Η στέρηση ύπνου είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία για μια νέα μαμά, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλα προβλήματα – αν για παράδειγμα δυσκολευόμαστε να θηλάσουμε ή αν πρέπει την άλλη μέρα να ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να πάμε για δουλειά. Ακόμα και τα πιο «εύκολα» μωρά ξυπνούν συχνά στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους. Όμως αν ο ύπνος ενός μωρού δεν αρχίσει να «στρώνει» σύντομα, ιδιαίτερα μετά το πρώτο τρίμηνο, το νευρικό μας σύστημα μπορεί να αρχίσει να καταρρέει...
Καταρχήν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν κάνουμε κάτι λάθος! τα μωρά είναι γενετικά προγραμματισμένα να ξυπνούν περίπου κάθε τρεις ώρες (ή και συχνότερα) για ένα μικρό αλλά απαραίτητο γεύμα, ιδιαίτερα αν τα θηλάζουμε. Πώς όμως θα επιβιώσουμε σε αυτή την περίοδο που η στέρηση ύπνου θυμίζει βασανιστήριο;
Καθιερώνουμε νυχτερινές συνήθειες που μας ευχαριστούν και μας κρατούν σε εγρήγορση: Σίγουρα ο θηλασμός στις τρεις το πρωί (για τρίτη φορά μέσα στην ίδια νύχτα) δεν είναι ό,τι ονειρευόμαστε περισσότερο, αν όμως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε, ας προσπαθήσουμε να τον συνδυάσουμε με κάτι που κρατάει ανοιχτά τα μάτια μας και κάνει λιγότερο δυσβάστακτη την κούραση: Για παράδειγμα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά ή να διαβάσουμε μερικές σελίδες από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.
«Προγραμματίζουμε» από την αρχή τις σκέψεις μας: Αν κάθε φορά που ξυπνάμε μέσα στη νύχτα σκεφτόμαστε «Δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή μου να ξανακοιμηθώ!» τότε παγιδευόμαστε σε έναν κυκεώνα δυσάρεστων συναισθημάτων. Ας δοκιμάσουμε να επαναλάβουμε από μέσα μας τις παρακάτω σκέψεις: «Όλα τα μωρά ξυπνούν μέσα στη νύχτα. Μπορεί να χάνω ώρες ύπνου, αλλά θηλάζοντας μεγαλώνω ένα δυνατό και υγιές μωρό. Θα τα καταφέρω!».
Μοιραζόμαστε το φορτίο: Αν αισθανόμαστε ότι ξεπερνάμε τα όρια της αντοχής μας, μπορούμε να ζητήσουμε από τον σύντροφό μας να ξυπνάει τουλάχιστον τη μία φορά μέσα στη νύχτα, έστω κι αν εκείνος εργάζεται την επόμενη ημέρα ενώ εμείς είμαστε ακόμα σε άδεια μητρότητας. Ή αν ενώ προσπαθούμε με τις ώρες να κοιμίσουμε το μωρό μας νιώσουμε έτοιμες να λιποθυμήσουμε από την κούραση, και για τη δική του ασφάλεια και για τη δική μας υγεία δεν πρέπει να διστάσουμε να ξυπνήσουμε τον σύντροφό μας και να του ζητήσουμε να αλλάξουμε «βάρδια».
Κοιμόμαστε όσο πιο νωρίς γίνεται: Ίσως ακούγεται αστείο, αλλά ένα από τα πράγματα που με κράτησαν στα πόδια μου στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό ήταν το γεγονός ότι έπεφτα για ύπνο στις 8 το απόγευμα. Έτσι, παρά τις νυχτερινές αφυπνίσεις, κατάφερνα να μαζέψω αρκετές ώρες ξεκούρασης μέχρι το επόμενο πρωί. Αν αυτή η λύση ακούγεται πολυτέλεια (επειδή, ας πούμε, έχουμε και άλλα, μεγαλύτερα παιδιά), ακόμα και μια σύντομη σιέστα στη διάρκεια της ημέρας (ενώ π.χ. το μωρό κοιμάται και το μεγαλύτερο παιδί είναι στον παιδικό σταθμό) μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Αν αισθανόμαστε έντονη δυσφορία αναζητάμε βοήθεια: Η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ακόμα και αν ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε συμπτώματα όπως αδυναμία να απολαύσετε δραστηριότητες που στο παρελθόν σάς έδιναν χαρά, διαταραχές στην όρεξη για φαγητό και αρνητικές σκέψεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
BOOM Note: Φάση είναι, θα περάσει! Αργά ή γρήγορα όλα τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα και, κάποτε, θα κατακτήσετε ξανά το πολυπόθητο οκτάωρο.