BOOM gastronomy | Η Μαρία Χολέβα μετατρέπει τις συνταγές με λαχανικά σε παιχνίδια και παραμύθια!

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Mon, 29/06/2020 - 13:34

Πώς θα εντάξουμε "έξυπνα" τα λαχανικά στα γεύματα των παιδιών μας; Η expert του είδους Μαρία Χολέβα μετατρέπει τις συνταγές σε παιχνίδια και παραμύθια και λύνει το αιώνιο πρόβλημα!

Θέλεις να σκαρφαλώσουμε;

Υλικά
1 φέτα ψωμί του τοστ σικάλεως
1 φέτα αγγούρι, κομμένη κατά μήκος
1 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
8 κόκκινα ντοματίνια
4 πορτοκαλί ντοματίνια
4 κίτρινα ντοματίνια
3 κριτσίνια
φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης

Προετοιμασία
Με ειδικό κουπ πατ κόβουμε τη φέτα ψωμί του τοστ σε σχήμα μεγάλου λουλουδιού και την αλείφουμε με τυρί κρέμα. Χαράσσουμε τη φέτα αγγουριού και αφαιρούμε τετραγωνάκια ώστε να δημιουργηθεί η σκάλα.


Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη φέτα ψωμί σαν φυλλωσιά του δέντρου στο πάνω μέρος του πιάτου. Διακοσμούμε με τα ντοματίνια και τα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης. Στο κάτω μέρος της
φυλλωσιάς τοποθετούμε τη σκάλα από το αγγούρι και τα τρία κριτσίνια για τον κορμό του δέντρου. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ντοματίνια, που τα τοποθετούμε δίπλα από τον κορμό για να δίνουν την εικόνα των πεσμένων μήλων.

 

Διατροφικό Tip

Τα ντοματίνια οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στο λυκοπένιο, μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η θρεπτική τους αξία είναι μεγάλη,
καθώς περιέχουν ποικιλία βιταμινών, όπως η Α και η C, και άλλων πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο και το μαγγάνιο.

 

boom συνταγές μαρία χολέβα

Βουτιά στην απόλαυση

Υλικά
1 φιλέτο ψαριού
(πέρκα, μπακαλιάρος, λαβράκι ή άλλο)
½ φλιτζάνι αρακά
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
μανιτάρια shimeji white, ελαφρώς σοταρισμένα,
για να μη χάσουν το σχήμα τους
1 αυγό, χτυπημένο
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
½ φλιτζάνι αλμύρα
λάδι (για τηγάνισμα)

Προετοιμασία
Ετοιμάζουμε τις ψαροκροκέτες. Παίρνουμε το φιλέτο ψαριού και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ φτιάχνουμε μικρά ψαράκια. Τα πανάρουμε περνώντας τα από το χτυπημένο αυγό, το αλεύρι και την τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε στον φούρνο στους 200 °C για 20 λεπτά. Βράζουμε χωριστά το καλαμπόκι, τον αρακά και την αλμύρα σε αλατισμένο νερό.
 

Εκτέλεση
Στο κέντρο του πιάτου τοποθετούμε αντικριστά τα ψαράκια. Για τα μάτια τους, κόβουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι από την αλμύρα. Τοποθετούμε αρακά πάνω από τα ψαράκια δημιουργώντας φυσαλίδες. Στη βάση του πιάτου φτιάχνουμε τον βυθό βάζοντας τα μανιτάρια. Ανάμεσά τους τοποθετούμε εναλλάξ αλμύρα, καλαμπόκι και αρακά.

 

 Διατροφικό Tip

Κάθε ψάρι έχει να προσφέρει τα δικά του πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό των παιδιών. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A και D, ενώ το λαβράκι, ως πιο λιπαρό ψάρι, είναι πλούσιο σε ω-3 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Κάθε ψάρι έχει να προσφέρει τα δικά του πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό των παιδιών. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A και D, ενώ το λα- βράκι, ως πιο λιπαρό ψάρι, είναι πλούσιο σε ω-3 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το μικρό σπίτι στο πιατάκι

Υλικά
1 αυγό
4 ντοματίνια «βελανίδια»
2 φέτες ψωμί του τοστ
2 κουτ. γλυκού πάστα ελιάς
2 φέτες γαλοπούλα
1 φέτα κίτρινο τυρί
μπουκετάκια μπρόκολου, βρασμένα
φλούδες αγγουριού
1 πορτοκαλί πιπεριά
2 μπιζέλια

Προετοιμασία
Χρησιμοποιώντας το ειδικό κουπ πατ, φτιάχνουμε τα λουλούδια με την πορτοκαλί πιπεριά. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, και σε ορθογώνια και τετράγωνα κομμάτια τη φέτα γαλοπούλας και το τυρί. Έπειτα, παίρνουμε μία φέτα ψωμί του τοστ και την κόβουμε σε τρίγωνο.

Εκτέλεση
Για τη σκεπή, αλείφουμε το ψωμί που έχουμε κόψει σε τριγωνάκι με πάστα ελιάς, το τοποθετούμε στο πιάτο και προσθέτουμε από πάνω τα ντοματίνια για κεραμίδια. Για να φτιάξουμε την πρόσοψη, παίρνουμε την ολόκληρη φέτα ψωμί, την αλείφουμε με πάστα ελιάς και την τοποθετούμε κάτω από τη σκεπή. Στη συνέχεια, χτίζουμε τον τοίχο με τα κομμάτια της γαλοπούλας σαν να είναι τούβλα. Με τα κομμάτια τυριού σχηματίζουμε το παράθυρο και την πόρτα. Τοποθετούμε μία μακρόστενη, λεπτή λωρίδα γαλοπούλας κάθετα στη μέση της πόρτας και χρησιμοποιούμε δύο μπιζέλια για χερούλια. Στη συνέχεια, βάζουμε τις φλούδες αγγουριού για να δημιουργηθεί το γρασίδι. Τις φλούδες που μας περίσσεψαν τις κάνουμε ρολό και, μαζί με τα λουλούδια της πορτοκαλί πιπεριάς, τις τοποθετούμε αριστερά από το σπιτάκι, ενώ στη δεξιά πλευρά τοποθετούμε το βρασμένο μπρόκολο, δημιουργώντας θάμνους. Σε ένα τηγανάκι τοποθετούμε ένα κουπ πατ σε σχήμα σύννεφου και τηγανίζουμε το αυγό. Το τοποθετούμε ψηλά στο πιάτο για ήλιο.

 

Διατροφικό Tip

Οι πορτοκαλί πιπεριές διαφέρουν από τις πράσινες, όχι μόνο σε γεύση, καθώς είναι πιο γλυκές, αλλά και σε διατροφική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών A, B6 και C, αλλά και αντιοξειδωτικών, όπως
η λουτεΐνη που ενισχύει την υγεία των ματιών.

 

boom συνταγές μαρία χολέβα

Η άγρυπνη κουκουβάγια

Υλικά
2 φέτες ψωμί
του τοστ ολικής άλεσης
2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς
1 αγγούρι
2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
2 ροδέλες ελιάς
κολοκυθόσποροι
1 κριτσίνι
φύλλα μπρόκολου
1 ρέβα
1 φέτα τυρί τσένταρ

Προετοιμασία
Με τη βοήθεια ενός μεγάλου, στρογγυλού κουπ πατ, κόβουμε δύο κομμάτια από τη μία φέτα ψωμί του τοστ. Με ένα λεπτό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά τη δεύτερη φέτα, σχηματίζοντας δύο τρίγωνα για τις φτερούγες. Κόβουμε σε στρογγυλές φέτες το αγγούρι, χωρίς να το ξεφλουδίσουμε, και κρατάμε δύο για τα μάτια, ενώ τις υπόλοιπες τις κόβουμε στη μέση για τα φτερά της κουκουβάγιας. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε τη ρέβα σε σχήμα νότας. Στη συνέχεια, με τα αντίστοιχα κουπ πατ ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, σχηματίζουμε το φεγγάρι και το αστέρι με το τυρί.

Εκτέλεση
Τοποθετούμε το κριτσίνι οριζόντια, στο κάτω μέρος του πιάτου, και το στολίζουμε με τα φύλλα μπρόκολου. Στη συνέχεια, για το σώμα της κουκουβάγιας, τοποθετούμε τη φέτα ψωμί που περίσσεψε όταν κόψαμε τα τριγωνάκια για τις φτερούγες, αφού πρώτα την αλείψουμε με πάστα ελιάς. Ύστερα, διακοσμούμε με τις φέτες αγγουριού που κόψαμε στη μέση και επαναλαμβάνουμε για τις φτερούγες. Τοποθετούμε τα στρογγυλά κομμάτια από το ψωμί του τοστ για να σχηματίσουμε τη βάση των ματιών, αφού τα αλείψουμε με τυρί κρέμα. Από πάνω βάζουμε τις στρογγυλές φέτες του αγγουριού. Για τις κόρες, χρησιμοποιούμε τις ροδέλες ελιάς. Τέλος, βάζουμε τους κολοκυθόσπορους για να τονίσουμε τα μάτια.

 

Διατροφικό Tip

Οι ελιές είναι ένα από τα τρόφιμα που αγαπούν τα περισσότερα παιδιά και, όπως θα δούμε, καλά κάνουν! Γιατί, εκτός από τη χαρακτηριστική τους γεύση, προσφέρουν σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) και αντιοξειδωτικών.

 

boom συνταγές μαρία χολέβα

Οι συνταγές και το φωτογραφικό υλικό είναι από το βιβλίο «Στη Χώρα των Λαχανικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Photo Credits: Δανάη Ίσαρη

Η Μαρία Χολέβα είναι δημιουργός του www.mothersbird.gr και συγγραφέας του βιβλίου «Στη Χώρα των Λαχανικών», που συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα στην κατηγορία του, σύμφωνα με τα Βραβεία Βιβλίου Public (2019) . Μέσω της μεγάλης περιοδείας της, πάνω από 1.800 παιδιά ταξίδεψαν στη Χώρα των Λαχανικών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο ασχολείται με τη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου της, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει την αρχισυνταξία στην παιδική ενότητα της τηλεοπτικής εκπομπής «Dot.».

boom συνταγές μαρία χολέβα

Instagram: @cholevamaria@mothersbird

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM 

boom καλοκαιρινό εξώφυλλο