Πώς θα σταματήσω να φωνάζω στο παιδί μου - και αυτή τη φορά το εννοώ!

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 22/11/2022 - 23:09

Γυρίζετε από τη δουλειά, τα παιδιά βρίσκονται ήδη στο σπίτι με τον παππού και τη γιαγιά, σκορπισμένα παιχνίδια παντού, κι όταν έρχεται η ώρα για διάβασμα, τότε ξεκινάνε οι μεγάλες «μάχες». Λίγο αργότερα, και αφού έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα μετανιώνετε που για ακόμη μία φορά δεν καταφέρατε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας... Υπάρχει άραγε τρόπος να παραμείνετε ήρεμοι ενώ είστε κουρασμένοι κι όλοι οι κανόνες και τα όρια που έχετε θέσει «καταπατώνται»; Να μερικά tips που μπορεί να σας βοηθήσουν...

Φωτογραφία από Freepik
  • Βρείτε την «πηγή του κακού»: Τα νεύρα και οι φωνές δεν έρχονται από το πουθενά. Συνήθως κάτι πυροδοτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι το άγχος και η πίεση στη δουλειά; Είναι ο περιορισμένος χρόνος για τον εαυτό σας; Όλα αυτά συσσωρεύονται και προκαλούν ξεσπάσματα. Καλό είναι λοιπόν να τα αναγνωρίσετε και να «δουλέψετε» πάνω σε αυτά, ώστε να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.
  • Τελευταία προειδοποίηση!: Τη στιγμή που ένας καβγάς ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας είναι έτοιμος να ξεσπάσει, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε του: «Δεν θέλω να σου φωνάξω. Αν δεν με ακούσεις, θα με αναγκάσεις να χάσω την ψυχραιμία μου». Αυτή η προειδοποίηση μερικές φορές είναι αρκετή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Φωτογραφία από Allan Mas (Pexels)
  • Κάνετε ένα διάλειμμα: Όλοι χρειαζόμαστε λίγα λεπτά μόνο με τον εαυτό μας όταν νιώθουμε ότι όλα πάνε στραβά. Αυτό μας βοηθά να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Ένας τρόπος για να καταφέρετε να ηρεμήσετε χωρίς να φωνάξετε στο παιδί σας, είναι να πάτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού, να πάρετε βαθιές ανάσες, να βάλετε ακόμη και τα κλάματα αν θέλετε να ξεσπάσετε, και να επιστρέψετε όταν θα έχετε ηρεμήσει.
  • Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες: Αναγνωρίστε ότι μπορεί να έχετε κάνει λάθη ως γονείς και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα διορθώσει. Κανείς δεν είναι τέλειος! Αν καμιά φορά το ξεχνάτε, μιλήστε με κάποια αγαπημένη φίλη και θα σας το υπενθυμίσει...
  • Διώξτε το άγχος μέσω της άσκησης: Δοκιμάστε περπάτημα, γιόγκα ή διαλογισμό. Χαλαρώστε το σώμα σας όταν αισθάνεστε πίεση στους ώμους σας. Πάρτε βαθιές ανάσες και κλείστε τα μάτια σας. Μπορείτε να κάνετε αυτό για 15 λεπτά την ημέρα και θα παρατηρήσετε ότι θα είστε πιο ήρεμοι στην επικοινωνία με τα παιδιά σας.
Φωτογραφία από @peoplecreations (Freepik)

BOOM Note: Το να είστε ήρεμοι γονείς δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο, αλλά απαιτεί αφοσίωση και καθημερινή εξάσκηση. Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα απαιτητικό «ταξίδι», γι' αυτό φροντίστε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας!