SOS: Οκτώ σημάδια ότι γεννάς!

Boom Team
Thu, 22/07/2021 - 17:11

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσεις έστω κι ένα από αυτά, βάλε την αντίστροφη μέτρηση να τρέχει! Το πιστεύεις; Σε λίγες ώρες θα είσαι μαμά!

Έχεις μπει στην τελική ευθεία και δεν βλέπεις την ώρα να κρατήσεις στα χέρια το μωρό σου – ιδιαίτερα τώρα, στον ένατο μήνα, που κάθε μέρα που περνάει νιώθεις όλο και πιο βαριά και δυσκίνητη. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία τοκετού διαφέρει για κάθε γυναίκα, όμως υπάρχουν κάποιες κοινές ενδείξεις ότι μάλλον πρέπει να πάρεις την τσάντα του μαιευτηρίου και να ξεκινήσετε για εκεί! 

boom_labor
Photo by Valuavitaly on Freepik

1. Σπάσιμο νερών: Ουσιαστικά πρόκειται για τη ρήξη του αμνιακού σάκου, που για εννέα μήνες προστάτευε το μωρό. Αυτό το «κουκούλι» σπάει, είτε φυσικά είτε τεχνητά από τον γιατρό. Στην πρώτη περίπτωση, πιθανότατα το κεφαλάκι του εμβρύου ασκεί αυξημένη πίεση στον υμένα. Η εμπειρία είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες τη βιώνουν πιο δραματικά, με το δάπεδο ξαφνικά να πλημμυρίζει, ενώ άλλες δεν παρατηρούν τίποτα περισσότερο από μερικές σταγόνες στο εσώρουχό τους. Όπως και να έχει, το υπέροχο ταξίδι της γέννησης ξεκινά!

2. Πυκνές εκκρίσεις: Κατά την εγκυμοσύνη, μια πυκνή βλέννα καλύπτει την είσοδο του τραχήλου, προστατεύοντας έτσι το έμβρυο από μικρόβια. Σε κάποιες γυναίκες λοιπόν εμφανίζονται πυκνές εκκρίσεις, το χρώμα των οποίων ποικίλλει, από διάφανο μέχρι απαλό ροζ ή καφέ. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και εβδομάδες πριν από τον τοκετό.

3. Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Ακόμα κι αν υποφέρεις από ενοχλήσεις στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο συγκεκριμένος πόνος, που κάνει την εμφάνισή του 24-48 ώρες πριν από τον τοκετό, είναι πιο έντονος και αντανακλά στην περιοχή της πυέλου. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι ότι η αλλαγή στάσης σώματος δεν σε ανακουφίζει.

boom_labor
Photo by Dashu83 on Freepik

4. Απώλεια βάρους: Το είχες φανταστεί ότι, ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη γέννα, μπορεί να χάσεις έως και 1-1,5 κιλό; Δεν αντιστοιχεί σε λίπος αλλά στην κατακράτηση υγρών από την εγκυμοσύνη, τα οποία αρχίζουν να αποβάλλονται λίγο πριν από το τέλος της. Αυτό συμβαίνει λόγω της φυσιολογικής μείωσης του αμνιακού υγρού και της αυξημένης ενούρησης, καθώς το έμβρυο πιέζει την ουρήθρα προκαλώντας συχνοουρία. Να και ένα καλό νέο!

5. Συσπάσεις τοκετού: Οι συστολές της μήτρας Μπράξτον-Χικς μπορεί να συμβαίνουν εβδομάδες έως και μήνες πριν από τον τοκετό, αλλά συνήθως είναι ήπιες και αραιές. Πώς όμως θα ξεχωρίσεις τις αληθινές συσπάσεις, που προετοιμάζουν το σώμα για τον τοκετό; Είναι πιο έντονες, εμφανίζονται συχνότερα και μπορεί να διαρκέσουν για πάνω από ένα λεπτό. Ενδεικτικά, όταν συμβαίνουν τουλάχιστον κάθε 4-5 λεπτά, ο τοκετός ακολουθεί μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα. Μα τι ωραία! Πλησιάζει το μωράκι σου!

6. Διαστολή τραχήλου: Στην πρωτοτόκο συνήθως δεν υπάρχει διαστολή τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό και ο γιατρός μπορεί να υποθέσει την έναρξη του τοκετού κυρίως με βάση τη θέση του τραχήλου και το πόσο μαλακός είναι. Στις πολύτοκες, όταν η διαστολή υπολογίζεται στα 2-3 εκατοστά, ο τοκετός απέχει ένα με δύο 24ωρα. Όταν φτάσει στα 10 εκατοστά, η γυναίκα είναι έτοιμη να γεννήσει! 

boom_labor
Photo by Amina Filkins on Pexels

 

7. Διάρροια: Στο τέλος της εγκυμοσύνης το σώμα εκκρίνει την ορμόνη ρελαξίνη, που χαλαρώνει συνδέσμους και αρθρώσεις ανοίγοντας, κυριολεκτικά, τον δρόμο για το μωρό σου. Λίγες μέρες πριν από τη γέννα λοιπόν, ίσως το σώμα σου γίνει πιο ευλύγιστο, αλλά μπορεί να παρατηρήσεις και μια ανεπιθύμητη κατάσταση: διάρροια, λόγω της μυϊκής χαλάρωσης στην περιοχή του ορθού.

8. Υπερένταση: Αν, ενώ ένιωθες «βαριά», ξαφνικά σε κυριεύει ένα κύμα υπερδραστηριότητας και έχεις την τάση, για παράδειγμα, να κάνεις γενική καθαριότητα και να οργανώσεις το βρεφικό δωμάτιο, πιθανόν το σώμα σου να προετοιμάζεται για τον τοκετό ενεργοποιώντας το λεγόμενο «ένστικτο της φωλιάς». Σε λίγες ώρες θα είσαι μαμά!

ΠΡΟΣΟΧΗ
Επικοινώνησε επειγόντως με τον γιατρό σου αν οι βλεννώδεις εκκρίσεις είναι κατακόκκινες (όχι καφέ ή ροζ) ή έχεις έντονη αιμορραγία, αν σπάσουν τα νερά (ιδιαίτερα αν το υγρό είναι καφέ, πράσινο ή δύσοσμο), αν μειωθεί η κινητικότητα του εμβρύου ή υποφέρεις από πονοκεφάλους, ξαφνικό πρήξιμο, διαταραχές όρασης. Το ίδιο ισχύει και αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης.

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σχέσεις Στοργής - the BOOM edition, Η πιο γλυκιά αναμονή», που καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θα το παραλάβουν χέρι με χέρι περίπου 50.000 mommies-to-be την ημέρα που θα κάνουν το υπερηχογράφημα β' επιπέδου.