Συγχαρητήρια! Μόλις αποκτήσατε το μωρό σας και νιώθετε σαν να πετάτε στα σύννεφα. Είστε ευτυχισμένη, δυνατή και ''ναι'', μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και - γεμάτη υποχρεώσεις - καθημερινότητα, οφείλετε να φροντίζετε το σώμα, την υγεία και την ψυχολογία σας. Και η άσκηση αποτελεί μια από τις διεξόδους που μπορείτε να επιλέξετε λίγο καιρό μετά τη γέννα, για να ανταπεξέλθετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής σας, σε αυτόν της ''μαμάς''. H Γιούλη Σιβρίκα (Mamafit), είναι μαμά 3 παιδιών, φυσικοθεραπεύτρια, pilates instructor με εξειδίκευση στην άσκηση κατά την διάρκεια της κύησης αλλά και την αποκατάσταση μετά τον τοκετό και σίγουρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τη γυμναστική μετά τον τοκετό. Ακολουθούν 5 tips για να επανέλθετε δριμύτερες στο πρόγραμμα της γυμναστικής ΠΑΝΤΑ με προσοχή, υπομονή και θέληση!
1. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας! Οι 6 εβδομάδες δεν αποτελούν ορόσημο για όλες τις γυναίκες για να επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Το σώμα περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια κατά την διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης για να μεγαλώσει το μωρό και η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της αλλαγής δεν σταματάει με την γέννα. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και καθόλου άγχος για να γίνουν σωστά όλα τα απαραίτητα βήματα. Όταν νιώσετε έτοιμες και σίγουρες για την απόφασή σας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, και να βάλετε σταδιακά και πάλι τη γυμναστική - πάντα με ασφάλεια - στην καθημερινότητά σας.
2. Ξεκινήστε ήπια... Οι ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η βόλτα με το μωρό (είτε με μάρσιπο είτε με καρότσι) είναι μια καλή αρχή για να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να παρατηρήσετε σιγά - σιγά τις ανάγκες του. Κάθε μέρα, βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους και δείτε τόσο τη φυσική κατάσταση όσο και την αυτοπεποίθησή σας να αλλάζουν και να βελτιώνονται.
3. Μην αδιαφορείτε (και μην ντρέπεστε να μιλήσετε!) αν κάτι δεν σας φαίνεται φυσιολογικό... Πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως απώλεια ούρων στην φάση της προσπάθειας (τρέξιμο, σχοινάκι κτλ.), κοιλιά που πετάει προς τα πάνω σε σχήμα "κώνου'" (doming) στην προσπάθεια να σηκωθούν από το κρεβάτι ή κατά την εκτέλεση κοιλιακών ασκήσεων ενδέχεται να νιώσουν πόνο στην μέση αλλά και πόνο στην επαφή με το σύντροφό τους. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια διάστασης κοιλιακών, χαλαρού πυελικού εδάφους ή σφιχτού πυελικού εδάφους και χρήζουν συμβουλής και παρακολούθησης ειδικού. ''Ακούστε'' σώμα σας και δώστε σημασία σε τυχόν ενοχλήσεις και συμπτώματα μετά τη γέννα.
4. Γυμναστείτε έξυπνα μετά τον τοκετό! Όταν το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά, επηρεάζει το κοιλιακό τοίχωμα, το διάφραγμα και το πυελικό έδαφος. Γι' αυτόν το λόγο, καλό είναι πρώτα να κάνετε αποκατάσταση στον κορμό σας και μετά να ξεκινήσετε γυμναστική. Oι έντονες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο δεν είναι καθόλου ωφέλιμες στα πρώτα στάδια μετά τον τοκετό. Όπως επίσης και τα ομαδικά μαθήματα που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε μαμάδες, δεν θα πρέπει να είναι στις πρώτες επιλογές σας όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσετε να ξεκινήσετε γυμναστική.
5. Μην αγχώνεστε για το πότε θα μπείτε στα ρούχα που φορούσατε πριν την εγκυμοσύνη! Για κάθε γυναίκα το ταξίδι της μητρότητας είναι διαφορετικό. Φέρατε στον κόσμο ένα πλάσμα, το σώμα σας ανταποκρίθηκε υπέροχα και οφείλετε να του δώσετε το ''χώρο'' και τον χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει. Έτσι και με τα ρούχα πριν την εγκυμοσύνη, μην αγχώνεστε να μπείτε αμέσως μετά τον τοκετό στο αγαπημένο σας τζιν παντελόνι ή να φορέσετε το αρχικό σας νούμερο. Με υπομονή και πρόγραμμα όλα θα γίνουν.
Αγαπήστε το σώμα σας φροντίστε το, προστατέψτε το. Και μην ξεχνάτε! Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες, είστε μοναδικές.
BOOM note: Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε οποιαδήποτε γυμναστική, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γυναικολόγο και τον γυμναστή σας. Θα σας δώσουν τις σωστές οδηγίες για να φτάσετε τον στόχο σας!
''Reconnect - Rebuild -Return to exercise''
Γιούλη Σιβρίκα
Instagram @mamafit.gr