Πώς θα ξεχωρίσω την αλλεργική ρινίτιδα από μια εποχική ίωση;

Boom Team
Sun, 16/05/2021 - 19:28

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης και είτε βγαίνουμε έξω , είτε μένουμε σπίτι, με το που ανοίξουμε την πόρτα ή το παράθυρο, η γύρη και πολλά άλλα αλλεργιογόνα καραδοκούν. Και ξαφνικά το παιδί εμφανίζει συνάχι, καταρροή και βουλωμένη μύτη και το μυαλό κάθε μαμάς κατακλύζει η ίδια απορία: κορωνοϊός, ίωση ή αλλεργία; Η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου μάς εξηγεί πώς θα τα ξεχωρίσουμε και μας λύνει όλες τις απορίες για τις αλλεργίες της άνοιξης, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Πώς ξεχωρίζουμε την αλλεργική ρινίτιδα, τον κορωνοϊό και την εποχική ίωση;

Ο κορωνοϊός σπάνια δίνει καταρροή ή μπούκωμα. Στις αλλεργίες η ρινική καταρροή αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα και πιθανότατα να συνοδεύεται με δακρύρροια και ένα αίσθημα φαγούρας στη μύτη και τα μάτια. Ένα τυπικό σημάδι εκδήλωσης αλλεργίας, είναι ο «αλλεργικός χαιρετισμός», με το παιδί να τρίβει συχνά την κνησμώδη μύτη του με μία κίνηση προς τα πάνω που μοιάζει με χαιρετισμό. Ένα δεύτερο βοηθητικό στοιχείο είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων. Μια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Αντιθέτως, οι απλές ιογενείς λοιμώξεις μέσα σε 3-5 ημέρες υποχωρούν. Η δύσπνοια ίσως αποτελεί ένα σύμπτωμα-κλειδί για την εκδήλωση του κορωναϊού, καθώς δεν αποτελεί σύμπτωμα ίωσης ή αλλεργίας. Φυσικά ο πυρετός, που τις περισσότερες φορές τρομάζει τους γονείς, αποτελεί «σύμμαχο» στη διάγνωση μιας αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς η αλλεργική ρινίτιδα ποτέ δεν συνοδεύεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τέλος, εάν το παιδί εμφανίζει συχνά φτερνίσματα και αυτό αποτελεί ένδειξη για εκδήλωση αλλεργικής ρινίτιδας, στοιχείο το οποίο δεν συναντάται συχνά στις ιώσεις και δεν αποτελεί σύμπτωμα του κορωνοϊού.

Τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες είναι περισσότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό;

Εάν ένα παιδί πάσχει από κάποια αλλεργία, τείνει να νοσεί από ιώσεις πιο έντονες και παρατεταμένες, σε σύγκριση με μη αλλεργικά παιδιά. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να αποδείξουν ακόμη εάν η διαπίστωση αυτή ισχύει και στην περίπτωση του κορωνοϊού. Μπορεί ακόμη η βιολογία του κορωνοϊού να μην είναι απόλυτα γνωστή και κατανοητή, παρόλο αυτά οι γονείς με αλλεργικά παιδιά θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα των αλλεργιών;

Ένα άλλο στοιχείο που συμβουλεύω κάθε μαμά είναι να παρατηρήσει μήπως η εμφάνιση των συμπτωμάτων σχετίζεται με συγκεκριμένους χώρους. Για παράδειγμα, αν το παιδί εμφανίζει συνάχι όταν βρίσκεται κοντά σε γρασίδι, κοντά σε συγκεκριμένα είδη λουλουδιών ή όταν έρχεται σε επαφή με το κατοικίδιο. Ένας εύκολος δείκτης είναι η παρατήρηση των συμπτωμάτων όταν το παιδί εκτίθεται σε κάποιο αλλεργιογόνο. Υπάρχει πληθώρα αλλεργιογόνων με μεγάλη ποικιλία, όπως η σκόνη, η μούχλα ή ακόμη και μία συγκεκριμένη τροφή. Αντιθέτως, οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος εκδηλώνονται με συμπτώματα που διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε όποιον χώρο και να βρίσκεται το παιδί. Συχνά, παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίσουν κόκκινα μάτια με φαγούρα, συμπτώματα δηλαδή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, αλλεργικό άσθμα ή ακόμη και χρόνια παραρρινοκολπίτιδα όπως ιγμορίτιδα.

Γιατί οι αλλεργίες ταλαιπωρούν το παιδί την άνοιξη;

Τα συμπτώματα εμφανίζουν εποχικότητα και ο λόγος είναι πως η παρουσία των περισσότερων αλλεργιογόνων είναι έντονη κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εποχής. Όσο όμορφη εποχή και να είναι η άνοιξη, η φύση βρίσκεται στο μέγιστο της ανθοφορίας και η γύρη από λουλούδια, δέντρα και φυτά είναι παντού γύρω μας. Ωστόσο να γίνει ξεκάθαρο πως κάποιες αλλεργίες μπορεί να εκδηλώνονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχει μία πιο σταθερή εκδήλωση, ολοετή, στην περίπτωση που το παιδί εκτίθεται μόνιμα στο αλλεργιογόνο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ακάρεα της σκόνης, μύκητες και τα επιθήλια των ζώων.

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται συνήθως οι αλλεργίες και ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς;

Σε γενικές γραμμές, παιδιά τα οποία εκδηλώνουν αναπνευστική αλλεργία και άσθμα, μέχρι την ηλικία των 6 ετών θα έχουν δώσει κάποια συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί άσθμα σε έναν ενήλικα, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε αλλεργία. Από την άλλη πλευρά και η εκδήλωση εποχικών αλλεργιών θα έχει κάνει την εμφάνισή της μέχρι τη σχολική ηλικία.

Πότε πρέπει να κάνει ένα παιδί αλλεργικό τεστ;

Οι γονείς είναι καλό να επισκέπτονται κάποιον εξειδικευμένο παιδίατρο αλλεργιολόγο, στην υπόνοια συμπτωμάτων αλλεργίας. Με τις διάφορες δερματικές δοκιμασίες νυγμού και μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων, ο παιδίατρος θα προσδιορίσει το είδος της αλλεργίας, τον αλλεργιογόνο παράγοντα και θα συστήσει τη θεραπευτική προσέγγιση που απαιτείται. Ο χειρισμός του παιδιού με αλλεργία θα πρέπει να είναι πολύπλευρος και να περιλαμβάνει αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και φυσικά ενημέρωση και εκπαίδευση και των γονέων σχετικά με τις πτυχές της αλλεργίας και της θεραπευτικής προσέγγισης.

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί έχει «αλλεργικό υπόβαθρο;»

Μια αλλεργία μπορεί να συσχετίζεται και με μια πληθώρα συνοδών συμπτωμάτων, όπως βρεφικό έκζεμα και ατοπική δερματίτιδα. Πράγματι, παιδιά που στη βρεφική ηλικία εμφάνισαν κάποια μορφή εκζέματος, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας τροφικής αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας ή και άσθματος. Επιπρόσθετα, η εμφάνιση μιας αλλεργίας συσχετίζεται και με το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού, καθώς εάν οι γονείς έχουν κάποια αλλεργία, αυτό αυξάνει την προδιάθεση του παιδιού στην εκδήλωση αλλεργίας.

BOOM note

Μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να το αξιολογεί ο παιδίατρος ο οποίος θα προτείνει τους απαραίτητους ελέγχους και την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

Ευχαριστούμε την Dr.Μαριαλένα Κυριακάκου, MD,PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τις τόσο to the point συμβουλές της! Μαμάδες, θα διαβάζετε συχνά στο ΒΟΟΜ ενδιαφέρουσες απόψεις και άρθρα με την υπογραφή της Μαριαλένας! Stay tuned!