Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, τον λόγο πήρε πρώτα σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, που μετά από μια ενημέρωση για τη γενική κατάσταση, και αφού σημείωσε πως η χώρα μας εμφανίζει σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα των σχολείων. "Γνωρίζουμε πως η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα" είπε, αλλά είναι σημαντικό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες και η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. "Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους" και συνέχισε λέγοντας: "Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η συμμετοχή στο παιχνίδι, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας. Όλοι μας ακούμε παραδείγματα από το περιβάλλον μας, βλέπουμε τη σημαντική επιβάρυνση που εμφανίζουν πολλά μικρά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή μέσα στο σπίτι και μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον που δεν είναι άλλο από το σχολείο τους". Σημείωσε επίσης, πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν τις σχολικές δομές ανοιχτές.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα και στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Θα ισχύουν όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μεταξύ των οποίων είναι ο καλός αερισμός τάξεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (προαιρετική για μαθητές βρεφονηπιακών σταθμών), η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικά μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, η λειτουργία του σχολείου σε μικρές, σταθερές ομάδες κ.ά.
Προβλέπεται διαφοροποιημένη / σταδιακή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών όπου είναι δυνατό, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και διαφορετικά διαλείμματα.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν προληπτικά τεστ Covid-19 δωρεάν μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει ήδη ανοίξει. Η ίδια πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή και για μαθητές άνω των 16 ετών.
"Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας" δήλωσε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς λέγοντας πως εκτός από τους γιατρούς είναι κι εκείνοι "ήρωες", που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών.
"Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση", δήλωσε σε σχέση με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και είπε: "Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή".
Σημειώνεται πως σήμερα καταγράφηκαν 721 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχεί η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών την Αττική. "Γνωρίζουμε πια πως αν δεν προσέξουμε πολύ, ο αόρατος εχθρός θα μεταδοθεί", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε πως πρέπει να διορθωθεί η πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη την περίοδο των γιορτών.