Ένα ακόμη καλοκαίρι η Ελλάδα ζει τον απόλυτο πύρινο εφιάλτη, με χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ασθενείς να νοσηλεύονται σε καράβια-πλωτά νοσοκομεία, πρόωρα μωρά να βιώνουν τη σκληρή αυτή πραγματικότητα με τον ερχομό τους στη ζωή και εικόνες από διασώσεις κατοικίδιων ζώων να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας συγκίνηση.
Τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αλεξανδρούπολη, Ασπρόπυργο, Φυλή και από χθες στην Πάρνηθα, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα που εκτός από τους ανθρώπους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και των κατοικίδιων ζώων. «Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα μπορούν να αντιληφθούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με τα μάτια τους, δηλαδή έντονη δακρύρροια, έντονες επιπεφυκίτιδες, να κοκκινίσουν αρκετά τα μάτια τους, ενώ υπάρχουν και κάποιες ράτσες σκύλων, όπως είναι το boxer ή το γαλλικό bulldog με πιο κοντή μουσούδα που έχουν ήδη μια προδιάθεση στα αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να το βιώνουν ακόμα πιο έντονα», αναφέρει στο BOOM ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος. «Μια άλλη κατηγορία είναι τα ζώα που έχουν ήδη κάποια παθολογικά προβλήματα σχετικά με το αναπνευστικό τους, δηλαδή χρόνιες ρινίτιδες, χρόνιες πνευμονοπάθειες και ρινικές αλλεργίες, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προφύλαξης».
Οδηγίες για τη βόλτα
Καλό είναι αν βρισκόμαστε σε περιοχές με αποκαΐδια, στάχτη, καπνό, να προσέχουμε πολύ το κομμάτι της βόλτας…
- Δεν βγαίνουμε για πολλή ώρα και για μεγάλες αποστάσεις, παρά μόνο ίσα ίσα για να κάνει το ζώο την ανάγκη του.
- Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό ώστε να έχουμε κλειστά τα παράθυρα για να μη μολύνεται ο αέρας που αναπνέει το ζώο μέσα στο σπίτι.
- Τα μικρά κατοικίδια θα μπορούσαν να κάνουν την ανάγκη τους στο μπαλκόνι.
- Προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί τα ζώα μυρίζουν και γλείφουν το έδαφος, με αποτέλεσμα οι στάχτες να προκαλέσουν εμετούς και επιπλοκές στον ρινικό βλεννογόνο τους.
- Βγαίνουμε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και πολύ αργά το βράδυ, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Δεν περπατάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά γιατί ακόμα και για πολλές ημέρες μετά το έδαφος παραμένει καυτό, οπότε υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα στις πατούσες.
Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;
«Αν το ζώο αρχίσει να φτερνίζεται συνεχόμενα, να βήχει σαν να έχει καταπιεί τρίχες ή σαν να του έχει σταθεί κάτι στον λαιμό, σημαίνει ότι έχει ερεθισμό στην τραχεία. Αν για παράδειγμα κάνει συνεχόμενους εμετούς, έχει πολύ έντονους βλεννογόνους στα μάτια, τρίβει τη μουσούδα του ή έχει πολύ έντονη φαγούρα, τότε θα πρέπει επίσης να ανησυχήσουμε», μας λέει ο Λάζαρος Καρανάσιος.
Σε περίπτωση εκκένωσης
Σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουμε το σπίτι μας μαζί με το κατοικίδιό μας, καλό θα είναι να έχουμε πάντα έτοιμο ένα κιτ έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφύγουμε τυχόν λάθη πάνω στον πανικό μας, το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Κορτιζόνη πόσιμη ή και ενέσιμη (αν μπορεί ο ιδιοκτήτης να την κάνει)
- Κορτιζονούχο σπρέι για ρινική ή από το στόμα χρήση
- Κολλύρια ή φυσιολογικό ορό και ένα απλό κολλύριο με αντιβιοτική δράση
- Γάζες
- Αντιβιοτική αλοιφή
- Τροφή και παγούρι με νερό αποκλειστικά για τον μικρό μας φίλο
BOOM Note: Σίγουρα όλο αυτό το κλίμα με τις σειρήνες της Πυροσβεστικής, τα αεροπλάνα, τη μυρωδιά του καμένου, γενικότερα όλη αυτή την αρνητική ενέργεια που πλανάται στην ατμόσφαιρα, ένα ζώο τη βιώνει πολύ έντονα, είναι αναστατωμένο, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τους ήχους, είναι σε μια κατάσταση συναγερμού και βιώνει μια φάση στρες. Όπως συμβουλεύει ο Λάζαρος Καρανάσιος, «καλό είναι να το κάνουμε να νιώθει άνετα, να ασχολούμαστε μαζί του, να του δώσουμε μια λιχουδιά αν το βλέπουμε ότι στρεσάρεται, να έχουμε κλειστά παράθυρα και πόρτες ώστε να μην ακούγονται τόσο οι εξωτερικοί θόρυβοι, να το κρατάμε ασφαλές σε δροσερό μέρος και με δροσερό νερό».