Μέθοδος Montessori: 4 tips για να την υιοθετήσετε και στις διακοπές

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 17/08/2021 - 17:46

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που κατά τη διάρκεια του lockdown θέλησαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο Montessori στο σπίτι, είτε επειδή τα σχολεία ήταν κλειστά είτε επειδή τότε βρήκαν τον χρόνο να εντρυφήσουν σε αυτή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Δείτε 4 tips για να υιοθετήσετε τις αρχές Montessori και στις καλοκαιρινές διακοπές σας. 

Φωτογραφία από Freepik

1. Μην πάρετε πολλά παιχνίδια μαζί σας

Θυμηθείτε ότι κάνετε διακοπές εν μέρει για να αλλάξετε τη ρουτίνα σας. Δεν υπάρχει λόγος να πάρετε μαζί σας όλα τα παιχνίδια του παιδιού. Το μέρος που θα μείνετε θα είναι γεμάτο από νέους θησαυρούς για εξερεύνηση. Μόνο μερικά αγαπημένα του παιχνίδια είναι αρκετά (extra bonus αν σας βοηθήσει να τα διαλέξετε). Επιπλέον, ο ενθουσιασμός της επιστροφής στο σπίτι και στα παιχνίδια του θα σας δώσει επιπλέον χρόνο να αδειάσετε τις βαλίτσες με την ησυχία σας!

Φωτογραφία από George Bakos (Unsplash)

2. Δημιουργήστε μια γωνιά παιχνιδιού

Αν ακολουθείτε τη μέθοδο Montessori στο σπίτι σίγουρα θα έχετε δημιουργήσει έναν χώρο με ράφια στο ύψος του παιδιού που προωθεί το ελεύθερο παιχνίδι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών - ίσως με μερικές αναπροσαρμογές. Απλώς βρείτε έναν χώρο μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή στο διαμέρισμα που έχετε νοικιάσει, στον οποίο θα τοποθετήσετε τα παιχνίδια με τάξη. Αποφύγετε να τα αφήσετε μέσα στις βαλίτσες καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών.

Φωτογραφία από Tatiana Syrikova (Pexels)

3. Ποικιλία παιχνιδιών

Η ποικιλία παιχνιδιών στις διακοπές θα κρατήσει απασχολημένο το παιδί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να έχετε διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά το παιχνίδι του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε μαζί σας όλα τα παιχνίδια του (δείτε το πρώτο tip), αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε μια ποικιλία με τα αγαπημένα του. Ανάλογα με τον προορισμό σας, μπορείτε να προσθέσετε και «θησαυρούς» από το ταξίδι σας.

4. Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι

Κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι σημαντικό να αφήνετε χρόνο στο παιδί σας καθημερινά για ελεύθερο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους και δεν χρειάζεται να είναι μόνο με τα παιχνίδια που έχετε φέρει μαζί σας. Το ελεύθερο παιχνίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παραλία, στην πισίνα ή στο πάρκο, πάντα υπό την επίβλεψή σας!

Φωτογραφία από Barbara Ribeiro (Pexels)

BOOM Note: Μαμά και μπαμπά να θυμάστε: Είναι υπέροχο να χρησιμοποιούμε τις διακοπές ως ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα - το έχετε ανάγκη κι εσείς και τα παιδιά! 

Πηγή: mother.ly