"Η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της αντινεοπλασματικής θεραπείας "

Boom Team
Tue, 15/02/2022 - 23:35

Γράφει η Παιδίατρος Kατερίνα Κατσιμπάρδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

O καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι σπάνιος και εμφανίζεται σε περίπου 150 παιδιά σε σύνολο 1.000.000 παιδιών. Ωστόσο, μετά τα ατυχήματα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις ηλικίες κάτω των 16 ετών. Κάθε χρόνο περίπου 15.000 παιδιά στην Ευρώπη και 330-350 παιδιά στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με κακοήθεια, η συχνότερη εκ των οποίων είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Τα τελευταία έτη σημειώνεται σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο στην παιδική ηλικία, με την πενταετή επιβίωση ελεύθερης νόσου να ξεπερνάει πλέον το 80-90% για αρκετές μορφές κακοήθειας, όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, το νεφροβλάστωμα και το λέμφωμα Hodgkin. Δεδομένου λοιπόν, ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί πλέον “success story” στην παιδιατρική ογκολογία, πολλά παιδιά θα έχουν πλήρη ίαση, θα μεγαλώσουν και θα φθάσουν στην ενηλικίωση.

Photo: Artur Aldyrkhanov @ Unsplash

Οι επιβιώσαντες από καρκίνο στην παιδική ηλικία φθάνουν πλέον τους 500.000 στην Ευρώπη και τους 400.000 στις ΗΠΑ. Όμως, αν και οι επιβιώσαντες έχουν κερδίσει τη μάχη για τη ζωή, συχνά εμφανίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η πλειοψηφία των επιβιωσάντων θα εμφανίσει τουλάχιστον μια επιπλοκή, ενώ το 25% θα παρουσιάσει κάποια πολύ σοβαρή ή απειλητική επιπλοκή για τη ζωή του.

Οι συχνότερες επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν οι επιβιώσαντες αφορούν ενδοκρινολογικές διαταραχές (υποθυρεοειδισμό, χαμηλό ανάστημα, πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη), καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικό σύνδρομο ή παχυσαρκία. Επίσης, ενδέχεται να εμφανίσουν οστικές διαταραχές (οστεοπενία ή οστεοπόρωση), διαταραχές ακοής και νευρο-γνωσιακές διαταραχές. Σημαντικές είναι ακόμη οι επιπλοκές που επηρεάζουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Η επίδραση της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας στις γονάδες (όρχεις – ωοθήκες) είναι ιδιαίτερα δυσμενής και μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα που έχει επιβιώσει από καρκίνο στην παιδική ηλικία, σε εμμηνόπαυση συχνά πριν από την ηλικία των 40 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πριν από την ηλικία των 25 ετών.

Οι επιβιώσαντες από καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ακόμα και μετά την μεγάλη μάχη ζωής που έδωσαν κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιβίωση χωρίς νοσηρότητα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης, με γνώμονα τη διατήρηση της ύφεσης της νόσου, την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής υποτροπής, αλλά και την ανίχνευση επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν, είτε άμεσα είτε μεταγενέστερα. Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιπλοκών έχει ως κύριο στόχο την εξασφάλιση μακροχρόνιας επιβίωσης και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Οι αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορούν πλέον να πετύχουν την ύφεση σε μεγάλο αριθμό παιδιατρικών ασθενών με καρκίνο. Η σωστή ενημέρωση και η μακροχρόνια πολύπλευρη παρακολούθηση μπορεί να επιτύχει μακροχρόνια επιβίωση χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

«Βeing cancer free is not the same as being free of cancer”

 

Η Kατερίνα Κατσιμπάρδη είναι Παιδίατρος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημιακής Ογκολογικής - Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ), Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία»