Οικογενειακές διακοπές: μια πολύτιμη επένδυση στις οικογενειακές σχέσεις

Boom Team
Wed, 29/07/2020 - 07:07

Από τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτές που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο. Και υπάρχει λόγος. Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Σωτηροπούλου εξηγεί γιατί οι διακοπές είναι τόσο πολύτιμες για όλους και δεν πρέπει να αναβάλλονται…

boom vacation

Αποφόρτιση

Το πρόγραμμα της χρονιάς για τους περισσότερους γονείς περιλαμβάνει πολύωρη απασχόληση, μετακινήσεις και στρες. Τα παιδιά από την άλλη, μοιράζονται αυτό το στρες, είτε με το δικό τους βεβαρημένο πρόγραμμα είτε ακολουθώντας τους ρυθμούς των γονιών τους. Οι διακοπές είναι η ευκαιρία για αποφόρτιση για όλους, ειδικά μετά από μία χρονιά όπως αυτή που πέρασε. Ο χρόνος που περνάμε χαλαροί με την οικογένειά μας, όταν δεν διεκπεραιώνουμε υποθέσεις, είναι ο πιο ποιοτικός. Εκείνες τις στιγμές συνδεόμαστε περισσότερο με τους γύρω μας, και επιπλέον οι οικογένειες αξιοποιώντας τις διακοπές δημιουργούν θετικές αναμνήσεις.

Tip: Οι διακοπές μπορεί να σας προφυλάξουν από ένα burn out, αρκεί βέβαια να τηρήσετε τις αποστάσεις σας από e-mail και άλλες πιθανές παγίδες της τεχνολογίας.

Επανασύνδεση

Μπορεί να ζούμε στο ίδιο σπίτι αλλά πόσο από τον χρόνο μας περνάμε πραγματικά μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τον διασπαστικό παράγοντα των ηλεκτρονικών συσκευών, ίσως μας «αποσυνδέουν» από τους άλλους, ακόμα και όταν περνάμε χρόνο μαζί τους. Παράλληλα, για πολλές οικογένειες το κοινό οικογενειακό γεύμα συχνά παραβλέπεται λόγω υποχρεώσεων. Στις διακοπές, που οι ρυθμοί χαλαρώνουν, η οικογένεια έχει μια ευκαιρία να επανασυνδεθεί κάνοντας «απλά καθημερινά πράγματα μαζί».    

Tip: Κάνετε μια ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε, αναφερθείτε σε ωραίες αλλά και δύσκολες στιγμές ή σε θέματα που πήραν αναβολή για όταν θα έχετε χρόνο.   

Αναμνήσεις που διαρκούν

Έρχεται η στιγμή, που κάθε επένδυση των γονιών αναγνωρίζεται από τα παιδιά, αλλά οι διακοπές έχουν μια ξεχωριστή θέση σε αυτή τη διαδικασία! Η «προίκα» των χαρούμενων και χαλαρών στιγμών με την οικογένεια, είναι αυτή που θα συνοδεύει τα παιδιά σας για χρόνια. Η ίδια «προίκα» των θετικών αναμνήσεων είναι αυτή που ενισχύει τη συνοχή της οικογένειας και τη βοηθά να ανακάμπτει από δυσκολίες. 

Tip: Μπορεί η βίωση θετικών συναισθημάτων να ισχυροποιεί τις συνδέσεις στη μακρόχρονη μνήμη, αλλά γιατί να μην την βοηθήσουμε λίγο; Εκτυπώστε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές και κολλήστε τις κάπου που θα τις βλέπετε καθημερινά (π.χ. στο ψυγείο) και θα χαμογελάτε!

Ανακαλύψεις

Δεν είναι μόνο τα παιδιά που τρελαίνονται να ανακαλύπτουν νέα πράγματα αλλά και οι μεγάλοι. Επωφεληθείτε από τα «δώρα» ενός ταξιδιού και εμπλουτίστε τις εμπειρίες σας με νέες εικόνες, νέες γεύσεις, νέες γνωριμίες. Είναι γνωστό, πως μες στην καθημερινότητα παραβλέπουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αν λοιπόν μείνετε σπίτι ή ακόμα κι αν επισκεφθείτε γνώριμα μέρη, δοκιμάστε να τα δείτε με άλλη ματιά, σαν «τουρίστας». Είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε και εσείς κρυμμένες γωνίες, μονοπάτια ή παραλίες που θα σας ενθουσιάσουν!

Tip: Προτείνετε στα παιδιά σχολικής ηλικίας να κρατήσουν ένα «Ημερολόγιο εξερευνήσεων», όπου θα καταγράφουν τις εμπειρίες, τις εικόνες και τα αντικείμενα που κατάφερνα να συλλέξουν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

boom vacation

Παιχνίδι

Το καλοκαίρι όλα γίνονται αφορμή για παιχνίδι: Μια φέτα από καρπούζι γίνεται βάρκα, τα κουβαδάκια στην άμμο χτίζουν καστροπολιτείες, οι ψάθες γίνονται σκηνές ινδιάνων, τα κοχύλια θησαυροί κ.ο.κ.  Οι ευεργετικές επιδράσεις του παιχνιδιού είναι γνωστές σε μικρούς και μεγάλους: Ισχυροποιείται ο δεσμός, ενισχύεται η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η φαντασία και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αφήστε τα παιδιά να σας μυήσουν στα παιχνίδια τους, ακολουθήστε τις οδηγίες τους και πάρτε μέρος στις ιστορίες που φτιάχνουν.

Tip: Απλά παίξτε!

Ευχαριστούμε θερμά την Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο MSc για τις πολύτιμες συμβουλές.