Φλωρεντία, Ιρλανδία & άλλοι 3 προορισμοί στην Ευρώπη που θα λατρέψουν τα παιδιά σας

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 25/03/2024 - 22:35

Ακόμα κι αν μερικούς από αυτούς τους είχατε επισκεφθεί προτού γίνετε γονείς, αξίζει να τους ξαναανακαλύψετε αλλιώς! Μέσα δηλαδή από το καθαρό και ενθουσιώδες βλέμμα των παιδιών. Συνδυάζουν φυσική ομορφιά, πολιτισμό, ιστορία, διασκεδαστικές και ασφαλείς προτάσεις για μικρούς και μεγάλους και είναι ιδανικοί για την άνοιξη!

Φλωρεντία | Μικροί κύριοι & μικρές κυρίες... της Αυλής!

Photo: Aleonora Altomare/Unsplash
  • Η αναγεννησιακή καλλονή την άνοιξη στολίζεται με λουλούδια, λούζεται από το φως του ήλιου και γίνεται ακόμα ομορφότερη. Επιπλέον, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινά αλλά αξέχαστα road trips στην Τοσκάνη.
  • Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο Palazzo Vecchio (www.musefirenze.it),κλείνοντας θέση στις παιδικές ξεναγήσεις του, μερικές από τις οποίες απευθύνονται σε επισκέπτες ήδη από 4 ετών. Η Ζωή στην Αυλή, για παράδειγμα, τους δίνει την ευκαιρία να μεταμφιεστούν σε μικρούς ευγενείς!
  • Λάβετε μέρος οικογενειακώς σε εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και μάθετε να φτιάχνετε αυθεντικό ιταλικό παγωτό, πίτσα και ζυμαρικά. Ξεδιπλώστε τη δημιουργικότητά σας και θα καταλήξετε να γλείφετε τα δάχτυλά σας!
  • Οι επίδοξοι μηχανικοί κάθε ηλικίας θα ενθουσιαστούν με το Leonardo Interactive Museum (www.leonardointeractivemuseum.com), που μυεί τους επισκέπτες στην πολυμήχανη ιδιοφυΐα του Leonardo da Vinci μέσα από διαδραστικά εκθέματα.
  • Αν ο καιρός το επιτρέπει, οργανώστε πικνίκ στους Κήπους Boboli,μια μεγάλη έκταση διάσπαρτη με δέντρα, λουλούδια, γλυπτά και άνετους χώρους για υπαίθριο παιχνίδι.
  • Για τα μικρότερα παιδιά επιβάλλεται ένας γύρος με το vintage καρουζέλ-έμβλημα της πλατείας Piazza della Repubblica, που, σε συνδυασμό με την αψεγάδιαστη αρχιτεκτονική της πόλης, θα τα κάνει να νιώσουν σαν να βρίσκονται ξαφνικά μέσα σε ένα σκηνικό παραμυθιού.
  • Πόσο τολμηροί νιώθετε; Ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά trends είναι η Τοσκάνη από ψηλά, μέσα από αερόστατο. Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος να θαυμάσετε την ομορφιά της, χαρίζοντας στα παιδιά εικόνες που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή!

Εξ-αν-Προβάνς - Περιπέτειες με φωτόσπαθα και...άρωμα λεβάντας!

RossHelen/Shutterstock

Στη νότια Γαλλία, τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της Μασσαλίας, βρίσκεται η πρώην πρωτεύουσα της Προβηγκίας, με κτίρια-κοσμήματα και ευωδιές λουλουδιών να την πλημμυρίζουν κάθε άνοιξη.

  • Θα περπατήσετε στο ιστορικό κέντρο και θα καταλάβετε γιατί αποκαλείται «πόλη των σιντριβανιών» – τα μικρότερα παιδιά θα ενθουσιαστούν με το show των νερών. Πηγαίνετε οπωσδήποτε μια βόλτα και στην εβδομαδιαία υπαίθρια αγορά, με τρόφιμα και χειροποίητα αντικείμενα, και εξερευνήστε κάθε δρομάκι της συνοικίας Mazarin, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
  • Και ποιο παιδί δεν λατρεύει τα γλυκά; Επιβάλλεται λοιπόν μια οικογενειακή επίσκεψη στο Muséedu Calisson (www.calisson.com), όπου θα μάθετε τα πάντα για τις παραδοσιακές γαλλικές καραμέλες calisson και βέβαια θα ενδώσετε στη γλύκα τους.
  • Οι φαν των ταινιών «Star Wars» θα λατρέψουν την ακαδημία ξιφασκίας με φωτόσπαθα Académiede Sabre Laser Aix-en-Provence (www.facebook.com/academiedesabrelaseraixenprovence), που υπόσχεται να μετατρέψει επισκέπτες από 8 ετών σε αληθινούς Τζεντάι.
  • Ανακαλύψτε στο DreamAway Aix-en-Provence (www.dreamaway.fr) έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, όπου η τέχνη του κινηματογράφου συναντά τα escape games.
  • Αν αγαπάτε τη γαλλική κουζίνα, ο Chef Clément (www.chefclement.com), ο οποίος μιλάει και αγγλικά, αναλαμβάνει να οργανώσει ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους στον χώρο της επιλογής σας.

Τολέδο - Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ζούμε όπως οι πριγκίπισσες και οι ιππότες!

Puente Alcantara/Unsplash

Αν κάποτε το είχατε επισκεφθεί σε μια ημερήσια εκδρομή από τη Μαδρίτη, αξίζει να του αφιερώσετε ένα ταξίδι, έστω και λίγων ημερών, με ολόκληρη την οικογένεια.

  • Προετοιμαστείτε για την πιο διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία, στο θεματικό πάρκο Puy du Fou España(www.puydufou.com), με παραδοσιακούς οικισμούς σε μικρογραφία, εστιατόρια, καφέ, παραστάσεις για όλη την οικογένεια και άπειρες ακόμα εκπλήξεις.
  • Δεν είναι ένα ακόμα μουσείο ψευδαισθήσεων: Το Iluziona Toledo(www.iluziona.com) επιστρατεύει τη γοητεία των ψευδαισθήσεων για να συστήσει σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
  • Επειδή ο καιρός την άνοιξη είναι τέλειος για υπαίθριες βόλτες, εννοείται ότι θα γυρίσετε όλο το ιστορικό κέντρο του Τολέδο, αλλά και το φρούριο Alcázar, όπου τα παιδιά θα νιώσουν σαν να επιστρέφουν στην εποχή με τους ιππότες και τις πριγκίπισσες.
  • Είτε τα παιδιά αγαπούν τη μουσική, είτε τη ζωγραφική, είτε και τα δύο, θα ξετρελαθούν με το Museo Cromática(www.museocromatica.com), ένα μουσείο μοναδικό, καθώς καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει ως καμβά επιφάνειες μουσικών οργάνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτίριο όπου στεγάζεται, αφού πρόκειται για ένα παλιό μοναστήρι.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα βρουν ένα καταφύγιο από τα ιστορικά αξιοθέατα στο Escape Room Madness Toledo(www.madnesstoledo.es), όπου θα ανακαλύψουν εκπληκτικές περιπέτειες.

Ελβετία - Για κούνιες... στις Άλπεις!

Patrick Federy/Unsplash

Προικισμένη με μια μαγευτική φύση, που κάθε άνοιξη γεμίζει με πράσινο και λουλούδια δημιουργώντας εικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής, φιλοξενεί ένα πλήθος από υπαίθρια παιχνίδια και σπορ με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές.

  • Συνδυάστε το παιχνίδι με τον περίπατο στη φύση στις θεματικές διαδρομές για παιδιά που θα βρείτε σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το Holzweg Theme Trail(www.holzwegthal.ch), που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε πάνω από είκοσι ξύλινες κατασκευές μέσα στο δάσος, οι οποίες καλύπτουν συνολικά μια απόσταση 4,8 χλμ.
  • Αν τα παιδιά σας είναι ακόμα σε ηλικία που απολαμβάνουν τις παιδικές χαρές, η Ελβετία θα γίνει ο αγαπημένος τους προορισμός. Πολλές από αυτές έχουν θέα τις Άλπεις και υπέροχα παιχνίδια. Όπως είναι η Mooraculum, στην κεντρική Ελβετία, με επιλογές και για μικρά παιδιά, 3-7 ετών, και η πελώρια Allmendhubel Flower Park, κοντά στη βουνοκορφή Jungfrau, με ένα εστιατόριο όπου θα χαλαρώσουν οι μεγαλύτεροι.
  • Η άνοιξη, όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια και να γεμίζουν τα ποτάμια, είναι η καλύτερη περίοδος για rafting, αρκεί τα παιδιά σας να είναι άνω των 10ετών και να γνωρίζουν καλό κολύμπι. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε μια εύκολη διαδρομή, ιδανική για οικογένειες.
  • Ταξίδι στη χώρα της σοκολάτας δεν νοείται χωρίς επίσκεψη σε τουλάχιστον ένα μουσείο αφιερωμένο στο πολυαγαπημένο γλύκισμα. Όπως είναι αυτό της σοκολατοβιομηχανίας Lindt(www.lindt-home-of-chocolate.com), που βρίσκεται σε προάστιο της Ζυρίχης.
  • Σε απόσταση μισής ώρας από τη Ζυρίχη βρίσκεται και ένα μουσείο επιστημώνμε τα πιο διασκεδαστικά πειράματα για παιδιά και εκατοντάδες ακόμα βιωματικές εμπειρίες, το Technorama (www.technorama.ch). Τέλεια επιλογή για μια βροχερή ημέρα και όχι μόνο!

Ιρλανδία - Εδώ, τα παραμύθια ζωντανεύουν!

Marian Brandt/Unsplash

Φιλόξενοι και εξωστρεφείς, οι Ιρλανδοί θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, ώστε να εξερευνήσετε με άνεση και ασφάλεια τη γη των μύθων αλλά και των σκηνικών για δημοφιλείς ταινίες.

  • Και ποιο παιδί δεν έχει ακούσει, και εντυπωσιαστεί από, την ιστορία του Τιτανικού; Στο Μπέλφαστ το σημείο όπου φτιάχτηκε το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο έχει μετατραπεί σε μουσείο, με πιστή αναπαραγωγή χώρων του πλοίου και λεπτομέρειες για την κατασκευή του (www.titanicbelfast.com).
  • Οι μικροί επιστήμονες θα ξετρελαθούν με το μουσείο W5(www.w5online.co.uk), επίσης στο Μπέλφαστ, που προτείνει εκατοντάδες διαδραστικά εκθέματα για επισκέπτες 3-11 ετών.
  • Οι θαυμαστές του Harry Potter θα αναγνωρίσουν τους σεληνιακούς βράχους Cliffs of Moher (www.cliffsofmoher.ie),όπου γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Harry Potter and the Half-Blood Prince». Ακόμα κι αν δεν είστε φαν του μάγου, θα εντυπωσιαστείτε από τη μορφολογία του τοπίου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.
  • Στο Εθνικό Πάρκο Killarney (www.killarneynationalpark.ie), ένα μέρος γεμάτο λίμνες, πυκνή βλάστηση αλλά και επιβλητικά κάστρα, θα αναζητήσετε ελάφια στο δάσος, θα μάθετε ιστορίες για τις νυχτερίδες που ζουν στην περιοχή αλλά και παραμύθια για ξωτικά και νεράιδες.
  • Ένα μέρος του φυσικού πλούτου της Ιρλανδίας βρίσκεται συγκεντρωμένο εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Δουβλίνο (www.museum.ie). Στη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας επισκεφθείτε και τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης (www.dublinzoo.ie), όπου θα δείτε ζώα από όλο τον κόσμο.
  • Στα οικογενειακά ταξίδια σε βόρειες χώρες επιβάλλεται να λάβετε μέρος σε ένα ghost tour και να κυνηγήσετε φαντάσματα σε στοιχειωμένα κάστρα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα ταξιδιωτικά γραφεία που τα οργανώνουν.

BOOM note: Όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα κάνετε την εμπειρία αξέχαστη – για όλους τους σωστούς λόγους.

  • Βάλτε στις χειραποσκευές όλα τα απαραίτητα της οικογένειας για το πρώτο βράδυ, ειδικά αν αλλάζετε πτήσεις, οπότε είναι πιθανότερο να παραλάβετε καθυστερημένα μια βαλίτσα που παραδώσατε στο check-in. Ακόμα καλύτερα, για ένα σύντομο ταξίδι, πάρτε μόνο χειραποσκευές.
  • Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα kids-friendly, με συχνές στάσεις για ξεκούραση ή/και φαγητό και ενδιάμεσους σταθμούς, ανάμεσα στα κορυφαία αξιοθέατα, που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό, όπως παιδικές χαρές, παιδικά μουσεία και πάρκα.
  • Αναζητήστε επιλογές ιατρικής ασφάλισης στη χώρα προορισμού και έχετε μαζί σας ένα kit πρώτων βοηθειών, για να μη βρεθείτε ξαφνικά σε μια άγνωστη πόλη να αναζητάτε εφημερεύον φαρμακείο. Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, που δεν έχουν ακόμα ταυτότητα, θα χρειαστεί να βγάλουν διαβατήριο για να πετάξουν.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα tour που ίσως κάνατε προτού γίνετε γονείς. Με παιδιά είναι πολύ πιο ξεκούραστο να καλύψετε περισσότερα αξιοθέατα σε μικρότερες αποστάσεις, για παράδειγμα, να εξερευνήσετε εξ ολοκλήρου μια πόλη, αντί να κάνετε ένα μεγάλο road trip.
  • Πριν από το ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να σας ξαναβρούν σε περίπτωση που χαθείτε σε κάποιο πολυπληθές αξιοθέατο. Για τα μικρότερα, σημειώστε το τηλέφωνό σας στο χεράκι τους ή προμηθευτείτε ένα προσωποποιημένο βραχιολάκι.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 15ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε και online πατώντας στο εξώφυλλο!