Σε έξαρση οι παιδικές ασθένειες | Καμπανάκι ΠΟΥ για την «αποχή» από τα εμβόλια ρουτίνας

Μαρία Ιωαννάτου
Thu, 15/07/2021 - 10:54

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν τους εμβολιασμούς ρουτίνας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ύστερα από πάνω από μία δεκαετία, τροφοδοτώντας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών.

Φωτογραφία από CDC (Pexels)

Η «αποχή» από τα εμβόλια σε αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, δέκα χώρες, με πρώτες την Ινδία και τη Νιγηρία, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των 22,7 εκατομμυρίων παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν ή που εμβολιάστηκαν ανεπαρκώς κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (εμβόλιο DTP) το 2020 – 3,7 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ό,τι το 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μετά το 2009, υπογραμμίζει η έκθεση του ΠΟΥ και της UNICEF αναφορικά με έναν βασικό δείκτη των ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία.

Μεγάλης κλίμακας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς που προκαλούν αναστάτωση έχουν καταγραφεί στο Αφγανιστάν, το Μαλί, τη Σομαλία και την Υεμένη, προσθέτει η έκθεση.

Περίπου 22,3 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν πέρυσι την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς – παρόλο που υπήρχε πιθανώς σημαντική αλληλεπικάλυψη με εκείνα που δεν είχαν κάλυψη DTP – το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης κατά της θανατηφόρας νόσου μετά το 2010.

Φωτογραφία από @pressfoto (Freepik)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιλαρά, μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με αποδυναμωμένα συστήματα υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί για ολόκληρη τη ζωή του.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου»

«Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού, πηγαίνοντάς μας πίσω πάνω από μια δεκαετία», δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου η Κέιτ O' Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ. «Το 2021 έχουμε δυνητικά μια τέλεια καταιγίδα έτοιμη να συμβεί και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτήν την τέλεια καταιγίδα για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τον κρούουμε τώρα», κατέληξε.

Φωτογραφία από Freepik

Εξήντα έξι χώρες ανέβαλαν τουλάχιστον μία εκστρατεία εμβολιασμού κατά ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, αν και ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσπαθώντας να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, ανέφερε η έκθεση.

Ο ΠΟΥ έχει προτρέψει χώρες να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς αρχίζουν να εξέρχονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ