Μετά την Chrissy Teigen, η Kate Beckinsale & άλλες celebrities μιλούν ανοιχτά για την απώλεια κύησης

Boom Team
Tue, 06/10/2020 - 09:57

Μια διαφορετική φωτογραφία ανέβασε πριν από λίγες μέρες η Chrissy Teigen: ασπρόμαυρη, με το 34χρονο μοντέλο να κλαίει σπαρακτικά στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Είχε μόλις ζήσει την απώλεια της τρίτης της κύησης, από σοβαρή διαταραχή στον πλακούντα, και σε αντίθεση με πολλές άλλες γυναίκες που υποφέρουν βουβά, αποφάσισε να μοιραστεί στα social media το γεγονός ότι δεν θα κρατούσε ποτέ στην αγκαλιά της τον «Τζακ», όπως είχε ήδη ονομάσει το μωρό της. «Σε αυτή την πιο σκοτεινή μέρα της ζωής μας, θα πενθήσουμε και θα κλάψουμε. Όμως θα αγκαλιάσουμε και θα αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο, και θα το ξεπεράσουμε» έγραψε.

Όταν υπήρξαν κριτικές, ότι η Chrissy Teigen είχε εκθέσει πολύ προσωπικές στιγμές της, βρέθηκε στο πλευρό της η Kate Beckinsale, αποκαλύπτοντας ότι και η ίδια έχει χάσει ένα μωρό, «στις είκοσι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Είχα καταφέρει να κρατήσω κρυφή την εγκυμοσύνη μου και κατέρρευσα μέσα μου, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Θλίψη, ντροπή και σοκ είναι αυτά που ακολουθούν μετά από μια τέτοια εμπειρία, καθώς και το γεγονός ότι το σώμα σου εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να έχει ένα μωρό να μεγαλώσει. Το γάλα έρχεται και δεν υπάρχει κανείς για να ταΐσεις. Μπορεί να είναι η πιο μοναχική, καταστροφική για την ψυχή περίοδος, ειδικά αν δεν έχεις έναν υποστηρικτικό σύντροφο όπως η Chrissy».

Είναι λοιπόν «σημαντικό να μοιραζόμαστε» όπως επιβεβαίωσε η Πέννυ Μπαλτατζή, η οποία επίσης περιέγραψε πρόσφατα τον Γολγοθά της μέχρι να αποκτήσει το πρώτο της μωράκι. «Στο πρώτο ήμουν 6,5 μηνών έγκυος. Έπρεπε να κάνω διακοπή κύησης γιατί είχα ανεπάρκεια πλακούντα» είπε, προσθέτοντας πως έχει θρομβοφιλία, ένα πρόβλημα κοινό αλλά άγνωστο για πολλές γυναίκες, καθώς το μοναδικό σύμπτωμα μπορεί να είναι οι διαδοχικές αποβολές.

Photo: Άγγελος Μπαφατάκης, Yes I Do issue 4

Κάθε χρόνο σημειώνονται 2,6 εκατομμύρια θνησιγένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τις καταγεγραμμένες εγκυμοσύνες, το 10-25% καταλήγει σε αποβολές, όπως δείχνουν αμερικανικά στοιχεία, το 80% από αυτές στο πρώτο τρίμηνο. Γι’ αυτό πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μην αποκαλύψουν ότι περιμένουν μωρό προτού διαβούν το πιο ασφαλές κατώφλι του δεύτερου τριμήνου. «Αυτό σημαίνει: “Μην αφήσεις τον κόσμο να μάθει ότι είσαι έγκυος μέχρι η εγκυμοσύνη σου να είναι αρκετά προχωρημένη ώστε να μη τερματιστεί πρόωρα» λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας Mindy Bergman. «Ο κίνδυνος απώλειας συνοδεύεται από ένα στίγμα, μια ντροπή».

«Το θέμα της αποβολής παραμένει για αρκετές γυναίκες ταμπού. Πολλές απογοητεύονται από τη δυσκολία του να επικοινωνήσουν το πένθος τους στους άλλους και κλείνονται στον εαυτό τους. Η αποβολή δεν είναι αποτυχία ούτε καταδίκη, και βέβαια δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε ή να κρυβόμαστε» έχει πει στο boommag.gr η μαία Βούλα Γιαξή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νεογνική απώλεια και την απώλεια κύησης (15 Οκτωβρίου). Η ίδια, έχοντας ζήσει μέσα από τη δουλειά της πολλά τέτοια περιστατικά, πρόσθεσε: «Μια γυναίκα πρόσφατα μου είπε πως από τότε που άρχισε να μοιράζεται την ιστορία της, σχεδόν κάθε γυναίκα στην οποία μιλάει αναφέρεται σε μια παρόμοια εμπειρία που είχε η ίδια, η αδερφή της, η φίλη της, η μητέρα της, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να τη μοιράζεται. Επιθυμώ τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου μια γυναίκα θα μπορεί να θλίβεται ανοιχτά για το χαμένο παιδί της, αντί να κρύβεται και να νιώθει αμηχανία».

Η απώλεια ενός παιδιού, ακόμα και στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται από όλα τα στάδια του πένθους. Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή μια γυναίκα, ένα ζευγάρι να αρχίσει να μοιράζεται τον δυσβάστακτο πόνο του με άλλους, ελαφραίνοντας τον; Μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από το στίγμα και να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά για όλες τις γυναίκες που μέχρι σήμερα θρηνούν σιωπηρά;

Anthony Tran @ Unsplash 

Ιδιαίτερα όταν μοιράζονται την εμπειρία τους επώνυμες όπως η Chrissy Teigen, το μήνυμα των οποίων είναι τόσο δυνατό και φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους, σκέφτεσαι πως ίσως κάτι αλλάζει. Πράγματι, μετά την αποκάλυψή της ακολούθησαν εκατοντάδες εξομολογήσεις στα social και παραδοσιακά media. «Είχα την αίσθηση ότι απέτυχα στο ένα και μοναδικό πράγμα για το οποίο υποτίθεται ότι είναι ικανό το γυναικείο σώμα» είπε στο CNN μια γυναίκα που έζησε τέσσερις αποβολές, η Amy Kuo-Hammerman. Μια παιδίατρος, η Lisa Patel, που επίσης έχει βιώσει την εμπειρία της απώλειας μιας κύησης, πρόσθεσε, ωστόσο: «Νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στην Teigen, που ανοίχτηκε με αυτό τον τρόπο. Γιατί μέχρι να αρχίσεις να μιλάς για αυτό, αισθάνεσαι πολύ μόνη».

 

Από τη Γεωργία Καρκάνη