10 tips συγκέντρωσης για κάθε πρωτάκι!

Boom Team
Mon, 18/09/2023 - 13:52

Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό μπορεί να είναι δύσκολη για το παιδί σας. Από τη μια στιγμή στην άλλη καλείται να συνυπάρξει με πολύ περισσότερα παιδιά και να παραμείνει συγκεντρωμένο σε όσα λέει ο δάσκαλος/η δασκάλα του.

boom_reading
Pressfoto/Freepik

 

Η απόσπαση της προσοχής έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση των μικρών μαθητών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο μάθημα – από την έλλειψη κατανόησης έως προβλήματα οργάνωσης.

Τα καλά νέα είναι ότι, με τα κατάλληλα tips στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε το πρωτάκι σας να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο. Έτσι, κι εσείς και ο δάσκαλος –αλλά πρωτίστως το παιδί– θα βγείτε κερδισμένοι!

Ξεκινήστε βήμα βήμα
Για πολλούς μαθητές το multitasking είναι δύσκολο. Οι πολλές εργασίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο πρωτάκι σας. Συμβουλεύστε το να καταπιάνεται με κάθε μάθημα ξεχωριστά, αντί να ασχολείται με πολλά ταυτόχρονα. Έτσι θα παραμείνει συγκεντρωμένο σε αυτό που βρίσκεται μπροστά του κάθε φορά.

Φτιάξτε μία «to-do» λίστα
Μερικές φορές οι μαθητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν σε τι να συγκεντρωθούν. Πριν ξεκινήσετε τη μελέτη στο σπίτι, δημιουργήστε μια λίστα με τους στόχους της ημέρας, ώστε να δώσετε στο παιδί μια κατεύθυνση για όσα πρέπει να φέρει εις πέρας. Μόλις επιτύχει τον πρώτο στόχο, επιτρέψτε του να κάνει ένα διάλειμμα για να «καθαρίσει» το μυαλό του πριν προχωρήσει στον επόμενο.

Οργανώστε τον χώρο μελέτης
Ένας αποδιοργανωμένος χώρος μελέτης μπορεί να αποτελεί σημαντική αιτία απόσπασης της προσοχής για το πρωτάκι σας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί διαθέτει έναν ειδικό χώρο μελέτης, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ακαταστασία και περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα που χρειάζεται.

Οργανώστε μαζί τις σημειώσεις του
Οι οργανωμένες σημειώσεις είναι εξίσου σημαντικές με έναν οργανωμένο χώρο μελέτης. Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει τις σημειώσεις του, ώστε να μπορεί να τις αναζητήσει εύκολα κάθε φορά που τις χρειάζεται.

Καθορίστε τον χρόνο μελέτης
Πολλά παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν μια ρουτίνα που μπορούν να ακολουθήσουν. Βοηθήστε το παιδί σας να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χρόνο για μελέτη στο σπίτι και άλλες δραστηριότητες.

 

boom_reading
Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Μην ξεχνάτε τα διαλείμματα
Η μελέτη για πολλές συνεχόμενες ώρες, χωρίς διάλειμμα, μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση της προσοχής του παιδιού. Προγραμματίστε συχνά διαλείμματα, ώστε να δώσετε στο παιδί τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον ενέργεια και να μην παρατήσει τη μελέτη στη μέση.

Υιοθετήστε συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου
Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι ένα μυαλό που δεν αποσπάται. Βοηθήστε το παιδί σας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, ώστε να κοιμάται σε μια λογική ώρα κάθε βράδυ.

Απενεργοποιήστε τηλεόραση και smartphones
Κάθε φορά που το παιδί κάθεται να διαβάσει, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ανοιχτή τηλεόραση στο σπίτι που να του αποσπά την προσοχή. Επίσης, φροντίστε να μη σας βλέπει να ασχολείστε με το κινητό σας την ώρα που μελετάτε παρέα.

Πείτε του να επιλέξει τα μπροστινά θρανία
Η τάξη είναι γεμάτη από περισπασμούς που μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το πρωτάκι σας να βρει ένα θρανίο στο μπροστινό μέρος της τάξης, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτά που λέει ο δάσκαλος/η δασκάλα του.

Ανακαλύψτε τι του αποσπά την προσοχή
Ανακαλύψτε τους περισπασμούς που αντιμετωπίζει το παιδί μέσα στην τάξη. Μπορεί να κάθεται κοντά σε συμμαθητές που μιλούν διαρκώς ή δίπλα στο παράθυρο. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ρωτώντας τον δάσκαλο ή και το ίδιο το παιδί. Μόλις ανακαλύψετε τι είναι αυτό που του αποσπά την προσοχή, συζητήστε το μαζί του για να το ξεπεράσετε.

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χαρούμενα Πρωτάκια - the BOOM edition, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.