Ουρολοίμωξη στα παιδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες | Τι πρέπει να προσέξετε

Boom Team
Tue, 25/07/2023 - 12:40

Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή ασθένεια στην παιδική ηλικία που προσβάλλει περίπου το 3% των κοριτσιών και το 1% των αγοριών. Μπορεί να συμβεί τυχαία, χωρίς να υπάρχει υποκείμενη ανατομική βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα, όμως μπορεί να οφείλεται σε κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, μια ανατομικά βλάβη κατά την οποία τα ούρα επιστρέφουν από την κύστη προς τους νεφρούς. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως η κακή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού, που μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση ουρολοίμωξης. Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας δίνει χρήσιμα tips και τρόπους πρόληψης... 

Pexels.com/Kindel Media

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν έντονη ανησυχία, άρνηση λήψης τροφής, στασιμότητα βάρους, εμέτους, διάρροιες, χωρίς απαραίτητα να έχουν πυρετό. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως έχουν δυσουρία, συχνουρία και πυρετό.

Το συχνότερο μικρόβιο που ευθύνεται για την εκδήλωση ουρολοίμωξης είναι το κολοβακτηρίδιο, και ακολουθούν η κλεμπσιέλλα και ο πρωτέας. Η θεραπεία της ουρολοίμωξης συνίσταται στη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής και περιλαμβάνει απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα νεφρών-ουρητήρων-κύστεως, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Pexels.com/RDNE Stock project

Γιατί έχουμε αύξηση των ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο αιχμής για τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των ουρολοιμώξεων και στα παιδιά. Διάφοροι παράγοντες έχουν επιπλέον επιβαρυντικό ρόλο, όπως η υψηλή θερμοκρασία και η συνεχής έκθεση σε υγρασία. Τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο εύκολα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα κορίτσια λόγω ανατομίας, δεδομένου ότι έχουν μικρότερη ουρήθρα, οπότε η απόσταση για να μεταφερθούν τα βακτήρια από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη είναι μικρότερη.

Freepik.com/prostooleh

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης

  • Στα κορίτσια χρειάζεται προσοχή κατά το σκούπισμα της περιγεννητικής περιοχής. Να γίνεται πάντα από μπροστά προς τα πίσω, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά βακτηρίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
  • Στα κορίτσια, προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα, διότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.
  • Τονίστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικό να πηγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην τουαλέτα, διότι το καλοκαίρι συχνά ξεχνιούνται από το διαρκές παιχνίδι. Επομένως, κρατώντας τα ούρα στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνεται ο κίνδυνος ουρολοίμωξης.
  • Στα βρέφη συστήνεται να γίνεται συχνή αλλαγή πάνας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ώστε να μην ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων σε μια διαρκώς υγρή επιφάνεια. Επίσης, η συχνή αλλαγή πάνας στην περίπτωση κένωσης μειώνει την πιθανότητα μεταφοράς βακτηρίων που βρίσκονται στα κόπρανα, όπως το κολοβακτηρίδιο, στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
  • Φροντίστε να καταναλώνουν αρκετά υγρά τα παιδιά το καλοκαίρι. Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στην απομάκρυνση βακτηρίων και τοξινών από τον οργανισμό.  
  • Αποφύγετε να παραμένουν για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, διότι η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης, η διαρκής παραμονή σε ένα ζεστό σημείο, όπως είναι η ξαπλώστρα στην παραλία, συντελεί στην ανάπτυξη μικροβίων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD | Παιδίατρος | Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

www.katsibardi.gr