Ολική επαναφορά... μετά τον τοκετό | Μαμάδες, ψυχραιμία!

Boom Team
Wed, 11/10/2023 - 18:42

Οι μήνες πέρασαν γρήγορα και πλέον κρατάτε στην αγκαλιά σας το μικρό σας θαύμα… αλλά τα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι ακόμα εκεί. Και είναι λογικό, γιατί το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά τον τοκετό. Πόσο όμως και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε; Η μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Μαριλία Νικολαΐδου δίνει όλες τις απαντήσεις.

Photo: senivpetro/Freepik

«Flat Belly μετά τον τοκετό. Γίνεται;»

Η επαναφορά της κοιλιάς μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 9-10 μήνες! Η προπέτεια οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: η μήτρα επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος σε 6-8 εβδομάδες. Υπάρχει εναπόθεση λίπους αλλά και χαλάρωση του δέρματος. Επιπλέον, λόγω της διάτασης του κοιλιακού τοιχώματος σε όλες τις γυναίκες υπάρχει διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

«Πώς θα βοηθήσω το σώμα μου να επανέλθει;»

  • Σωστή διατροφή και απώλεια βάρους, που θα ελαττώσει το λίπος
  • Σωστή γυμναστική
  • Πολύ νερό καθημερινά, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση και τη σύσφιξη του δέρματος, αλλά και την καύση του λίπους

«Πότε μπορώ να ξεκινήσω γυμναστική;»

Η γυμναστική πρέπει να ξεκινήσει 6 εβδομάδες μετά από φυσιολογικό τοκετό και 8 μετά από καισαρική τομή, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

  • Η φυσική άσκηση πρέπει να ξεκινήσει με ήπια δραστηριότητα, όπως, για παράδειγμα, περπάτημα, pilates και yoga.
  • Για την κοιλιά πρέπει επίσης να γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών, oι οποίες όμως ΔΕΝ πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, καθώς μπορεί να αναστείλουν τη φυσική επούλωση των ορθών κοιλιακών μυών. Βέλτιστος χρόνος έναρξης των κοιλιακών είναι μετά την 8η εβδομάδα από τον τοκετό και μέχρι τη 12η. Οι ασκήσεις γίνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

BOOM Note: Σε γενικές γραμμές, όσο πιο φυσιολογική αύξηση βάρους είχαμε στην κύηση, τόσο γρηγορότερα επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση, καθώς οι αλλαγές είναι λιγότερες. Η φυσική άσκηση βοηθάει σημαντικά, και βέβαια το ισορροπημένο διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθείται και μετά τον τοκετό είναι απαραίτητο προκειμένου να επανέλθουμε στο βάρος μας.

Photo: Freepik

«Θα γίνει το στήθος μου όπως πριν;»

Όλες οι γυναίκες αγχώνονται για το αν το στήθος τους θα χαλαρώσει και για τη μορφή του μετά τον τοκετό. Και η αλήθεια είναι πως το στήθος μας αλλάζει με την κύηση και τον θηλασμό, και είναι λογικό.

Οι αλλαγές των μαστών όμως οφείλονται κυρίως στην κύηση και όχι –όπως οι περισσότεροι νομίζουν– στον θηλασμό! Οι μεγάλες αλλαγές βάρους στην κύηση, ο αριθμός των κυήσεων αλλά και η ποιότητα του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο. Έτσι, άλλες γυναίκες μπορεί να καταλήξουν με «άδειο» μαστό και πολύ χαλαρό δέρμα, ενώ άλλες με μεγαλύτερο στήθος από πριν. Η τελική μορφή του μαστού θα φανεί μήνες μετά την περάτωση του θηλασμού. Αν η εικόνα δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να συζητήσετε για την αποκατάστασή του με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής, εφόσον όμως ολοκληρώσετε την τεκνοποιία.

«Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθήσω για να χάσω πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης;»

Ανάλογα με το πόσο βάρος πήρατε στην εγκυμοσύνη και με το αρχικό σας βάρος, με τη φυσική σας δραστηριότητα αλλά και με τα γονίδια, ο χρόνος που θα χρειαστεί για την απώλεια των κιλών ποικίλλει για την κάθε γυναίκα. Ο θηλασμός βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια, εφόσον όμως η μαμά τρέφεται σωστά. Αυτό σημαίνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή χωρίς υποθερμιδικές δίαιτες οι οποίες προκαλούν μεγάλες βλάβες στον οργανισμό, χωρίς αποτελέσματα. Γι’ αυτό:

  • Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό
  • Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και τη ζάχαρη
  • Τρώτε ανά 4 ώρες, με τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ ενδιάμεσα.

«Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε επαφές με τον σύντροφό μας;»

Μπορεί το μωρό σας να είναι όλος σας ο κόσμος, αλλά παραμένετε σύντροφος και γυναίκα! Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, η επαφή μπορεί να ξεκινήσει 6 με 8 εβδομάδες μετά. Ωστόσο, αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί η εξέταση από τον γιατρό σας.

«Είναι επώδυνη η επαφή μετά τον τοκετό;»

Η αλήθεια είναι πως ο κόλπος, λόγω των ορμονικών αλλαγών, είναι ξηρός και ευαίσθητος, ειδικά αν θηλάζετε. Αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά, μπορεί να υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ενόχληση. Μέσα σε αυτά υπάρχει και η κόπωση, η αϋπνία αλλά και το άγχος της διαχείρισης του χρόνου. Όμως, όσο απέχετε, τόσο περισσότερο ο κόλπος ατροφεί. Η συχνή επαφή, ήπια αρχικά και με ηρεμία, θα επαναφέρει τον κόλπο σας στη φυσιολογική του κατάσταση. (Στις πρώτες επαφές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό λιπαντικό και κυρίως την καλή σας διάθεση!)

«Μπορεί να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω;»

Ακόμα κι αν θηλάζετε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη. Ο θηλασμός, σε αντίθεση με όσα πιστεύονται, ΔΕΝ αποτελεί επαρκή τρόπο αντισύλληψης!

Photo: Στάθης Καλλιγέρης

Ιατρεία:

Αριστοτέλους 9, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 2114096977

Έαρος 2, Αγία Παρασκευή | Τηλέφωνο: 2114109359

Website: www.mnikolaidou.gr

Email: marilianikolaidou@gmail.com

Facebook: Νικολαΐδου Μαριλία Γυναικολόγος

Instagram: @marilianikolaidou

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, φθινοπωρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!