Notorious RBG | Ποια ήταν και γιατί αποτελεί πρότυπο για τα κορίτσια

Εύα Ανυφαντή
Tue, 22/09/2020 - 15:37

Από την περασμένη Παρασκευή που ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου της, είναι αμέτρητα τα αφιερώματα και χιλιάδες οι αναρτήσεις για τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ή αλλιώς “notorious RBG”, όπως αποκαλούσαν τη δεύτερη γυναίκα δικαστή στην ιστορία του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου υπηρέτησε για 27 χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι, πως αποτελεί πρότυπο ακόμα και για τα μικρά κορίτσια στην Αμερική, πολλά από τα οποία ντύθηκαν RBG τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το role model τους.

Ποια ήταν όμως και γιατί αξίζει και πρέπει να τη γνωρίσουν όλα τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο; 

Γεννήθηκε το 1933 σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και αργότερα στο Χάρβαρντ, όπου ήταν μια από τις εννέα φοιτήτριες ανάμεσα σε 500 φοιτητές. Ήταν εξαιρετικά χαρισματική και πολυσχιδής προσωπικότητα αλλά παραδεχόταν και τα αδύναμά της σημεία, όπως για παράδειγμα, το ότι κόπηκε 5 φορές στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης και πως ήταν πολύ κακή μαγείρισσα. Παντρεύτηκε τον Μάρτιν Γκίνσμπεργκ, “το πρώτο αγόρι που ενδιαφερόταν για το μυαλό της”, και που στάθηκε πολύτιμος σύντροφος και στήριγμά της μέχρι το τέλος της ζωής του, γι' αυτό και δεν δίσταζε να τον ευχαριστεί ακόμα και δημοσίως. 

Λάτρευε τη μουσική

...και συγκεκριμένα την όπερα, γιατί ήταν το μόνο που μπορούσε να την απορροφήσει τελείως και να την κάνει να ξεχαστεί. Είχε δηλώσει πως θα ήθελε πολύ να μπορούσε να τραγουδάει όπως οι λυρικοί τραγουδιστές. Μάλιστα, το 2011 κατά τη διάρκεια της απονομής τιμητικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Πλάσιντο Ντομίνγκο, που ήταν επίσης ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, της αφιέρωσε μια σερενάτα.

Notorious and stylish

Οι στολές που φορούν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ραμμένες για άντρες. Εκείνη, λοιπόν, αποφάσισε να προσθέσει ένα χαρακτηριστικό γυναικείο αξεσουάρ. Έτσι ξεκίνησε να εμφανίζεται με ιδιαίτερα statement κολάρα και μάλιστα υπήρχαν συγκεκριμένα κολάρα που φορούσε ανά περίπτωση.

#No Truth Without Ruth

Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής – σπάνιο για άνθρωπο με το αξίωμά της- και όταν διαφωνούσε με μια απόφαση ο κόσμος την υποστήριζε στα social media. Το 2009 το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, ενώ το 2015 ήταν μεταξύ των προσώπων της χρονιάς για το περιοδικό «Time». Σε διαλέξεις της επεσήμανε πάντα τη σημασία του Συντάγματος των ΗΠΑ και ειδικά της 14ης τροπολογίας, περί δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισονομίας των πολιτών.  

"Fight for the things that you care about, but do it in a way that will lead others to join you”

Έχοντας υποστεί και η ίδια διακρίσεις λόγω φύλου, τόσο ως φοιτήτρια όσο και ως εργαζόμενη, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ισότητα των δύο φίλων, διεκδίκησε ίση μεταχείριση για τις γυναίκες - κάτι που σε πολλά μέρη του κόσμου δεν είναι δεδομένο ακόμα και σήμερα - άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Αμερική αντιμετώπιζε τις γυναίκες, ενώ προώθησε με τη δράση της νόμους υπέρ των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ. 

 

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε την ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook:

«Η Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων. Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους». Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν’ το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».

Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».

 

Η σορός της δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και την Παρασκευή στο Καπιτώλιο.

 

 

Με πληροφορίες από CNN, MsMojo, ντοκιμαντέρ RBG: Μια Ζωή για τη Δικαιοσύνη και Bored Panda