Προς τον σύζυγό μου: 5 λόγοι που σε αγάπησα περισσότερο από τότε που γίναμε γονείς

Boom Team
Sat, 18/06/2022 - 12:47

Αγαπημένε μου,

Λένε πως τα ζευγάρια δοκιμάζονται από τον ερχομό του μωρού, πως το πρώτο παιδί σηματοδοτεί το τέλος μιας πιο ανέμελης και χαλαρής περιόδου στη διάρκεια της οποίας απολαμβάνουμε, απλά, ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Λένε επίσης ότι τα προβλήματα και οι ασυμφωνίες ανάμεσα στους χαρακτήρες ενός ζευγαριού γιγαντώνονται από τη στιγμή που γίνονται γονείς.

Προς τον σύζυγό μου: 5 λόγοι που σε αγάπησα περισσότερο από τότε που γίναμε γονείς

Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια, ταυτόχρονα όμως γιγαντώνονται και τα συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης, αν υπάρχει η μαγιά. Γιατί, μάλλον, κανένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δεν είναι πιο ισχυρός από ένα παιδί. Από τότε λοιπόν που ήρθε στη ζωή μας ο γιος μας, σε έχω αγαπήσει περισσότερο, για τουλάχιστον πέντε λόγους:

  1. Γιατί είσαι ο πιο διασκεδαστικός μπαμπάς του κόσμου. Με κανέναν άλλο το παιδί μας δεν ξεκαρδίζεται τόσο στα γέλια και δεν παίζει τόσο ξέφρενα όσο μαζί σου. Και μόνο να το βλέπω τόσο ευτυχισμένο θα μού αρκούσε για να σε αγαπήσω περισσότερο.
  2. Γιατί είσαι ο πιο αφοσιωμένος μπαμπάς του κόσμου. Είσαι ένα από τα ζωντανά παραδείγματα ότι έχουμε αρχίσει να αφήνουμε πίσω μας τα στερεότυπα των φύλων και οδεύουμε, έστω και με πολύ-πολύ αργά βήματα, προς ένα πιο σκανδιναβικό μοντέλο οικογένειας, όπου άντρας και γυναίκα εμπλέκονται ισότιμα στην ανατροφή των παιδιών. Αυτό μάλλον θα έπρεπε να είναι δεδομένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπου ακόμα σε κάποιες οικογένειες ο πατέρας δεν ξέρει να αλλάζει ούτε πάνα.
  3. Γιατί γίνεσαι το αντίβαρο τις στιγμές που νιώθω να με πνίγουν ο φόβος, ο θυμός, το στρες. Γίνεσαι η κουλ δύναμη που φέρνει την ισορροπία σε στιγμές κρίσης στο σπίτι. Αν εσύ είσαι το Γιανγκ, εγώ είμαι το Γιν, δύο στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση και αλληλοσυμπληρώνονται σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία.
    Προς τον σύζυγό μου: 5 λόγοι που σε αγάπησα περισσότερο από τότε που γίναμε γονείς
  4. Γιατί με αποδέχεσαι, παρόλο που δεν είμαι πλέον η γυναίκα που κάποτε φλέρταρες. Όπως άλλωστε αποδέχομαι κι εγώ εσένα.Το κορίτσι που έβγαινε σχεδόν κάθε βράδυ και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του με ταινίες, μουσική, βιβλία, τώρα, παρόλο που δεν έχει πάψει να αγαπά τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, έχει δώσει τη θέση του σε μια γυναίκα και μητέρα με άλλες προτεραιότητες. Αυτό άλλωστε δεν είναι και ένα από τα νοήματα της αγάπης; Να αποδεχόμαστε τις αναπόφευκτες μεταμορφώσεις του άλλου μέσα στο πέρασμα των χρόνων; Το τέλος αυτής της αποδοχής θα ήταν η αρχή του τέλους και για την αγάπη.
  5. Γιατί αν δεν ήσουν εσύ, το παιδί μας δεν θα ήταν αυτό που είναι. Στο πρόσωπό του, στις χειρονομίες του συχνά βλέπω εσένα και αν μου δινόταν η επιλογή, δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα πάνω του. Το παιδί μας είναι ένα κράμα χαρακτηριστικών μοναδικό στον κόσμο, παράλληλα όμως αποτελεί και ένα άθροισμα των δικών σου και δικών μου στοιχείων και καθημερινών πράξεων. Με κάθε μου βλέμμα προς το παιδί η αγάπη μου μεγαλώνει, και για εκείνο αλλά και για εσένα.

    Από τη Γωγώ Καρκάνη