (καλύτερα εποχής) και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, διότι στη ηλικία αυτή τα παιδιά δύσκολα τρώνε ολόκληρο το πορτοκάλι. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, χρειάζονται καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C, ώστε να ενισχύσουμε την άμυνά τους απέναντι στις λοιμώξεις.

* Γιαούρτι (κανονικά γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού), πλήρες, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με μέλι και κάποιο φρούτο.

 

ΒΡΑΔΙΝΟ 

* Μισή ποσότητα του μεσημεριανού φαγητού

* Μακαρόνια ή χυλόπιτες ή τραχανά με τυρί και/ή σάλτσα
* Τοστ

 

Προ ύπνου

Γάλα 250-300ml

 

Tips:

Μαγειρέψτε τα φαγητά, όπως και τα δικά σας, με το λάδι και τη σάλτσα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και όχι στο τέλος. 

Αποφύγετε όμως, τα πολλά μπαχαρικά και βάλτε μικρή ποσότητα έως καθόλου αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό της οικογένειας όσο θέλετε μετά!!

Βάλτε τα παιδιά στο πρόγραμμα διατροφής της οικογένειας. Μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα, εκτός από ξηρούς καρπούς (κίνδυνος πνιγμονής) και φράουλες (έως 3 ετών).

Αποφύγετε τα λίπη και επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα υιοθετήσει και αργότερα το παιδί σας.

Με βάση τις νεότερες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) η νηπιακή διατροφή μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα από το πρώτο έτος ζωής. Στην ηλικία των 10 μηνών και ανάλογα πάντοτε με την επιθυμία του παιδιού μπορούμε να χορηγήσουμε πλέον όλες τις τροφές μη αλεσμένες.

*Ευχαριστώ τη μαμά της Σεβίνας για τη βοήθειά της και την ιδέα της να γράψω για το διαιτολόγιο της νηπιακής ηλικίας.

boom-baby-food

Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Κινητό : 6948 185823

Ιατρείο: 2130381617

Δαρδανελίων 44, Βούλα