«Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» | Η νέα σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ που κάτι μας λέει πως θα γίνει σύντομα μπεστ σέλερ!

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 22/06/2023 - 16:45

Μυστήρια σε όλο τον κόσμο θα κληθούν να λύσουν οι μικροί εξερευνητές, με τη βοήθεια της εφαρμογής κινητού «Πορτολάνος», στη νέα σειρά βιβλίων «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας», που κάτι μας λέει πως θα γίνει σύντομα μπεστ σέλερ... Οι συγγραφείς Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και Μαρία Ρουσάκη μάς συστήνουν τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς των εκδόσεων Διόπτρα.

Πώς θα μας συστήνατε τη νέα σειρά βιβλίων «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας»;

Μαρία: Οι ήρωες περιηγούνται στις πόλεις ανακαλύπτοντας αρκετά πολιτισμικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Μέσα από την πλοκή αναδεικνύονται και κοινωνικά θέματα, τα οποία δίνουν χώρο στον αναγνώστη να σκεφτεί, να προβληματιστεί και ενδεχομένως να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Τζένη: Ως μια νέα, φρέσκια σειρά μυστηρίου. Οι νέοι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Με αφορμή ένα ιστορικό, πολιτισμικό, τεχνολογικό στοιχείο, ξετυλίγεται ένα μυστήριο.

Μαρία Ρουσάκη

Πρώτος σταθμός, Ιαπωνία. Δεύτερος, Μανχάταν: Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις τοποθεσίες όπου εκτυλίσσονται οι περιπέτειες που αφηγείστε;

Μαρία: Έγραψα το «Μήνυμα στο Μανχάταν» ως Ελληνοαμερικανίδα από τη Νέα Υόρκη. Ο ήρωάς μου, Πίτερ Πάτουικ, είναι επίσης Ελληνοαμερικανός. Ο Πίτερ μαθαίνει μέσω της εφαρμογής ότι το μυστήριο Χειρόγραφο Βόινιτς βρίσκεται σαν έκθεμα στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν, στην καρδιά του Μανχάταν. Αποφασίζει να πάει στη βιβλιοθήκη να το δει με τα μάτια του, καθώς, γραμμένο σε μια περίεργη, άγνωστη γλώσσα, πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο στον κόσμο το οποίο δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς. Στη συνέχεια ο Πίτερ μαζί με τη φίλη του τη Σαμάνθα εντοπίζουν ένα λουλούδι από το Χειρόγραφο Βόινιτς ζωγραφισμένο σαν γκράφιτι στους τοίχους της πόλης. Ακολουθούν και καταγράφουν τα γκράφιτι παντού, ώσπου κατανοούν ότι το λουλούδι από το χειρόγραφο μοιάζει με το πραγματικό λουλούδι, το μη με λησμόνει. Τότε, σιγά σιγά, ανακαλύπτουν το μυστήριο πίσω από τον άνθρωπο που το ζωγραφίζει.

Τζένη: Βασικό κριτήριο ήταν το κάθε βιβλίο να διαδραματίζεται σε διαφορετική τοποθεσία και να υπάρχει ποικιλία στο μυστήριο. Έτσι, ο καθένας μας είχε να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα, πρωτίστως για τον ίδιο, θέματα, να εμβαθύνει, να ψάξει πραγματικά στοιχεία, να αναλύσει και να στήσει πάνω σε αυτά μια νέα ιστορία. Προσωπικά, επέλεξα την Άπω Ανατολή γιατί πάντα με γοήτευαν η ιστορία και ο πολιτισμός της.

Απόσπασμα από το «Μήνυμα στο Μανχάταν»

Πώς συνδέονται μεταξύ τους τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς; Υπήρξαν, για παράδειγμα, κοινές κατευθυντήριες γραμμές που αποφασίσατε να ακολουθήσετε στην πλοκή;

Μαρία: Οι ήρωες συνομιλούν μέσω της εφαρμογής Πορτολάνος καθώς έχουν αποκτήσει την ιδιότητα των Κατασκόπων της Γεωγραφίας.

Τζένη: Όλες οι ιστορίες συνδέονται με τον Πορτολάνο. Όλοι οι βασικοί ήρωες είναι χρήστες της εφαρμογής και, λόγω της επιδεξιότητάς τους, φέρουν τον τίτλο «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας», κερδίζοντας διάφορα πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι να έχουν πρόσβαση στο πορτο-μπλαμπλά, όπου είναι πλέον διαδικτυακοί φίλοι. Όσο ήμασταν στη διαδικασία γραφής μοιραζόμασταν βασικά στοιχεία των χαρακτήρων μας. Έτσι, με στενή συνεργασία, ήρωες και συγγραφείς, συνδεθήκαμε.

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Γιατί αποφασίσατε να δώσετε στους ήρωές σας ως εργαλείο ένα application κινητού;

Μαρία: Ας μας τα εξηγήσει η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου καλύτερα, μιας και είναι η υπεύθυνη της σειράς!

Τζένη: Στη ζωή όλων μας πλέον «τρέχουν» πολλές εφαρμογές σαν τον Πορτολάνο. Μπορεί να έχουν άλλες ονομασίες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Άμεση επικοινωνία, ταχύτατη ενημέρωση και τρομακτικά γρήγορη διάχυση της πληροφορίας. Μόνο που στην εφαρμογή Πορτολάνος δεν καραδοκούν κίνδυνοι. Είναι μια εφαρμογή που συνδέει τα παιδιά με τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την ιστορία, μέσα από συναρπαστικά μυστήρια.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής»

Αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η Γεωγραφία στα σχολεία, τι θα κάνατε ώστε η διαδικασία μάθησης να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και γόνιμη;

Μαρία: Σίγουρα, η ιδέα μιας εφαρμογής σαν τον Πορτολάνο θα ενθουσίαζε όλα τα παιδιά του κόσμου! Ωστόσο, νομίζω ότι όλα όσα διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν και να αγγίξουν το πνεύμα των σημερινών παιδιών.

Τζένη: Προσωπικά, θα την έκανα πιο διαδραστική. Εκδρομές, προβολές ταινιών/ντοκιμαντέρ, σχετικά λογοτεχνικά κείμενα, έρευνα θα ήταν η αρχή, και αν είχαμε τη δυνατότητα της εικονικής πραγματικότητας στην τάξη ή μια εφαρμογή ανάλογη του Πορτολάνου, θα τις ενέτασσα την ίδια στιγμή στις καθημερινές δραστηριότητες.

BOOM note: Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν συνολικά τέσσερα βιβλία της σειράς «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας»: «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, «Μήνυμα στο Μανχάταν» της Μαρίας Ρουσάκη, «Το μυστικό των Βίκινγκς» της Μάγιας Δεληβοριά και «Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες» της Λίνας Μουσιώνη.

Την εικονογράφηση των βιβλίων έχει επιμεληθεί η Λίλα Καλογερή.

Εκδόσεις Διόπτρα

Website: www.dioptra.gr

Facebook: Εκδόσεις Διόπτρα

Instagram: @dioptrabooks

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάστε online πατώντας στο εξώφυλλο!