Άντρια Ζαφειράκου: Η Ελληνοκύπρια δασκάλα που θα μπορούσε να είναι εκατομμυριούχος αλλά προτίμησε να αφοσιωθεί στη διδασκαλία

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 06/04/2021 - 17:59
0 Comments

Η ζωή της θα μπορούσε να έχει αλλάξει τελείως, όταν το 2018 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο του Δασκάλου της Χρονιάς- ανάμεσα σε άλλους 100 εκατομμύρια συναδέλφους της- και την αμοιβή του 1.000.000 εκατομμυρίου δολαρίων. Η Άντρια Ζαφειράκου, όμως, προτίμησε να συνεχίσει το έργο της στο σχολείο που διδάσκει και να χρησιμοποιήσει το ποσό για να ιδρύσει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό το "Artists in Residence", που ως στόχο έχει την προώθηση της τέχνης στα σχολεία. 

boom άντρια ζαφειράκου
Photo @andriazaf

Η ιδέα τής ήρθε αφού είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Παιδείας, Nick Gibb, ο οποίος ύστερα από τη νίκη της, της πρότεινε να γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας της κυβέρνησης ώστε να κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος προς τη διδασκαλία. Προς απογοήτευσή του, όμως, η ίδια απέρριψε την πρόταση, καθώς όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση δεν είχε βοηθήσει καθόλου στην προώθηση της τέχνης, καθώς για εκείνους ήταν αρκετό τα σχολεία να πετυχαίνουν στόχους και να αυξάνουν τα νούμερα των στατιστικών. Έτσι, η Ζαφειράκου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα, να γνωρίσουν και αγαπήσουν την τέχνη. 

boom άντρια ζαφειράκου
Όταν ο Lewis Hamilton επισκέφθηκε το σχολείο, στο οποίο διδάσκει η Άντρια Ζαφειράκου / Photo @andriazaf

Σε αυτά τα παιδιά λοιπόν, συνεχίζει να κάνει ακόμα μάθημα, καθώς η Ζαφειράκου διδάσκει στο σχολείο Alperton, όπου φοιτούν μαθητές πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων και από χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Στο βιβλίο της, Those Who Can, Teach (Αυτοί που μπορούν, διδάσκουν) περιγράφει τις ιστορίες διάφορων μαθητών της και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως το ότι μπορεί να μην έχουν χαρτί να γράψουν και χρησιμοποιούν το χαρτί τουαλέτας, πως για να συγκεντρωθούν κάνουν τα μαθήματά τους στο μπάνιο και άλλα πολλά περιστατικά που εύκολα μπορεί να προκαλέσουν στον αναγνώστη συγκίνηση. Πως χρειάστηκε να μάθει ορισμένες λέξεις 35 διαφορετικών γλωσσών ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί με τα παιδιά μεταναστών που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα αλλά και το γεγονός πως χρειάστηκε να πλύνει τη βρώμικη στολή ενός μαθητή για να μην τον κοροϊδέψουν οι άλλοι συμμαθητές του. Όπως λέει "το νόημα του σχολείου είναι σε κάθε μαθητή να συμπεριφέρεσαι όπως σ' ένα κανονικό παιδί". 

boom άντρια ζαφειράκου

Και βρίσκεται εκεί, μετά από τόσα χρόνια, για να υπερασπιστεί κάθε μαθητή της που θέλει να ακολουθήσει μια καριέρα στον τομέα της τέχνης ενάντια στις διαφωνίες των γονιών του, όπως συνέβη και στη δική της περίπτωση. Αναγνωρίζει πως στη χώρα που μένει για το εκπαιδευτικό σύστημα σημασία έχει μόνο η πειθαρχία και τα αποτελέσματα που φέρνουν οι μαθητές, για την ίδια όμως "δώσε λίγη μπογιά και ένα χαρτί σε ένα παιδί - που στην περίπτωσή του σχολείου της δεν μιλάει αγγλικά- και θα δεις πως θα σε ξαφνιάσει", λέει χαρακτηριστικά. Η Άντρια Ζαφειράκου αποτελεί έμπνευση και μακάρι όλοι μας να παραδειγματιστούμε από την ιστορία της, ώστε η νέα γενιά να έχει το μέλλον και τις ευκαιρίες που της αξίζουν. 

 

Με πληροφορίες από το www.theguardian.com