Κι όμως γίνεται! Η περίπτωση μιας εγκύου που βρήκε δουλειά στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης κι έγινε viral

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 06/04/2022 - 15:41

Παρά τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν προστεθεί στην ελληνική νομοθεσία, και όχι μόνο, για την προστασία της νέας μητέρας, πολλές εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα φοβούνται μήπως ο εργοδότης τους βρει τρόπο να παρακάμψει τον νόμο με αποτέλεσμα να βρεθούν άνεργες επειδή έκαναν το «σφάλμα» να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Από την άλλη, για κάποιες υπαλλήλους του δημοσίου που περιμένουν μωρό, υφίσταται το σενάριο να αρχίσουν να δέχονται διακρίσεις από προϊσταμένους. Είναι λοιπόν αρκετά ασυνήθιστη η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της πήγε σε συνέντευξη για δουλειά και προσελήφθη, γι' αυτό κι έγινε viral! Μάλιστα, πέρα από τη θέση που διεκδικούσε, εξασφάλισε και την άδεια μητρότητας που της αντιστοιχούσε μετά τον τοκετό.

Photo: @ Brooke Cagle/ unsplash

Ο λόγος για την Anna Franziska Hunger, η οποία έγραψε στο Linkedin:
«Είμαι έγκυος και με προσέλαβαν. Παρόλο που τέτοια περιστατικά αυξάνονται, μια “πρόσληψη εγκυμονούσας” συνεχίζει να ακούγεται αντιφατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνεντεύξεις μου για δουλειά φοβόμουν να αποκαλύψω ότι είμαι έγκυος και δέχτηκα πολλές “καλοπροαίρετες” συμβουλές να κρύψω την εγκυμοσύνη μου μέχρι να υπογράψω [την πρόσληψη]. Αποφάσισα όμως να αποκαλύψω την αλήθεια, ότι ήμουν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Ήθελα να είμαι πρότυπο για την κόρη μου και να εργαστώ για μια εταιρεία που εκτιμά και εμψυχώνει τις εργαζόμενες μητέρες με δύο νήπια. Το αποτέλεσμα; Πήρα και τη δουλειά και την άδεια μητρότητας και δεν θα μπορούσε για μένα να υπάρξει μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό, για να μπω σε μια ανοιχτόμυαλη και εμπνευστική ομάδα».

Photo: Pavel Danilyuk @ Pexels 

Η Hunger κλείνει την ανάρτησή της, που έγινε viral, ευχαριστώντας την εταιρεία που την εμπιστεύτηκε. Πάντως οι εργοδότες που αναζητούν ικανούς υπαλλήλους να καλύψουν μια θέση είναι σημαντικό να κρατήσουν την τελευταία παράγραφό της: ότι δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για μια εργαζόμενη για να τα δώσει όλα στη δουλειά της από την αίσθηση ότι μια εταιρεία την αποδέχεται και την εκτιμά, ανεξάρτητα από την οικογενειακή της κατάσταση. Οι άνθρωποι που πήραν συνέντευξη από τη Hunger επέλεξαν να εστιάσουν στα προσόντα της και όχι στο γεγονός ότι, θα απουσίαζε για μερικούς μήνες λόγω εγκυμοσύνης και τοκετού. 

Photo: @ Dominika Roseclay/ pexels

Στην ανάρτησή της πάντως, υπάρχει ένα σημαντικό μήνυμα και για τις γυναίκες που αναζητούν δουλειά: να μην κρύψουν μια εγκυμοσύνη τους. Μακροπρόθεσμα η ειλικρίνειά τους σίγουρα θα εκτιμηθεί περισσότερο, ενώ ένα ψέμα, ακόμα και αν τους εξασφάλιζε την πολυπόθητη πρόσληψη, θα υπονόμευε την αξιοπιστία τους και θα γινόταν επαγγελματικό μπούμερανγκ.

Photo: @ KOBU Agency/ unsplash

Ανάμεσα στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην ανάρτηση της Hunger; «Είμαι πολύ χαρούμενη που τα πράγματα αλλάζουν για τις νέες γυναίκες» έγραψε μια χρήστης των social media, προσθέτοντας: «Πριν από 21 χρόνια δεν ήθελα να πω στο αφεντικό μου ότι περίμενα το τέταρτο παιδί μου. Όταν τελικά το έκανα, εκείνη μου απάντησε ότι με τέσσερα παιδιά, δεν έπρεπε να συνεχίσω να δουλεύω. Έγινα ράκος». «Η γυναίκα μου απορρίφθηκε από πολλές εταιρείες και υποψήφιους εργοδότες μόλις τούς είπε ότι ήταν έγκυος» σχολίασε, με τη σειρά του, ένας άντρας. Μια άλλη, ωστόσο, μοιράστηκε και τη δική της θετική εμπειρία: «Κι εγώ όταν επρόκειτο να ξεκινήσω μια καινούρια δουλειά επέλεξα να είμαι ειλικρινής με την ηγεσία της εταιρείας. Φυσικά και ένιωθα αγχωμένη, αλλά όταν είπα για την εγκυμοσύνη μου η αντίδραση του προέδρου και του CEO ήταν ιδιαίτερα θετική και υποστηρικτική – άρχισαν να μου εξηγούν πώς θα με βοηθούσαν! Έτσι, γνώριζα από την αρχή ότι η επιχείρηση επιτρέπει σε μια εργαζόμενη μητέρα να εξελιχθεί».


Με πληροφορίες από: Motherly