«Αγόρια στο ντους» | Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Μαρία Ιωαννάτου
Thu, 25/05/2023 - 10:48

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί από χθες γύρω από την ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» («Shower Boys»), η οποία προβλήθηκε σε μαθητές Δημοτικού σχολείου της Αθήνας ύστερα από πρωτοβουλία της δασκάλας τους. Οι γονείς έστειλαν εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας να διαπιστωθεί αν το υλικό που προβλήθηκε είναι εγκεκριμένο, καθώς η ταινία περιλαμβάνει και μια ερωτική σκηνή μεταξύ δύο ανήλικων αγοριών.

Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη ταινία σουηδικής παραγωγής, διάρκειας 9 λεπτών, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Cinedu που είναι συμβεβλημένο με το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι αναρτημένη στους καταλόγους της πλατφόρμας και διαθέσιμη για εκπαιδευτική χρήση, αλλά ανήκει στην κατηγορία για μαθητές Γυμνασίου.

Η πλοκή της ταινίας

Μετά από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα, οι δωδεκάχρονοι Βίγκο και Νοέλ επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία.

Αναλυτικά τα βραβεία που έχει αποσπάσει:

  • Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid, Άμστερνταμ
  • Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest, Σίδνεϊ
  • Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
  • Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF, Μάλμε
  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira, Βουδαπέστη