Εξωτικές παραλίες, safari tours και κολύμπι με θαλάσσιες χελώνες: Πώς θα περάσετε στη Ζανζιβάρη με τα παιδιά σας

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 10/08/2022 - 12:09

Αν το ταξίδι στο εξωτερικό με τα παιδιά μοιάζει απίστευτη πρόκληση για την οικογένειά σας, τότε η αναγνώστρια του BOOM, Μαρία Σηφάκη, έρχεται να σας δώσει την έμπνευση που χρειάζεστε για να το τολμήσετε! Έχοντας πρόσφατα επιστρέψει από το οικογενειακό ταξίδι της στην Τανζανία, μοιράζεται μαζί μας όσα δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε αν βρεθείτε εκεί, αλλά δίνει και μερικά πολύ χρήσιμα ταξιδιωτικά tips σε όλους τους γονείς.

«Jambo! (σημαίνει «Γεια» στη γλώσσα Swahili)

Πριν από έναν μήνα επιστρέψαμε από το ταξίδι μας στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας με δύο παιδιά 2,5 και 5,5 ετών. 

Να τι δεν πρέπει να χάσετε: 

1. Να κολυμπήσετε στις παραλίες της. Διαλέξτε ανάμεσα στην πολυσύχναστη Nungwi, την κάτασπρη Kiwengwa, την εξωτική Pongwe μέχρι την πιο απομονωμένη Kizimkazi. Υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές και σίγουρα θα βρείτε κάποια που ταιριάζει στα γούστα σας. 

2. Να συναναστραφείτε με ντόπιους. Να παίξετε ποδόσφαιρο με τα παιδιά τους στην παραλία, να αγοράσετε φρούτα από μικροπωλητές στον δρόμο, να περάσετε από χωριά, να δείτε τα σπίτια και τα ζώα τους. Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες ζωής από τον δυτικό κόσμο οπότε όλα θα σας εντυπωσιάσουν. 

3. Να ξεναγηθείτε στο δάσος Jozani όπου θα δείτε και θα ενημερωθείτε για τα διάφορα είδη δέντρων, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως θα ψάξετε για μαϊμουδάκια. Το πιο γνωστό της περιοχής είναι το είδος red colobus. Εμείς είδαμε πάρα πολλά αυτή τη φορά. Φεύγοντας μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο καταφύγιο θαλάσσιας χελώνας (Jozani Sea Turtle Sanctuary) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Εκεί θα δείτε και θα ταΐσετε τεράστιες θαλάσσιες χελώνες, φίδια και σαύρες.

4. Να μάθετε για τη φυλή των Μασσάι και τον τόσο ξεχωριστό πολιτισμό τους που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Γνωρίστε μερικούς και μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους. Βρίσκονται παντού και θα τους αναγνωρίσετε εύκολα από την παραδοσιακή κόκκινη φορεσιά τους. 

5. Να φτάσετε με βάρκα στο νησί Nakupenda ή αλλιώς το «νησί της αγάπης» γιατί το όνομά του σημαίνει «σ’ αγαπώ» στα Swahili. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λωρίδα άμμου που εμφανίζεται μόνο για κάποιες ώρες της ημέρας και μετά εξαφανίζεται κάτω από τον ωκεανό. Μείνετε μέχρι να χαθεί κάτω από τα πόδια σας. Το φαινόμενο μοιάζει μαγικό!

6. Να επισκεφθείτε ένα τοπικό σχολείο. Οι διαφορές με τα δικά μας σχολεία είναι τόσο μεγάλες... Μαθητές χωρίς βιβλία, εγκαταστάσεις που θυμίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια. Θυμηθείτε να κρατάτε κάτι για τα παιδιά όταν πάτε. Εμείς επιστρέψαμε για να τους μοιράσουμε μπάλες. 

7. Να κολυμπήσετε με δελφίνια κοντά στο νησί Mnemba. Θα χρειαστεί να πάρετε βάρκα και να ψάξετε λίγο για να τα βρείτε, αλλά όταν τα δείτε θα με θυμηθείτε. Επίσης, δελφίνια θα δείτε κάνοντας το safari blue στο νότιο τμήμα της Ζανζιβάρης αλλά εκεί πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 6 ώρες. Εμείς προτιμήσαμε την πρώτη εκδοχή που σε 2 ώρες είχαμε επιστρέψει στο ξενοδοχείο μας. 

8. Να περπατήσετε στην Stone town ή με άλλα λόγια την παλιά πόλη. Να περάσετε από τα στενά σοκάκια με τα πρώην παλάτια και τις αραβικές επαύλεις, να ψωνίσετε τοπικά μπαχαρικά, να διασχίσετε τον παραλιακό δρόμο που καταλήγει στο παλιό πορτογαλικό οχυρό. Υπάρχει παιδική χαρά στο τέλος της παραλιακής. 

9. Να κολυμπήσετε με θαλάσσιες χελώνες στο Prison island. Θα πάρετε μία από τις εκατοντάδες βάρκες που αράζουν στην Stone town και θα φτάσετε σε λιγότερο από 30 λεπτά. Το όνομα του νησιού μαρτυράει τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε, αν και ήταν φυλακή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε σταθμό καραντίνας για τα κρούσματα του κίτρινου πυρετού. 

10. Να δείτε την άγρια ζωή στο φυσικό της περιβάλλον κάνοντας σαφάρι στην ενδοχώρα της Τανζανίας. Θα χρειαστεί να πάρετε αεροπλανάκι προς κάποιο από τα πολλά εθνικά πάρκα. Οι επιλογές είναι πολλές και, είτε μπορείτε να επιστρέψετε την ίδια ημέρα, είτε να διανυκτερεύσετε μία ή παραπάνω ημέρες. Εμείς επιλέξαμε το Selous Game Reserve στο οποίο διανυκτερεύσαμε ένα βράδυ. Την πρώτη ημέρα πήγαμε βόλτα με τζιπ για να βρούμε άγρια ζώα και τη δεύτερη κάναμε βαρκάδα στον ποταμό όπου είδαμε ιπποπόταμους και κροκόδειλους. Το θεωρώ αξέχαστη εμπειρία!

 

Ταξιδιωτικά tips για γονείς:

  • Ενημερώστε τα παιδιά για το ταξίδι αρκετές ημέρες πριν και δείξτε ενθουσιασμό.
  • Για μακρινά ταξίδια προτιμήστε βραδινές πτήσεις ώστε να κοιμηθείτε όλοι.
  • Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα για τα παιδιά και κάποια παιχνίδια για να απασχοληθούν στο αεροδρόμιο και στην πτήση.
  • Προγραμματίστε κάθε μέρα και από μία δραστηριότητα που αρέσει στα παιδιά ώστε να μη βαρεθούν.
  • Αποδεχτείτε ότι στα ταξίδια ξεφεύγουμε όλοι από το πρόγραμμά μας και δείξτε ευελιξία».

Ευχαριστούμε την αναγνώστρια Μαρία Σηφάκη που μοιράστηκε την ταξιδιωτική εμπειρία της μαζί μας.

Instagram: @mary_stockholm_now

BOOM Info: 

  • Η Ζανζιβάρη είναι ένα από τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Αποτελεί τμήμα της Τανζανίας στην ανατολική Αφρική και συνίσταται από πολυάριθμα μικρά νησιά και δύο μεγάλα: την Unguja και την Pemba. Πρωτεύουσά της είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στο νησί Unguja. Το ιστορικό κέντρο της είναι η  Stone Town, η οποία έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
  • Η επίσημη γλώσσα της Ζανζιβάρης είναι τα Σουαχίλι (Swahili), που μαζί με την Αγγλική αποτελούν μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Τανζανίας. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μιλούν επίσης Γαλλικά ή/και Ιταλικά.
  • Μία από τις κύριες πηγές πλούτου της Ζανζιβάρης είναι τα μπαχαρικά και ειδικότερα το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το μαύρο πιπέρι.