Επιτέλους τα σχολεία άνοιξαν ξανά, και οι μικροί μαθητές επέστρεψαν με χαρά στα νηπιαγωγεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και πως οι ιώσεις παραμονεύουν. Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος των γονέων και πώς μπορούν να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το παιδί τους αλλά και τα άλλα παιδιά; Εκτός από την καλή διατροφή και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μάσκα, αντισηπτικά κ.ά) που πλέον τηρούμε όλοι με ευλάβεια, είναι σημαντικό να μπορούν να αξιολογήσουν μια κατάσταση και να κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι, όταν πρέπει. Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ένα παιδί πρέπει να παραμένει στο σπίτι του όταν παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
- πυρετό
- εμέτους
- διάρροιες (θα πρέπει να έχει ένα 24ωρο τουλάχιστον φυσιολογικές κενώσεις για να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο)
- κοιλιακό άλγος
- εξάνθημα στο δέρμα που συνοδεύεται από πυρετό ή αλλαγή συμπεριφοράς
- έλκη / βλάβες στο στόμα με σιαλόρροια
Πρέπει επίσης να παραμείνει στο σπίτι αν προκύψει κάποια από τις καταστάσεις:
- Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, μέχρι 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.
- Φυματίωση: Μέχρι να αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία.
- Μολυσματικό κηρίο (μόλυνση του δέρματος από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο). Μέχρι 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.
- Ψείρες και κόνιδα στην κεφαλή, μέχρι να γίνει η πρώτη θεραπεία
- Ψώρα, μέχρι να αρχίσει η θεραπεία.
- Ανεμοβλογιά, μέχρι οι βλάβες να αποξηρανθούν (συνήθως 6 ημέρες).
- Ερυθρά, μέχρι 6 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
- Ιλαρά, παρωτίτιδα, κοκκύτη.
- Ηπατίτιδα Α για μία εβδομάδα.
- Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα.
Δεν πειράζει αν στείλω το παιδί λίγο αδιάθετο στο σχολείο, το κρυολόγημα δεν «κολλάει».
Οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται κάπως έτσι. Η αλήθεια είναι, όμως, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να αποφύγουν να στείλουν το παιδί στο σχολείο τις ημέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο. Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά καθώς δρα ως «εστία» μικροβίων, διατρέχει κίνδυνο και το ίδιο, διότι ένας αδύναμος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να κολλήσει αμέσως άλλη μία ίωση και τελικά να μην αναρρώσει εύκολα ή να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή.
Επομένως, ένα άρρωστο παιδί καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να επιστρέφουν στο σχολείο όταν είναι καλά, φροντίζοντας έτσι και για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό των άλλων παιδιών.
Μην ξεχνάτε: Προφυλάσσοντας το παιδί μας, προφυλάσσουμε και τα υπόλοιπα παιδιά! Η μετάδοση των ιώσεων ιδιαίτερα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) είναι μεγάλη, δεδομένου ότι όσο κι αν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, είναι πιο ευάλωτα στο να κολλήσουν και να μεταφέρουν ιούς λόγω του πιο ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν. Η πρόληψη είναι τόσο σημαντική όσο και η έγκαιρη θεραπεία, και επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Γενιά tips:
- Κάθε παιδί που είναι άρρωστο θα πρέπει να εξετάζεται από τον παιδίατρό του και να μην γίνεται μόνο τηλεφωνικώς η επικοινωνία για θέματα υγείας.
- Ο παιδίατρος εξετάζοντας το παιδί μπορεί να βεβαιώσει αν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα και πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο του με ασφάλεια.
- Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, κάθε παιδί με δεκατική πυρετική κίνηση θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και να επιστρέφει στο σχολείο όταν είναι εντελώς καλά και αφού αποκλεισθεί το ενδεχόμενο λοίμωξης COVID-19.
- Δεν χρειάζεται βέβαια να υπερβάλουμε και να αγχωνόμαστε πιστεύοντας ότι κάθε εμπύρετο είναι λοίμωξη από COVID-19.
- Επικοινωνούμε με τον παιδίατρό μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του.
Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι παιδίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
www.katsibardi.gr