Είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών! Μία από αυτές αφορά το δωμάτιο του παιδιού σας, που δεν είναι πια μωρό! Έφτασε η στιγμή λοιπόν να φτιάξετε ένα οργανωμένο παιδικό δωμάτιο, ώστε το πρωτάκι σας να αποκτήσει σωστές συνήθειες μελέτης. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε!
Aπό την αρχιτέκτονα Άννα Λαγογιάννη
1. Λέμε (και το εννοούμε) στο παιδί μας ότι το διάβασμα και τις μαθητικές εργασίες του θα τα κάνει στο δωμάτιό του και όχι στην κουζίνα ή στο καθιστικό του σπιτιού.
2. Κάνουμε ένα γερό ξεκαθάρισμα, πετώντας ή χαρίζοντας ό,τι υπάρχει στο δωμάτιο που θα του είναι πια άχρηστο.
3. Βάφουμε το δωμάτιο με χρώματα απαλά, μπεζ, σπασμένο λευκό, ή ανοιχτά παστέλ που ξεκουράζουν τα μάτια. Τοποθετούμε σε έναν τοίχο μια ταπετσαρία με θέμα που να αρέσει στο παιδί, ώστε να του είναι ευχάριστη η παραμονή στον χώρο.
4. Επιλέγουμε ένα γραφείο, αρκετά μεγάλο, ώστε με αυτό να τελειώσει το πρωτάκι μας τουλάχιστον το Δημοτικό. Θα πρέπει να έχει βάθος άνω των 60 εκατοστών, ώστε να χωράει ένα laptop, ένα φωτιστικό για τις νυχτερινές ώρες, μία στοίβα από τετράδια, βιβλία και μολυβοθήκες. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές πλαστικές επιφάνειες εργασίας που καλύπτουν το γραφείο ώστε να μη λερώνεται από τους μαρκαδόρους. Η πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται όταν διαβάζει πρέπει να είναι εύκολη, και φροντίζουμε να έχει δίπλα του μία συρταροθήκη για τα πράγματα που χρειάζεται στο διάβασμα, το γράψιμο και τις εργασίες του. Ακόμα, δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε το γραφείο έτσι ώστε να μπαίνει ο φυσικός φωτισμός από αριστερά αν γράφει με το δεξί χεράκι του και από δεξιά αν γράφει με το αριστερό.
5. Αγοράζουμε μία ειδική, ανατομική καρέκλα γραφείου για την ηλικία του, ώστε να κάθεται με άνεση, έχοντας το σώμα του σε σωστή στάση.
6. Πάνω στο γραφείο τοποθετούμε ένα ειδικό φωτιστικό. Υπάρχουν στο εμπόριο φωτιστικά γραφείου με 2-3 εντάσεις φωτισμού, ανάλογα με το φυσικό φως που μπαίνει από το παράθυρο-μπαλκονόπορτα. Επίσης, τοποθετούμε έναν ρεοστάτη για το φωτιστικό της οροφής.
7. Δίπλα στο γραφείο βάζουμε και μια στενή αλλά ψηλή βιβλιοθήκη με ράφια μεταβλητού ύψους όπου θα τοποθετεί επιτραπέζια παιχνίδια, εξωσχολικά βιβλία και ό,τι άλλο επιθυμεί.
Στην ηλικία αυτή, έχοντας αποκτήσει ήδη μερικούς αγαπημένους φίλους, είναι βολικό να τοποθετήσουμε στο δωμάτιό του ένα κρεβάτι με ένα δεύτερο συρόμενο από κάτω, ώστε να μπορεί κάποιες φορές να τους φιλοξενεί για υπέροχα sleepovers! Το κρεβάτι, αν μας το επιτρέπει ο χώρος, το τοποθετούμε με την πλαϊνή πλευρά να ακουμπάει στον τοίχο, για να λειτουργεί και σαν καθιστικό.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χαρούμενα Πρωτάκια - the BOOM edition, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.