Πρώτες διακοπές με το μωρό: Οδηγός οικογενειακής επιβίωσης – και διασκέδασης

Boom Team
Mon, 20/07/2020 - 12:25

Μια φορά κι έναν καιρό, στην εποχή προ παιδιού και προ κορωνοϊού, αρκούσε να ρίξουμε δυο αλλαξιές ρούχων και ένα μαγιό στο σακίδιο και να φύγουμε για το αγαπημένο μας νησί. Από τότε που γίναμε γονείς, η οργάνωση των οικογενειακών διακοπών φαντάζει ολόκληρη εκστρατεία στα μάτια μας – και σε μεγάλο βαθμό, είναι. Αξίζει όμως τον κόπο, ακόμα και με τους φετινούς περιορισμούς της πανδημίας, καθώς θα γεμίσει εμάς με πρωτόγνωρα όμορφες αναμνήσεις και το μωρό μας με ερεθίσματα αναντικατάστατα για την ανάπτυξή του.

Πού πάμε;
Βασικό κριτήριο για την επιλογή του προορισμού, ειδικά φέτος, είναι η εγγύτητα σε ιατροφαρμακευτικές υποδομές. Δεν χρειάζεται να νοσήσουμε οικογενειακώς με κορονοϊό για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι. Αρκεί ένα τσιμπηματάκι από μολυσμένο κουνούπι στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού για να μας οδηγήσει στο κοντινότερο φαρμακείο.

Φυσικά, θα φροντίσουμε να έχουμε πάρει μαζί μας και τις βασικές ιατρικές προμήθειες όπως αντιπυρετικά, θερμόμετρο και εντομοαπωθητικό κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Άλλα κριτήρια επιλογής του προορισμού είναι η ρηχή και ζεστή θάλασσα, αν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τα μπάνια του μωρού. Διαλέγουμε, επίσης, ένα κατάλυμα ευρύχωρο, με στοιχειώδη έστω εξοπλισμό κουζίνας για να ετοιμάζουμε τα βρεφικά γεύματα, πάρκινγκ και εύκολη πρόσβαση. Αποφεύγουμε, από την άλλη, τα δωμάτια σε γραφικά σοκάκια μεν, με άπειρα σκαλιά και ανηφόρες δε.

Πώς πάμε;

Φέτος ταξιδεύουμε ιδανικά με αυτοκίνητο, ή έστω με αεροπλάνο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αν χρειαστεί να μπούμε σε πλοίο, επιλέγουμε σύντομα ταξίδια και, εφόσον δεν έχει υπερβολική ζέστη ή πολλά μποφόρ, προτιμάμε το κατάστρωμα, όπου το μωρό μας δεν θα έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και δυνατό κλιματισμό. Δεν είμαστε φειδωλοί στη χειραποσκευή που παίρνουμε μαζί μας στο πλοίο ή στην καμπίνα του αεροπλάνου: Έξτρα ρουχαλάκια, μωρομάντιλα, πιπίλες, παιχνίδια παρηγοριάς και βρεφικά σνακ μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για όλη την οικογένεια. Σε ένα οδικό ταξίδι, υπολογίζουμε ότι θα κάνουμε συχνές στάσεις για τάισμα, άλλαγμα πάνας ή απλά για να πάρουμε αγκαλιά το μικρό μας.

Τι παίρνουμε μαζί μας;

Ένα παρκοκρέβατο, αν δεν διατίθεται βρεφική κούνια από το κατάλυμα των διακοπών μας (φροντίζουμε να το διευκρινίσουμε προτού ξεκινήσουμε), ένα ελαφρύ καρότσι (για μεγαλύτερης ηλικίας βρέφη, το καρότσι-μπαστούνι θα μας λύσει τα χέρια) και, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, σκεύη προετοιμασίας φαγητού, ψυγείο μεταφοράς των βρεφικών γευμάτων στην παραλία και ομπρέλα για τον ήλιο. Επίσης, πολλές αλλαξιές ρούχων, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει πλυντήριο στο κατάλυμα, αλλά όχι και τόσο πολλά παιχνίδια αφού το πιθανότερο είναι το μικρό μας να αφοσιωθεί στο αυτοσχέδιο αισθητηριακό παιχνίδι με το χώμα και την άμμο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

-Αν το μωρό είναι κάτω των 6 μηνών, η έκθεσή του στον ήλιο είναι, απλά, απαγορευτική. Για μεγαλύτερα μωρά, αποφεύγουμε την ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες 11-17.00. Όταν βγαίνουμε στον ήλιο τα προστατεύουμε με βρεφικό αντιηλιακό, καπελάκι και, ιδανικά, μαγιό με αντιηλιακά φίλτρα. Τα μωρά και τα νήπια έως δύο ετών δεν έχουν επαρκή παραγωγή μελανίνης και είναι πιο ευάλωτα σε ηλιακά εγκαύματα.

-Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο για την ηλικία στην οποία μπορούμε να το βάλουμε για πρώτη φορά στη θάλασσα. Κάποιοι επιτρέπουν από 3 ή 4 μηνών, ενώ άλλοι από 6 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, δεν το βουτάμε κατευθείαν στο νερό αλλά κρατώντας το αγκαλιά βρέχουμε σιγά σιγά το σωματάκι του, ξεκινώντας από τα χέρια και τα πόδια, ώστε να εξοικειωθεί με τη θερμοκρασία. Αν κλαίει δεν το πιέζουμε, αλλά το βγάζουμε έξω. Ακόμα και αν απολαμβάνει το νερό δεν αφήνουμε ένα μωρό μικρότερο των 12 μηνών για περισσότερα από 15 λεπτά.

-Κρατάμε, όσο γίνεται, ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων και ύπνου και στις διακοπές. Τι γίνεται αν ένα ταξίδι μας συμπίπτει με τις ώρες ύπνου του μωρού; Το πιθανότερο είναι να ανακαλύψουμε την εκπληκτική προσαρμοστικότητά του, βλέποντάς το να αφήνεται πρόθυμα στην αγκαλιά του Μορφέα σε αεροπλάνα και βαπόρια.

-Δεν ξεχνάμε ωστόσο να προσθέσουμε στις αποσκευές μας αντικείμενα που το ηρεμούν, όπως το αγαπημένο του αρκουδάκι, ένα φωτάκι νυκτός ή μια συσκευή λευκού θορύβου.

-Ο μάρσιππος βολεύει ιδιαίτερα στις διακοπές, ειδικά αν αγαπάμε τις εξερευνήσεις και την πεζοπορία. Γι’ αυτό τώρα είναι ευκαιρία να τον εκμεταλλευτούμε ή να συστηματοποιήσουμε τη χρήση του.

-Αν προ παιδιού προτιμούσαμε τις «κουραστικές» διακοπές, με ξενύχτια σε μπαράκια, περιηγήσεις ή υπαίθρια σπορ, φέτος αναπόφευκτα θα κατεβάσουμε ρυθμούς αλλά θα το απολαύσουμε. Το θέαμα ενός μωρού που μυείται στη μαγεία της φύσης και της θάλασσας είναι, απλά, ανεκτίμητο, και θα μας εμπνεύσει να ανακαλύψουμε από την αρχή, παρέα, τις απλές χαρές της ζωής.

Από τη Γεωργία Καρκάνη