Ανοίγουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου | 2 self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Boom Team
Wed, 07/04/2021 - 17:29
0 Comments

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας, σήμερα εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχε σήμερα και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου

Αφού ο κύριος Κικίλιας ενημέρωσε για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως σήμερα καταγράφηκαν 3.445 κρούσματα, ενώ χτες σημειώθηκε ρεκόρ τεστ και ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα, τον λόγο πήρε η κυρία Κεραμέως όπου δήλωσε τα εξής:

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου προχωράμε στη διά ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων, γενικών και επαγγελματικών. Εκτός από τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ήδη, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα και διαφορετικές ομάδες μαθητών, τη χρήση αντισηπτικών, τους σχολαστικούς καθαρισμούς, τους συχνούς αερισμούς, τα ειδικότερα μέτρα σε κυλικεία, εργαστήρια κλπ, εισάγεται ακόμα ένα σημαντικό μέτρα: Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών. Έτσι, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιούν τεστ Δευτέρα και Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία, τα τεστ είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια τεστ και στους μαθητές. Η κυρία υπουργός επεσήμανε επίσης τη χρήση του μέτρου αυτού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Photo: Mira Kireeva | Unsplash 

Ποια είναι η διαδικασία:

  • Οι γονείς, κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ από τα ιδιωτικά φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό φυλλάδιο με το ΑΜΚΑ τους. Από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από Δευτέρα θα λαμβάνουν και το δεύτερο τεστ από τα φαρμακεία.
  • Τα τεστ θα γίνονται στο σπίτι και συστήνεται να διενεργούνται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το πρώτο τεστ θα γίνει Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί.
  • Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση των μαθητών στις αίθουσες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη
  • Στη συνέχεια θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται μέσω των κωδικών taxisnet.
  • Αν είναι αρνητικό για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας την οποία θα έχουν μαζί τα παιδιά στο σχολείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκτυπωτής στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα υπογράφουν χειρόγραφα τη σχετική δήλωση. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
  • Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος και θα ακολουθεί διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Αν είναι πάλι θετικό θα ακολουθείται το πρωτόκολλο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν είναι αρνητικό οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Η κυρία Κεραμέως επεσήμανε πως δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια καθώς έχουν μείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επειδή πλησιάζουν οι εξετάσεις. Τέλος, απηύθυνε ευχαριστίες στους υγειονομικούς, τους ειδικούς, τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους γονείς και βέβαια τους εκπαιδευτικούς για όλες τις προσπάθειες, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά, πως παρά την κούραση και την κόπωση, όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην επιστροφή στην κανονικότητα.