Οι γιορτές πλησιάζουν και εκτός από στολίδια, λαμπάκια και περίσσεια ζεστασιά φέρνουν μαζί τους και… πολλά γλυκά. Μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές στις οποίες κανένας δεν μπορεί ν’ αντισταθεί. Ούτε βέβαια και τα παιδιά! Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να περιορίσουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα μικρά μας - ξεκινώντας κιόλας από την εγκυμοσύνη- προκειμένου να έχουν καλή υγεία στο μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι πρώτες -super sos- εξετάσεις της κύησης που πρέπει να γνωρίζεις
«Όχι» στη ζάχαρη μέχρι τα πρώτα 2 έτη του παιδιού
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (1/11) στο περιοδικό Science, αναφέρει ότι, μειώνοντας τη ζάχαρη τις πρώτες 1000 ημέρες μετά τη σύλληψη – δηλαδή από την εγκυμοσύνη μέχρι την ηλικία των 2 ετών- μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών του παιδιού στην ενήλικη ζωή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης για αυτό το χρονικό διάστημα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 35% και τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 20%, ενώ καθυστερεί την έναρξη της νόσου τέσσερα και δύο έτη, αντίστοιχα.
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν επίσης ότι, μειώνοντας την κατανάλωση της ζάχαρης από τη μήτρα κιόλας αλλά και στα πρώτα χρόνια ζωής, περιορίζεται και η «διά βίου προτίμηση» για τα γλυκά. «Είμαστε σχεδιασμένοι να μας αρέσουν τα γλυκά από τη στιγμή της γέννησής μας», σημειώνει ο Dr. Mark Corking, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής γαστρεντερολογίας και καθηγητής παιδιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.