Πρώτη φορά σχολείο: Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί;

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 05/09/2023 - 17:06

Πλησιάζει η πρώτη μέρα που θα αφήσετε το παιδί σας στο κατώφλι του σχολείου κι όμως σας φαίνεται σαν χτες τότε που το κρατούσατε στην αγκαλιά σας νεογέννητο ακόμα. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: θαυμασμός για το μικρό ανθρωπάκι σας που μεγαλώνει τόσο γρήγορα, περιέργεια για τη νέα περιπέτεια που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, αλλά και ανησυχίες όπως: Θα προσαρμοστεί εύκολα; Θα κάνει φίλους; Κι αν χτυπήσει στο προαύλιο; Κι αν κλαίει όλη μέρα αναζητώντας με; Συχνά η μετάβαση είναι πιο εύκολη και ομαλή από όσο την έχουμε φανταστεί, ακόμα και αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στην αρχή της χρονιάς ή και στη διάρκειά της, προκλήσεις όπως το άγχος αποχωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, για να τη διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο θα μας βοηθήσουν οι συμβουλές της κλινικής ψυχολόγου Dr. Jessica Gomez, διευθύντριας του ιδρύματος ψυχικής υγείας Momentous Institute. Μάλιστα η ειδικός επισημαίνει ότι η προετοιμασία για το σχολείο αρχίζει από τους ίδιους τους γονείς.

Photo: Evgeny Atamanenko/ShutterstocΚ 
  • Εξετάστε τα δικά σας συναισθήματα: Πώς σας κάνει να νιώθετε η σκέψη ότι το μικρό σας ετοιμάζεται για πρώτη φορά να αφήσει τη σπιτική φωλιά; Ποιες δικές σας παιδικές εμπειρίες ξυπνά; Με ποιον τρόπο οι δικές σας εμπειρίες επηρεάζουν, ενδεχομένως, εκείνη του παιδιού σας; «Κατανοώντας τα δικά σας συναισθήματα θα μπορέσετε να τα δουλέψετε και να αποφύγετε, ενδεχομένως, να περάσετε λανθασμένα μηνύματα στο παιδί. Καλλιεργήστε του την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κάνει αυτή τη μετάβαση δίνοντάς του το παράδειγμα μέσα από τον έλεγχο των συναισθημάτων σας» λέει η ειδικός.
  • Δώστε έμφαση στις οικογενειακές αξίες σας: Αναρωτηθείτε με ποιο οπλοστάσιο αξιών θα θέλατε να εφοδιάσετε το παιδί σας ενώ ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα (και) στο σχολικό περιβάλλον. «Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, όπως είναι η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση, η συνέπεια και η τιμιότητα, μεταξύ άλλων. Αυτές οι αξίες, που διαφέρουν σημαντικά από οικογένεια σε οικογένεια, εκφράζονται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο και με τα παιδιά μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά παρατηρώντας αυτές τις αλληλεπιδράσεις δημιουργούν το θεμέλιο των σχέσεων που θα αναπτύξουν εκτός σπιτιού».
Photo: Note Thanun @ Unsplash 
  • Μεταφέρετέ του χωρίς πίεση τις προσδοκίες που μπορεί να έχει από το σχολείο: Στην πράξη, αυτό σημαίνει να του μιλήσετε για το καθημερινό πρόγραμμα, τους συμμαθητές του, τους δασκάλους του, τη διαδικασία μεταφοράς από και προς το σχολείο, τα σχολικά γεύματα, τις δραστηριότητες και ό,τι άλλο συνοδεύει το νέο περιβάλλον. «Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι καταιγιστικές για το παιδί. Ενώ λοιπόν είναι σημαντικό να του τις παρουσιάσετε με θετικό τρόπο, καλό είναι επίσης να θυμάστε ότι μπορεί να του φανούν περισσότερο τρομακτικές παρά συναρπαστικές. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες από τον εαυτό σας ως γονείς, δεδομένου ότι μια τέτοια μετάβαση επηρεάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα. Προϋποθέτει, επομένως, αποτελεσματική επικοινωνία, προσεκτική προετοιμασία και προγραμματισμό, ειδικά όταν μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά».
  • Κάντε του σαφές ότι παραμένετε το δίχτυ ασφαλείας του. Το μεγάλο στοίχημα κατόπιν είναι βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στη σταδιακή αυτονόμηση του παιδιού και την παροχή αδιαπραγμάτευτης ασφάλειας προς το μικρό σας. Την πρώτη του μέρα στο σχολείο μπορείτε, για παράδειγμα, να του πείτε με το τελευταίο σας βλέμμα πριν το εμπιστευτείτε στους δασκάλους: «Μπορείς να τα καταφέρεις. Εγώ θα είμαι εδώ για σένα». Όπως επισημαίνει η ειδικός: «Το δίχτυ ασφαλείας του παιδιού είναι η σχέση με τους γονείς του. Θέλετε το παιδί σας να νιώθει αρκετά ασφαλές ώστε να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες του. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, να διαχειρίζεστε τις αντιδράσεις σας έτσι ώστε να συνεχίσει να νιώθει άνετα να σας πλησιάζει».

Με στοιχεία από Motherly.com