"Eίμαι 5 μηνών έγκυος και αποφάσισα να εμβολιαστώ"

Boom Team
Sat, 28/08/2021 - 11:02

Έμαθα ότι είμαι έγκυος, λίγο πριν "ανοίξει" ο εμβολιασμός για τη δική μου ηλικιακή ομάδα. Λίγες ημέρες μετά την "απελευθέρωση" από το lockdown, θυμάμαι τον εαυτό μου να ανυπομονεί να εμβολιαστεί και μόνη έγνοια μου να είναι ποιο εμβόλιο θα ήταν το καλύτερο για εμένα. Μετά την εγκυμοσύνη, φυσικά, όλα άλλαξαν... 

Φωτογραφία από τον χρήστη Thirdman στο Pexels

Ήταν σαν κάποιος να πάτησε αυτόματα το pause και το ενδεχόμενο του εμβολιασμού "πάγωσε" αυτόματα μέσα μου. Όπως το είχα στο μυαλό μου, το εμβόλιο ήταν απαγορευτικό για την εγκυμοσύνη

Σε αυτό το σημείο, να μου αναγνωρίσω ένα πράγμα: Έχω καταφέρει να μην διαβάζω άκριτα ό,τι βρίσκω στο διαδίκτυο, αλλά να αναζητώ έγκυρες ιατρικές/κρατικές πηγές για ό,τι έχει προκύψει αυτούς τους 4 και κάτι μήνες, που κουβαλάω αυτό το πλασματάκι μέσα μου. Φύσει αγχώδης άνθρωπος, αν είχα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αναζητώντας απαντήσεις online, θα είχα σπάσει το stress-όμετρο (αν δεν υπάρχει και μόλις το ανακάλυψα, θα ήθελα τα credits)!

Plot-twist

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, γνωστούς και φίλους στην ηλικία μου να νοσούν από COVID-19 όσο κι αν "πρόσεχαν" και τη χρήση των ΜΜΜ καθημερινά να είναι αναπόφευκτη (και ανυπόφορη - αν είσαι έγκυος, θα ταυτιστείς) λόγω δουλειάς, άρχισα να σκέφτομαι πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιαστώ, όσο είμαι έγκυος. (Εντάξει, μεταξύ μας, είδα και δύο-τρία Instagram stories διαδικτυακών εγκύων φίλων μου, που έκαναν το εμβόλιο και με έβαλαν σε περισσότερες σκέψεις.) 

Πρώτη κίνηση ήταν να μεταφέρω την ανησυχία μου στον σύντροφό μου και αμέσως επόμενη να τη συζητήσουμε στο ραντεβού με τον γιατρό. 

Η συζήτηση με τον γιατρό

Όπως μου υπενθύμισε ο ίδιος, εγώ και το μωρό μου "ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η λοίμωξη COVID-19, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην κύηση, όπως πρόωρο τοκετό. Με βάση τις τελευταίες έρευνες, τα εμβόλια mRNA δεν περνούν στο μητρικό γάλα ή απευθείας στο έμβρυο. Περνούν, όμως, τα αντισώματα. Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν".

Οι αμφιβολίες

Μου είναι αυτό αρκετό; Μάλλον ναι. Έχω αμφιβολίες; Σίγουρα. Αναρωτιέμαι 25 φορές την ημέρα, αν η επιλογή μου είναι η καλύτερη για εμένα και κυρίως για το μωρό μου; Ένα εκατομμύριο φορές ναι! Ωστόσο, έχω επιλέξει τον συγκεκριμένο γιατρό, στον οποίο εμπιστεύομαι την υγεία μου και κυρίως την υγεία του μωρού μου. Εκείνος θα είναι υπεύθυνος για εμάς για 9 ολόκληρους μήνες και είμαι απόλυτα βέβαιη ότι δεν θα μου συνιστούσε κάτι που θα με έθετε σε κίνδυνο.

Οι αντιδράσεις

Συμπερασματικά, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αμφιβολίας, επιλέγω να ακολουθήσω τη συμβουλή του γιατρού μου, να εμπιστευτώ τις γνώσεις, την ενημέρωση και την εμπειρία του, αντί για όσα γράφονται αυθαίρετα online ή συζητώνται σε lunchbreaks πάνω από καφέδες και φιλέτα κοτόπουλου. Φυσικά, ανάμεσα στις θετικές αντιδράσεις που παίρνω, όταν το συζητώ με τρίτους, δέχομαι και σχόλια τύπου:

-"Όντως; Θα το κάνεις τελικά στην κατάστασή σου; Έχεις ενημερωθεί;".

-"Όχι, δεν έχω ενημερωθεί και περίμενα εσένα να ανησυχήσεις για το μωρό. Σε ευχαριστώ.", θέλουν να απαντήσουν οι ορμόνες μου, όχι εγώ!

* Ας μην επεκταθούμε στα μεταξύ σοβαρού και αστείου "το παιδί θα πιάνει WiFi" κ.λ.π... Και σε αυτή την περίπτωση παλεύω με τις ορμόνες μου για να μην απαντήσω ουρλιάζοντας "Βρε πας καλά;;;"

Kind reminder

Για την εγκυμονούσα... Η εγκυμοσύνη είναι ένα roller coaster συναισθημάτων. Ειδικά, όταν πρόκειται για την πρώτη σου εγκυμοσύνη, όλα είναι πρωτόγνωρα και ενίοτε τρομακτικά. Ο εμβολιασμός σου ή μη, είναι μια απόφαση που θα πάρεις εσύ και ο σύντροφός σου, με γνώμονα το καλύτερο για εσένα και το μωρό σου.

Για όλους τους υπόλοιπους... Κάθε έγκυος χρειάζεται στήριξη και όχι επικριτικά σχόλια, που θα τη στεναχωρήσουν ή θα την ταράξουν. Εκφράστε τους ενδοιασμούς, τις σκέψεις και τις αμφιβολίες σας, χωρίς να αφήνετε τους τρόπους και την ευγένειά σας σε άλλο δωμάτιο. Ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη είναι μια καθόλου εύκολη απόφαση, που παίρνει κάθε ζευγάρι για το μωρό του, ζυγίζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τη γνώμη του γιατρού. . 

Ελπίζοντας για το καλύτερο,

Ε.