"Μαμά θέλω να πάω στον παππού". Όταν ο παππούς και η γιαγιά είναι καλύτεροι και από την παιδική χαρά...

Μυρτώ Κάζη
Sat, 01/10/2022 - 12:00

"Μαμά μπορώ να κοιμηθώ σήμερα στον παππού;"

Ίσως δεν υπάρχει πιο γλυκιά στιγμή από εκείνη που το παιδάκι με ματάκια που λάμπουν από ανυπομονησία και χαρά ζητάει από τους γονείς του να το αφήσουν να κοιμηθεί στον παππού ή τη γιαγιά! 

Χαμογελάς από ευτυχία γιατί ξέρεις καλά πως είσαι τυχερός, είσαι προνομιούχος, είσαι ευλογημένος που έχεις τους γονείς σου υγιείς, δυνατούς, στα πόδια τους και μάλιστα κοντά σου για να μπορούν να βοηθήσουν και να πάρουν και εκείνοι αυτή τη μοναδική χαρά του μεγαλώματος ενός εγγονιού.

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Το σκέφτεσαι και χαμογελάς. Άλλωστε κι εσύ όταν πας εκεί, αισθάνεσαι πάλι παιδί. Εκεί είναι η δική σου μαμά και ο μπαμπάς σου και ξαφνικά απαλλάσσεσαι από ευθύνες, "πρέπει" και άγχη και γίνεσαι "το παιδί τους". Αυτό το μικρό παιδί που έχει κι εκείνο ανάγκη από αγκαλιές και προστασία.

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Εκεί που όλα επιτρέπονται. Ωράριο ύπνου; Φυσικά και δεν υπάρχει. Τηγανιτές πατάτες; Εννοείται, τώρα τις κόβει φρέσκες η γιαγιά! Tablet; Ο παππούς κάνει ότι δεν βλέπει. Σοκολάτα; Το ντουλάπι -ξέρεις εκεί ψηλά- είναι πάντα γεμάτο.

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Ποτήρια που σπάνε, νερά που πέφτουν στο πάτωμα, ζημιές, καταστροφές. Η γιαγιά και ο παππούς πολύ συνειδητά απλά ΔΕΝ ενδιαφέρονται για τίποτα από αυτά. Τι σημασία έχει ένα βάζο που έσπασε; Έχουν ζήσει τη ζωή τους και αναγνωρίζουν την αξία των πραγμάτων. Για εκείνους αξία έχουν μόνο οι άνθρωποι.

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Οι ιστορίες τους, ο μοναδικός τρόπος που λένε τα παραμύθια. Η ήρεμη και τόσο ζεστή φωνή της γιαγιάς, ο παππούς που αναπαριστά τον κακό λύκο. Οι ιστορίες από τη δική σου ζωή που μοιράζονται με τα παιδιά σου και συχνά... σε εκθέτουν! Πόσο γέλιο! Ήσουν κι εσύ ένας απίστευτος ταραξίας μικρός, γιατί το ξέχασες τώρα που έγινες γονιός;

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Ντουλάπια με ρούχα, παλιά κοσμήματα της γιαγιάς, ενθύμια του παππού, μικροί θησαυροί στα μάτια των εγγονιών αποκτούν μαγικές ιδιότητες και μεταμορφώνονται σε αντικείμενα που μεταφέρουν το παιδί σε έναν κόσμο φαντασίας που θα τροφοδοτεί τη φαντασία του για πολλά χρόνια μετά. 

Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Αυτή η μοναδική αίσθηση ασφάλειας, δεν θα τη βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Όλη η οικογένεια ενώνεται και γονείς και παιδιά γίνονται όλοι μαζί "παιδιά" της γιαγιάς και του παππού που είναι εκεί για να συμβουλεύσουν διακριτικά, να υποστηρίξουν, να αγκαλιάσουν.

- "Μαμά μπορώ να κοιμηθώ στον παππού"; 

- 'Φυσικά μωρό μου. Θα μείνω κι εγώ λίγο μαζί σας". 

ΒΟΟΜ ΝΟΤΕ:

Σήμερα, 1η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» που εορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους και να υπενθυμίσει την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του πλανήτη. Εσείς τι δώρο θα τους κάνετε φέτος; Ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά σας κάτι που θα τους κάνει ευτυχισμένους! Ξέρετε, θα το κρεμάσουν αμέσως στο σαλόνι...