Στις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν τα βιβλία που θα λατρέψουν!

Boom Team
Wed, 05/04/2023 - 14:12

Καθώς οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν, σκεφτόμαστε πώς θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας... Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο, να δοκιμάσουμε τα πιο συναρπαστικά πειράματα και τις πιο ευφάνταστες δραστηριότητες, και το βράδυ, όταν θα έχουμε πια κουραστεί, να αποκοιμηθούμε με τις πιο τρυφερές bedtime ιστορίες... Η μαμά, ο μπαμπάς αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν όλο τον χρόνο να διαβάσουν βιβλία που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών, να βελτιώσουν την επικοινωνία μαζί τους, αλλά και να βρουν τρόπους να τα βοηθήσουν σε ό,τι τα προβληματίζει. Πού θα τα βρούμε όλα αυτά; Μα στους νέους τίτλους που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ!

Για παιδιά... 

Ερρίκος και Μπαμπαλύκος: Νάνι! της Αλεξάντρα Γκαριμπάλ | Εικονογράφηση: Μαριάν Βιλκόκ (από 2 ετών)

Απόψε ο Ερρίκος δεν λέει ν’ αποκοιμηθεί. Πρώτα θέλει νερό, μετά τσίσα, μετά παραμύθι. Κι ο Μπαμπαλύκος, που είναι πτώμα στην κούραση, πόση υπομονή να κάνει; Μα… όση χρειαστεί! Το δεύτερο βιβλίο της νέας, τρυφερής σειράς με ήρωες ένα αξιολάτρευτο κουνελάκι κι έναν λύκο σίγουρα θα το απολαύσουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες που αγαπούν τα bedtime stories, και φυσικά όλοι οι γονείς θα ταυτιστούν με τον Μπαμπαλύκο... Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το Ερρίκος και Μπαμπαλύκος: Το μεζεδάκι. 

Ο μικρός δράκος Καρύδας: Πάρτι γενεθλίων, κείμενο και εικονογράφηση: Ίνγκο Ζίγκνερ (από 5 ετών)

Τι παράξενο, σκέφτεται ο μικρός δράκος Καρύδας. Τι πάθανε τις τελευταίες μέρες οι φίλοι μου, ο Όσκαρ και η Ματίλντα, κι όλο φεύγουν και δεν έχουν καιρό να παίξουμε; Στα κρυφά ο Καρύδας ακολουθεί τα ίχνη τους κι ανακαλύπτει ότι η σκαντζοχοιρίνα κι ο μικρός φαγανόδρακος του ετοιμάζουν μια σούπερ έκπληξη! 

Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό της  Άδας Σταματάτου | Εικονογράφηση: Αγγελική Ρελάκη (από 4 ετών)

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου. Μπορούμε, όμως, παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού. Χάρη σε αυτό το βιβλίο που υπογράφει η δημιουργός της σελίδας στο Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη», με περισσότερους από 130.000 ακόλουθους, θα μπορέσουμε να μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού και να τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη συμπεριφορά των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την κοινωνική αποδοχή τους.

Ο πρώτος μου Άτλας Larousse της Ντελφίν Γκοντάρ | Εικονογράφηση: Φρ. Ουσέν & Σεντρίκ Ραμαντιέ (DOUBLE) | Από 6 ετών 

Υπάρχουν άραγε καρχαρίες και φάλαινες σε όλες τις θάλασσες; Ποια ζώα ζουν στον Βόρειο και ποια στον Νότιο Πόλο; Πού παράγεται η σοκολάτα; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκονται σε αυτό τον άτλαντα, ένα πολύτιμο βιβλίο γνώσεων που δίνει αναρίθμητες πληροφορίες με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό, ενώ περιλαμβάνει διασκεδαστικά σκίτσα και χάρτες που διαβάζονται εύκολα.

(Μαμά και μπαμπά, αν το βιβλίο αυτό σας θυμίζει κάτι... δεν είναι ιδέα σας! Πρόκειται για την ίδια σειρά που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το 2002 και μεγάλωσε γενιές και γενιές. Ήδη τέσσερις από τους τίτλους αυτούς επανακυκλοφορούν τώρα με νέο εξώφυλλο και επικαιροποιημένο περιεχόμενο.) 

Έτοιμοι να μάθουμε; Εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στις Νευροεπιστήμες της Άνχελς Ναβάρο | Εικονογράφηση: Μαρία Ρέγες Γκιχάρο (από 4 ετών) 

Μια πρωτοποριακή σειρά βιβλίων που βασίζεται και αξιοποιεί τις έρευνες ενός νέου διεπιστημονικού τομέα, των Νευροεπιστημών στην Εκπαίδευση. Περιλαμβάνουν φύλλα με παιγνιώδεις δραστηριότητες που δεν καλλιεργούν μόνο βασικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, αλλά κυρίως τους δείχνουν πώς να μαθαίνουν! Τα παιδιά κατακτούν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο τις στρατηγικές της λογικής και κριτικής σκέψης και ασκούνται ώστε να αφομοιώνουν με τον σωστό τρόπο τη σχολική ύλη.

*Στη σειρά κυκλοφορούν τέσσερις τίτλοι για παιδιά από 4 έως 7 ετών. Ανακαλύψτε τους υπόλοιπους τρεις εδώ, εδώ κι εδώ

Σούπερ εύκολα πειράματα για παιδιά με περιέργεια της Άντρεα Σκάλτζο-Γι (από 4 ετών)

Γίνεται να αναποδογυρίσουμε ένα ποτήρι με νερό χωρίς να χυθεί σταγόνα; Να λυγίσουμε ένα καλαμάκι χωρίς να το αγγίξουμε; Να σταθούμε πάνω σε αυγά; Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσουμε είναι κάνοντας τα απίθανα πειράματα και τις δραστηριότητες που προτείνονται σε αυτό το βιβλίο. Με λίγα, απλά, καθημερινά αντικείμενα τα παιδιά θα γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και θα μετατρέψουν το σπίτι σε εργαστήριο κάνοντας διασκεδαστικά πειράματα που θα τα ενθουσιάσουν!

Και μερικά βιβλία για εμάς τους «μεγάλους»!

Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς του Μάριου Μάζαρη (Schoolmarius) | Εικονογράφηση: Missy Merida 

Το βιβλίο του Μάριου Μάζαρη, γνωστού στα social media ως Schoolmarius, περιλαμβάνει 50+2 βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, που μπορούν να υλοποιηθούν στη σχολική τάξη ή το σπίτι και να βοηθήσουν κάθε παιδί να ανακαλύψει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Άλλωστε το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να δώσουμε σε ένα παιδί είναι να µη σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό του ποτέ! 

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται της Vicki Vrint 

 

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τα παιδιά με την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά και να μας φαίνεται, πράγματι, απίστευτα αταίριαστο να ακούμε τη λέξη άγχος δίπλα στη λέξη παιδί, ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 72% των παιδιών εκδηλώνει αρνητικές συμπεριφορές που σχετίζονται µε το άγχος. Σε αυτό τον χρήσιμο οδηγό θα βρούμε ιδέες και συμβουλές ώστε να εντοπίσουμε την αιτία του άγχους στο παιδί, να αντιμετωπίσουμε μαζί τις δύσκολες στιγμές, να υιοθετήσουμε θετικές καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες, να καλλιεργήσουμε δεξιότητες για την έκφραση των συναισθημάτων, αλλά και να αναγνωρίσουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού. 

Το παιδί μου δεν με ακούει! Πώς μπορώ να βάλω όρια χωρίς φωνές; της Nina Bataille

Για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς επιχειρεί να δώσει συμβουλές αυτός ο εύχρηστος εικονογραφημένος οδηγός που συνδυάζει τη θεωρία µε την πράξη. Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών, να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί τους και να θέσουμε όρια µε ηρεμία και χωρίς αυταρχισμό. 

Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τα προσωπικά όρια, τον σεβασμό και τη συναίνεση της δρα Elizabeth Schroeder

Δυστυχώς, το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών βρίσκεται πλέον διαρκώς στην επικαιρότητα. Οι γονείς αναζητούν βιβλία που θα τους καθοδηγήσουν σωστά ώστε να μιλήσουν στα παιδιά τους για τη σημασία των προσωπικών ορίων και της συναίνεσης, να τους εξηγήσουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναγνωρίζουν τα όρια των άλλων. Αυτό λοιπόν είναι ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε γονιό και εκπαιδευτικό, καθώς δίνει όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία για να «δουλέψει» με το παιδί το θέμα των ορίων και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Με απλά λόγια και ξεκάθαρες συμβουλές και παραδείγματα, εξηγεί στον ενήλικα από πού πρέπει να ξεκινήσει, τι να πει και τι να κάνει. 

Εκδόσεις Μεταίχμιο