Όνειρα γλυκά και δροσερά! Πώς θα κοιμίσουμε το παιδί μας τα μεσημέρια του καλοκαιριού;

Boom Team
Thu, 18/08/2022 - 11:30

Μπορεί εμείς να έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε και να απολαμβάνουμε τις ζεστές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού, τα βρέφη όμως δεν έχουν τους ίδιους μηχανισμούς θερμορρύθμισης. Έτσι, η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει αρκετή αναστάτωση και να διαταράξει τον ύπνο τους. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς γι’ αυτό; Η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Φωτογραφία: UvGroup/Shutterstock

Πώς εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για δροσερό ύπνο; 

  • Καλό είναι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας να κλείνουν τα παντζούρια μέχρι τη μέση, για να περιορίζεται και να μειώνεται ελαφρά η θερμοκρασία, όσο αυτό είναι εφικτό.
  • Σε περίπτωση που ο χώρος παραμένει ιδιαίτερα ζεστός, ένας ανεμιστήρας ή ένα κλιματιστικό μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες, ώστε το μωρό να κοιμηθεί άνετα. Η χρήση τους, ωστόσο, χρήζει προσοχής, καθώς όλες οι συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που η κατεύθυνση του αέρα να μη στοχεύει απευθείας πάνω στο μωρό και φυσικά να είναι σε ένα ύψος στο οποίο να μην μπορεί να έχει πρόσβαση.
  • Μία άλλη λύση είναι οι γονείς να τοποθετήσουν υγρές πετσέτες στο παράθυρο, οπότε, μέσω της εξάτμισης, θα βοηθήσουν ώστε να δροσιστεί το δωμάτιο.
Φωτογραφία από Picsea (Unsplash)

 

  • Επίσης βοηθητικό θα ήταν να αφαιρέσουν μερικά από τα υποστρώματα της κούνιας, καθώς, όσο περισσότερα, τόσο πιο ζεστή γίνεται η κούνια για ύπνο, ενώ τα προστατευτικά για τα κάγκελα της κούνιας ή κάποια μαξιλάρια οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Στην περίπτωση που το νεογέννητο κοιμάται σε ειδικό βρεφικό καλάθι, θα πρέπει και από αυτό οι γονείς να αφαιρέσουν μερικά στρώματα, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση.
  • Επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να πέσει η θερμοκρασία, ένα σεντόνι ή μία πολύ ελαφριά κουβέρτα αρκεί για την κάλυψη του παιδιού.
  • Οι γονείς οφείλουν να είναι προσεκτικοί με τα σκεπάσματα, τα οποία πρέπει να φτάνουν μέχρι τους ώμους και όχι πιο πάνω, προκειμένου να μη φράξουν το στόμα και μειώσουν τον εισπνεόμενο αέρα.
  • Επιπλέον, οποιοδήποτε παιχνίδι, λούτρινο και διακοσμητικό καλό είναι να αφαιρείται από την κούνια, γιατί αφενός συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας, αφετέρου μπορεί να τραβήξει την προσοχή του παιδιού ή ακόμη και να το τρομάξει.
Φωτογραφία από Kelly Sikkema (Unsplash)

Ποιος είναι ο κατάλληλος ρουχισμός;

Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν για το μωρό όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ρούχα, βαμβακερά και άνετα. Δηλαδή, εκτός από την πάνα, ένα φανελάκι που δένει κάτω από αυτή, αφήνοντας ελεύθερα τα ποδαράκια του μωρού, αποτελεί την καλύτερη λύση. Τα συνθετικά ρούχα καλύτερα να αποφεύγονται, γιατί συντηρούν τη θερμοκρασία και δεν είναι καθόλου φιλικά προς το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι το μωρό μας έχει ζεσταθεί;

Ένας εύκολος τρόπος είναι να ελέγχουν οι γονείς κατά πόσο είναι ζεστή και ιδρωμένη η περιοχή του αυχένα. Ακόμα, ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο χώρου μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς δείχνει κάθε στιγμή τη θερμοκρασία, ενώ μπορεί να έχει και ηχητική προειδοποίηση σε περίπτωση που αυτή αλλάξει δραματικά.

Keep in mind: Η ιδανική θερμοκρασία χώρου για να κοιμηθεί ένα μωρό είναι περίπου 21°C. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ζέστη στον χώρο όπου το μωρό κοιμάται και περνάει ώρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, παιδίατρο, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτιδα Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
www.kyriakakou.gr

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 8ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!