Τι κάνουμε σε περίπτωση που το παιδί μας εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού;

Εύα Ανυφαντή
Wed, 23/09/2020 - 10:30

Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα και οι παιδίατροι δεν έχουν σταματήσει να δέχονται καθημερινά ερωτήσεις από τους γονείς για συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά τους, πότε είναι ύποπτα για λοίμωξη από COVID-19, εάν πρέπει να ανησυχούν, πώς πρέπει να αντιδράσουν, αν πρέπει να απομακρυνθεί το παιδί από το σχολείο, αν και πότε πρέπει να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό και τι γίνεται με το οικογενειακό περιβάλλον. Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας δίνει όλες τις απαντήσεις. 

Kατ’ αρχάς συστήνουμε ψυχραιμία! Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το θέμα θα μας απασχολήσει από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι ο χειμώνας έρχεται και μαζί του φέρνει ιώσεις που τα παιδιά θα περάσουν έτσι και αλλιώς.

Χρειάζεται να αξιολογήσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να γνωρίζουμε τις βασικές οδηγίες, και να αναζητήσουμε ιατρική αξιολόγηση αφού επικοινωνήσουμε με τον Παιδίατρό μας. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, το παιδί θα πρέπει να εξετάζεται και ανάλογα θα αποφασίζεται η περαιτέρω αντιμετώπιση και διερεύνηση για λοίμωξη από COVID-19.

Παρακάτω θα βρείτε την τελευταία ενημέρωση για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως ανακοινώθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

  • πυρετός (Θ>37,5oC)
  • βήχας
  • ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • κεφαλαλγία
  • απώλεια γεύσης
  • καταβολή δυνάμεων
  • μυαλγίες
  • γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις).

Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, τότε γίνεται επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

Ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Αντίστοιχα βήματα ακολουθούνται για τη διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19.

Α. Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ είναι αρνητικό το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ:

  • Το ύποπτο περιστατικό παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον δεν απαιτείται νοσηλεία) έως το αποτέλεσμα και η περαιτέρω διαχείριση θα γίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα.
  • Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.

Β. Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό:

Ενημερώνεται άμεσα η σχολική μονάδα και ακολούθως οι αρμόδιοι φορείς (Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πολιτική Προστασία κτλ.)

Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

  • Μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.
  • Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

  • Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.
  • Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών.

  • Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ που διδάσκει σε συγκεκριμένο τμήμα, οι μαθητές του τμήματος αυτού θα θεωρηθούν στενές επαφές (εφόσον, βέβαια, ο εκπαιδευτικός είχε παρουσία σε αυτό για τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες εντός των 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
  • Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ που διδάσκει σε περισσότερα τμήματα ή έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση κινδύνου για στενές επαφές εντός 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δίδαξε στο κάθε τμήμα, τον τρόπο χρήσης μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και τη διάρκεια της επαφής του με τα άτομα αυτά.
  • Σε περίπτωση που το επιβεβαιωμένο κρούσμα (μαθητής ή μέλος του προσωπικού) χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο σύμφωνα με τα παραπάνω και οι στενές επαφές που είχε στο σχολικό λεωφορείο κατά τις 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι γίνεται σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες

Ευχαριστούμε θερμά την Kατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρο- Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ | Facebook: Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος

Πηγή: EΟΔΥ