Το ψαλίδι δεν βοηθά τα παιδιά μόνο να κόψουν. Είναι μια σημαντική δεξιότητα που αρχίζουν να αναπτύσσουν σταδιακά από τα 3 έτη. Με το ψαλίδι, τα παιδιά εξασκούν τη λεπτή κινητικότητα, δηλαδή τα δάχτυλα και τη λαβή τους.
Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του ψαλιδιού;
- Τα χέρια των παιδιών ενδυναμώνονται. Το να ανοίγουν και να κλείνουν το ψαλίδι τα βοηθά να εξασκούν τους μυς της παλάμης. Οι μύες αυτοί είναι σημαντικοί για την καθημερινότητά τους, καθώς τα βοηθούν στο σωστό κράτημα του μολυβιού, της οδοντόβουρτσας και στο να μάθουν να ντύνονται.
- Βοηθά στον οπτικοκινητικό συντονισμό, δηλαδή στον συντονισμό χεριού-ματιού. Τα παιδιά μαθαίνουν να παρακολουθούν σε ποιο σημείο να κόψουν και πού πρέπει να οδηγήσουν το ψαλίδι.
- Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν και τα δύο μέρη του σώματός τους. Όταν κόβουν με το ψαλίδι, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν και τις δύο πλευρές του σώματος, καθώς με τη μία πλευρά πρέπει να κρατήσουν το χαρτί που κόβουν και με την άλλη να κρατούν το ψαλίδι.
- Ενισχύεται η συγκέντρωσή τους. Το ψαλίδι χρειάζεται την αμέριστη προσοχή των παιδιών προκειμένου να κόψουν σωστά. Η ικανότητα να παραμείνουν συγκεντρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη στην καθημερινή τους ζωή, όπως στο να παραμείνουν συγκεντρωμένα στην τάξη, να ακούσουν την ανάγνωση ενός παραμυθιού ή να παίξουν ένα οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.
Πότε θα ξέρετε ότι είναι η ώρα να δώσετε στο παιδί σας ψαλίδι; (πάντα υπό την επίβλεψή σας!)
1. Το παιδί θα πρέπει να κάθεται ανεξάρτητα, χωρίς στήριξη.
2. Θα πρέπει να έχει τον έλεγχο του κορμού του.
3. Θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει ότι το κυρίαρχο χέρι συνεργάζεται με το ανειδίκευτο.
4. Θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το ψαλίδι.
5. Αρχίστε με απλές «ασκήσεις», όπως να το βάλετε να κόψει πλαστελίνη, χαρτί με λίγες γραμμές, σφουγγάρι, πηλό, καλαμάκια.
Από την Ελίνα Μαυροπούλου