Μητέρα με κορωνοϊό γέννησε πρόωρα ενώ ήταν διασωληνωμένη

Boom Team
Wed, 07/04/2021 - 11:52
0 Comments

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα- το δεύτερο διεθνώς- κατά το οποίο μητέρα με λοίμωξη COVID-19 αναγκάζεται να συνεχίσει την κύηση ενώ βρίσκεται διασωληνωμένη. Στη δική της περίπτωση όμως χρειάστηκε να γεννήσει και πρόωρα. 20 μέρες μετά και έχοντας νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μητέρα και βρέφος είναι σε άριστη κατάσταση.

boom διασωληνωμένη μητέρα γέννησε πρόωρα
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η έγκυος γυναίκα διαγνώσθηκε με κορωνοϊό, παρουσιάζοντας βαριά δύσπνοια στις 28 εβδομάδες κύησης παράλληλα με σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Λόγω της επιδεινούμενης πνευμονίας, στις 13 Μαρτίου, και ενώ είχε φτάσει τις 29 εβδομάδες κύησης, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός της εγκύου. Μετά από ιατρικό συμβούλιο των ιατρών της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Β' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, της Β' Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, αποφασίστηκε η συνέχιση της εγκυμοσύνης λόγω της προωρότητας.

boom διασωληνωμένη μητέρα γέννησε πρόωρα
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου, ένα αντίστοιχο περιστατικό έχει αναφερθεί στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Τρεις μέρες αργότερα, η έγκυος εμφάνισε σημεία έναρξης τοκετού, οπότε έγινε επείγουσα καισαρική τομή και γεννήθηκε ένα αγοράκι, βάρους 1.300 γραμμαρίων. Όπως σημειώνει η κ. Καλανταρίδου, είναι αξιοσημείωτο ότι η μητέρα βελτιώθηκε θεαματικά όταν είδε την εικόνα του μωρού της σε facetime! Η νικήτρια της ζωής εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας την 1η Απριλίου, μετά από είκοσι ημέρες νοσηλείας, και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε πτέρυγα COVID άλλου νοσοκομείου.

Το μωρό, το οποίο δεν έχει προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας των Νεογνών της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ σε καλή κατάσταση. Η μητέρα, πριν τη διακομιδή της σε πτέρυγα COVID άλλου νοσοκομείου, ζήτησε να δει τους γιατρούς της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ για να τους ευχαριστήσει και να τους δείξει την ευγνωμοσύνη της.

«Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους. Τέτοιες στιγμές αποζημιώνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλη την κούραση και την αγωνία που αντιμετωπίζουν καθημερινά στον καιρό της πανδημίας COVID-19», αναφέρει η κ. Καλανταρίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ